‘Xan de Waard krijgt te weinig waardering voor haar spel’

Het grote aftellen naar de herstart van de Hoofdklasse Dames en Heren op 6 maart is begonnen. Deze keer blikken we niet vooruit met de vertrouwde prominenten, maar met onze fanatieke volgers. Vandaag is dat Joost Schlatmann. Hij geeft onder meer zijn mening over de verrassing van het seizoen, de grootste tegenvaller en legt uit waarom Xan de Waard meer waardering verdient.

Wie is Joost Schlatmann?
Ik ben 56 jaar en kom uit een echt Bloemendaals hockeygezin. Mijn moeder draaide op maandagen standaard zes wassen met alleen maar hockeykleren. Ik heb twee broers en een zus. Mijn oudste broer is vijftigvoudig Oranje-international Gert Jan Schlatmann. Hij had veel talent, ik moest het vooral hebben van mijn inzet.

Zelf gehockeyd
Wij woonden op een steenworp afstand van hockeyclub Bloemendaal, waar ik vanaf de jeugd heb samengespeeld met onder anderen Floris Jan Bovenlander. Uiteindelijk heb ik twee seizoenen in Heren 1 gespeeld, meer zat er niet in. Ik heb daarna in Engeland gehockeyd en speelde 2,5 jaar lang voor Lyon in Frankrijk.

Langs de lijn
Ik kom regelmatig bij Laren, Bloemendaal en Amsterdam. Ik ga vaak kijken naar mijn dochter Sophie, die in HGC Dames 1 speelt. Via livestreams probeer ik zoveel mogelijk andere wedstrijden te kijken. Soms pak ik ook een internationaal potje mee. Zo keek ik laatst naar de Franse mannenploeg in de Pro League. Ze hebben de laatste jaren een mooie ontwikkeling doorgemaakt.

Verrassing van het seizoen
Klein Zwitserland Dames 1. Over de rare manier waarop ze vanuit de Promotieklasse naar de Hoofdklasse zijn gepromoveerd kun je van alles vinden, maar ik vind het knap hoe ze zich nu staande houden. Ze hebben een veel mindere voorbereiding kunnen draaien dan andere clubs. Dat ze nu al tien punten hebben is meer dan ik had verwacht.

Isa van Spronsen en Sabine van Silfhout namens Klein Zwitserland in duel met Bente van der Veldt van Kampong (links). Foto: Koen Suyk

Grootste tegenvaller
Oranje-Rood Dames 1. Als je vanaf de competitiestart nog steeds wacht op je eerste overwinning, dan is hoop nog de enige redding. Als je zo vaak niet wint, dan gaat dan onder je huid zitten. Ik vrees dat ze niet meer uit die negatieve spiraal komen.

Mooiste hockeymoment
De twee verre scoops van Floris Wortelboer op spits Roel Bovendeert bij Bloemendaal. Ze hebben zo twee keer gescoord: tegen Hurley in de competitie van 2019-2020 en een seizoen eerder in de EHL tegen Kampong. De souplesse en het gemak waarmee Wortelboer de bal verplaatst en de aanname en afronding van Bovendeert, da’s echt genieten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Favoriete hockeyers
Frédérique Matla en Thierry Brinkman, twee geboren spitsen. Matla staat altijd op de goede plaats, volledig ontspannen. Ze heeft iets van de doelgerichtheid van Kim Lammers. En Brinkman heeft een voorbeeldige werklust en kan blíjven gaan. Hij speelt zich nu nadrukkelijk in de schijnwerpers door zo vaak te scoren.

Het meest onderschat
Xan de Waard. Ze krijgt te weinig waardering voor haar spel en haar rol in het team. Ze is met haar assists heel belangrijk en heeft een waanzinnige versnelling in huis. Als zij versnelt, dan zie je niet eens een extra fysieke inspanning. Ze is razendsnel.

Xan de Waard aan de bal namens SCHC tegen Pinoké. Rechts kijkt Stella van Gils toe, links kan Anouk Lambers niet bijblijven. Foto: Koen Suyk

Titelstrijd Hoofdklasse Dames
Ik denk dat Pinoké zich plaatst voor de play-offs, met uiteraard Den Bosch, Amsterdam en SCHC. Bij Pinoké lopen speelsters rond met de juiste koppies. HGC zal het net niet redden denk ik, al hoop ik dat ik ongelijk krijg. Ik denk dat Den Bosch uiteindelijk landskampioen wordt. Ze slagen er als enigen in ook hun mindere wedstrijden te winnen.

Titelstrijd Tulp Hoofdklasse Heren
Bloemendaal, Kampong, Oranje-Rood en Pinoké plaatsen zich voor de play-offs, met Bloemendaal als uiteindelijke kampioen. Klein Zwitserland staat nu weliswaar derde, maar die ploeg is nog te jong, frivool en onervaren om dat vol te houden.

Die zien we niet meer terug
Bij de vrouwen zal de strijd om rechtstreekse degradatie gaan tussen Oranje-Rood en Victoria, waarbij de Eindhovense ploeg het niet zal redden. Het is ondenkbaar dat ze nu ineens veel punten zullen pakken. Bij de mannen zie ik het somber in voor Hurley. Die staan echt troosteloos onderaan en hebben nog geen duel gewonnen. Benieuwd wat hun coach Reinoud Wolff, die er al lang zit, na dit verloren seizoen gaat doen.


2 Reacties

  1. charliejanssen

    Nou nou nou meneer Schlatmann. De dames van oranje rood gaan natuurlijk punten pakken ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar met zulke spelers hoef je echt niet te degraderen..

  2. RobDux

    Oranje Rood moet eens terug naar de tekentafel en hun beleid evalueren. De Dames zijn ieder jaar zwakker geworden. Wat betreft Xan, wellicht moet die zich anders gaan profileren.


Wat vind jij? Praat mee...