Eerste Klasse (H): Ede of USHC? Wie wordt kampioen in Poule D?

Na speelronde 21 hebben we al drie kampioenen in de Eerste Klasse: Myra, Klein Zwitserland en Helmond. In Poule D wordt de strijd zondag beslecht: USHC of Ede? Ook kennen we al zes degradanten: Wageningen, Terriërs, Derby, DSHC, Oedenrode en Geel-Zwart. Na dit weekend kennen we ook de laatste twee. 

Poule A

Myra is ondanks een gelijkspel tegen het reeds gedegradeerde Terriërs kampioen in Poule A. De Amstelveners staan drie punten voor op Xenios, maar op basis van gewonnen wedstrijden, dertien versus elf, kan Myra de koppositie niet meer ontgaan. Xenios kan zondag tegen Overbos de tweede plek, en dus play-offs, veilig stellen. Overbos heeft echter nog alle reden om volle bak te gaan. Zondag wonnen ze verrassend bij Bennebroek en bij nog een zege kunnen ze VVV voorbij op de ranglijst en zichzelf behoeden voor degradatie. IJsseloever heeft nog een kleine kans op plek 2. De ploeg uit IJsselstein kwam verrassend genoeg tegen VVV niet verder dan 2-2. Als Xenios niet wint kan IJsseloever bij winst op Rood-Wit hen nog passeren op de ranglijst.

Overigens werd er afgelopen zondag opvallend vaak gelijk gespeeld, want naast Xenios – Alliance (1-1), VVV – IJsseloever (2-2) en Terriërs – Myra (3-3), eindigde ook Fletiomare – Naarden gelijk (3-3). Reigers won het duel om het linkerrijtje van Rood-Wit (2-4) en Overbos versloeg Bennebroek (3-4).

Vooruitlopend op de play-offs heeft Myra, de ‘slechtste’ kampioen van de Eerste Klasse alvast een Facebook-evenement aangemaakt. In de play-offs treffen de Noord-Hollanders Klein Zwitserland, de ‘beste’ kampioen.

Voor Terriërs is het over en uit.

Poule B

In Poule B won kampioen Klein Zwitserland dik van Zoetermeer (6-0) en maakte daarmee definitief een einde aan de playoff-aspiraties van de opponent. De tweede plek is nu definitief uit zicht voor MHCZ. Leonidas en Alecto zijn nog wel in de race voor de runnerup-positie. Leonidas heeft de betere papieren met twee punten voorsprong op Alecto. Maar er is hoop voor de Leiderdorpers. Als zij zondag winnen van Derby en Leonidas wint niet van Groen-Geel, is de tweede plaats voor Alecto. De nummer twee van Poule B treft MEP.

DSHC en Derby weten inmiddels al een tijdje dat hun verblijf in de Eerste Klasse er voorlopig op zit. Wie tijd overheeft kan het wedstrijdverslag Alecto – Pollux van romanproporties hieronder nalezen.

Poule C

Helmond is de kampioen van Poule C, dat werd vorige week al duidelijk. De Helmonders wonnen zelf met 9-0 van Oedenrode, terwijl concurrent MEP met 2-1 verloor van Warande. Helmond won zondag van Hopbel en weet inmiddels dat het in de play-offs tegen de kampioen van Poule D speelt. Dat wordt óf USHC óf Ede.  MEP won zondag de belangrijke wedstrijd van HCAS met 3-2. Door de overwinning is de ploeg uit Boxtel zeker van de tweede plek en dus de play-offs. Zij komen waarschijnlijk uit tegen Leonidas, al maakt Alecto ook nog kans op plek 2 van Poule B.

Het doek voor Geel-Zwart is definitief gevallen. De Veghelse club won weliswaar zelf van Oss, maar doordat concurrent Rosmalen plots met liefst 6-2 van Weert won, is de tiende plek onhaalbaar geworden voor Geel-Zwart.

Poule D

Het gaat in Poule D echt aankomen op de allerlaatste wedstrijd om het kampioenschap te beslechten. USHC en Ede hebben beide 55 punten en 18 gewonnen wedstrijden. De Utrechtse studs zijn iets in het voordeel vergeleken met Ede, hun doelsaldo is namelijk tien doelpunten beter. USHC zal het kampioenschap niet cadeau krijgen. Zij spelen tegen dat andere studententeam uit Poule D, die uit Groningen. Ede heeft op papier een iets makkelijkere tegenstander. Zij treffen promovendus Spandersbosch, dat al weet dat het volgend seizoen weer Eerste Klasse speelt. Wie de titel ook pakt, de tegenstander in de play-offs gaat Helmond zijn. De nummer 2 weet nu al dat zij zich als beste nummer 2 plaatsen voor de play-offs. De tegenstander komt dan uit Poule A. Dat lijkt Xenios te gaan zijn, maar IJsseloever maakt ook nog kans.

Onderin is het ook nog niet beslist. Nummer 11 Bully heeft twaalf punten, twee minder dan Apeldoorn. Zondag hielden de ploegen elkaar op 1-1. Maar Bully speelt komend weekend tegen het reeds gedegradeerde Wageningen, terwijl Apeldoorn de lastige ploeg GCHC ontvangt. Als Bully wint en Apeldoorn níét, passeren de Oldenzalers Apeldoorn alsnog op de ranglijst. In dat geval degradeert Apeldoorn.


Wat vind jij? Praat mee...