5 redenen waarom Amsterdam landskampioen wordt

Morgen spelen Amsterdam en Den Bosch in het Wagener Stadion de eerste wedstrijd in de finale om de landstitel. Amsterdam wacht op de eerste landstitel sinds 2013. Den Bosch is de regerend landskampioen. Hockey.nl ziet 5 redenen waarom Amsterdam kampioen gaat worden.

Ellen Hoog: de Dirk Kuyt van Amsterdam

Dat boegbeeld Ellen Hoog bij Amsterdam stopt, weten we al een tijdje. In haar rijke carrière won Hoog alles wat er te winnen viel: EK’s, WK’s, Olympische Spelen, Champions Trophy’s, de EHCCC én twee landstitels. Wat is er mooier dan die imposante carrière afsluiten met een laatste landstitel? Nog een laatste keer alles geven om een indrukwekkende loopbaan een schitterend slot te geven. Dirk Kuyt deed het een aantal weken geleden voor bij Feyenoord. Hoog, FIH-speelster van het jaar 2014, kan de Dirk Kuyt van Amsterdam worden.

Amsterdam piekt nu wel op het juiste moment

Amsterdam was dit jaar minder in vorm dan vorig jaar, toen de Noord-Hollanders het reguliere seizoen afsloten als nummer 1 van de competitie. Dat thuisvoordeel in de play-offs leverde de ploeg van Rick Mathijssen echter niets op. In de twee finalewedstrijden tegen Den Bosch zakte Amsterdam door de ondergrens op het moment dat het moest gebeuren. ‘Te vroeg gepiekt’ en ’te weinig in elkaar geïnvesteerd’, waren onder meer de conclusies van Mathijssen. 

Afgelopen winter werd tijdens de teamtrip naar Zambia aandacht aan die thema’s besteed. In de tweede seizoenshelft zagen we niet altijd een flitsend Amsterdam. De ploeg scoorde weinig en leed af en toe onnodig puntverlies. Maar zie daar de halve finale tegen SCHC. De hoofdstedelingen verloren het eerste duel van Stichtsche ondanks dat ze velen malen beter waren dan de opponent. In het tweede duel kwam Amsterdam op achterstand, maar toonde zich weerbaarder dan ooit door in de voorlaatste minuut de 1-1 te maken en de wedstrijd via shoot-outs naar zich toe te trekken. Tenslotte was ook het derde duel een prooi voor Amsterdam: 0-1 dankzij een vroege goal van Sterre Deetman.

De ploeg lijkt geleerd te hebben van het voorgaande seizoen. Het gaat er niet om dat je alles wint, maar wanneer je wint. En dat mag soms met minimale cijfers en vechthockey.

Het is een post-olympisch jaar

Sinds de invoering van de play-offs in de Dames Hoofdklasse in 1992/1993 veroverde Amsterdam twee keer de landstitel: in 2008/2009 en in 2012/2013. Overeenkomst tussen die twee titels? Beide finales werden gewonnen van Den Bosch en ook nog eens ín een post-olympisch seizoen. Zoals ook de finale van 2016/2017 er één tegen Den Bosch in een post-olympisch jaar is.

Anne Veenendaal: keepster van het Nederlands elftal

Anne Veenendaal en Josine Koning zijn vijf dagen na elkaar geboren in september 1995. Beide talentvolle keepers die al op jonge leeftijd voor de nationale selecties werden geselecteerd. Momenteel zijn ze allebei opgenomen in de selectie van Alyson Annan. Ze kennen elkaar door en door en hun loopbanen kennen een gelijkmatige ontwikkeling. Met één verschil. Veenendaal kreeg altijd nét de voorkeur van de bondscoaches boven Koning. Het is een minimaal verschil, maar Anne Veenendaal heeft iets meer ervaring op het hoogste podium. Bovendien zijn we met zijn allen bij de mannenfinale getuigen geweest van hoe groot de rol van de keeper is. Doorslaggevend.

Amsterdam kan Den Bosch verslaan

Er is één ploeg die sinds de invoering van de play-offs Den Bosch in de finale heeft verslagen. Het team dat op 15 november 2015 als laatste de grootmacht uit het zuiden wist te verslaan. Amsterdam. De statistieken zijn niet in het voordeel van de Noord-Hollanders, maar als er één ploeg is die van Den Bosch kan winnen is het Amsterdam.

1 reden waarom Amsterdam geen kampioen wordt

Het was een slopend seizoen voor Amsterdam. Af en toe vielen de selectiespelers van Rick Mathijssen bij bosjes neer. Spits Kelly Jonker, stofzuiger Leiah Brigitha, verdediger Judith Zeevenhooven en middenvelder Ilse Kappelle haakten geblesseerd af. Gelukkig kon Amsterdam altijd een beroep doen op zeer talentvolle speelsters uit Meisjes A1. Maar toch, het grote aantal blessures kan de nummer 3 van het huidige seizoen wel eens de kop kosten.

Later verschijnt ook De 5 redenen waarom Den Bosch kampioen wordt.


1 Reactie

  1. edithbus

    Amsterdam!!❌❌❌❤️❤️❤️


Wat vind jij? Praat mee...