Betwist doelpunt helpt Hurley aan gelijkspel tegen Kampong

Kampong en Hurley zijn allebei clubs die op termijn willen doorstoten naar de play-offs. Maar zondagmiddag vochten de nummers zeven en acht van de Hoofdklasse Dames een duel uit in de grijze middenmoot. De wedstrijd eindigde door een doelpunt van Lisa Visser, dat afgekeurd had moeten worden, in 2-2.

De naam van Lidewij Welten zong de hele zondagmiddag rond langs de lijn van De Klapperboom, zoals het hoofdveld van Kampong wordt genoemd. Met het aantrekken van de topspeelster van Den Bosch zet de club uit Utrecht de ambitie kracht bij om zich op termijn te plaatsen voor de play-offs.

Maar vooralsnog moet Kampong het zonder de 229-voudig international van het Nederlands elftal stellen. Tegen Hurley kwam de ploeg van coach Fleur van de Kieft na twintig minuten hockeyen op achterstand. Een mooie aanval van Hurley vond zijn eindstation bij de tweede paal, waar Marente Barentsen de 0-1 binnentipte.

Marente Barentsen heeft Hurley op voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Dieper in het tweede kwart verdiende Kampong haar eerste strafcorner. Waar de gedachten uitgingen naar een rechtstreekse sleeppush van Vanessa Blockmans, verraste de Belgische speelster met een variant op het inlopende talent Eline Jansen. Van dichtbij maakte zij met een mooie tip-in de gelijkmaker (1-1).

Aan het begin van het derde kwart had Hurley-speelster Lisa Visser de 1-2 op haar stick, maar in plaats van de bal in de hoek te leggen, schoot zij tegen keepster Babette Backers aan. Vervolgens brak er een fase aan waarin Kampong de betere ploeg was. Mabel Brands, het goudhaantje van het afgelopen zaalseizoen, sleepte vanaf kopcirkel de bal in de linkerbenedenhoek (1-2).

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Doelpunt dat niet had mogen tellen

In het laatste kwart kwam Hurley terug tot 2-2. Lisa Visser probeerde met een pass een teamgenoot te zoeken, maar vond de stick van Kampong-speelster Gabrielle Mosch. Die werkte de bal per ongeluk in eigen doel. Vanaf de tribune was duidelijk te zien dat Visser de pass van buiten de cirkel had verzonden en het doelpunt dus niet mocht gelden. Kampong protesteerde dan ook hevig, maar na overleg keurden de scheidsrechters het doelpunt goed. De arbitrage stelde dat de bal was aangeraakt door een speelster van Hurley en niet van Kampong.

‘Normaal gesproken zeg ik niet snel iets over de scheidsrechters, maar dit was benedenmaats gefloten’, zei Kampong-coach Van de Kieft na afloop. ‘De bal werd vanaf een meter of drie buiten de cirkel gespeeld en is niet door Hurley aangeraakt. Deze goal had nooit mogen tellen.’

Zelfs Hurley-coach Patrick Bakker was het met haar eens. ‘Het was in mijn ogen duidelijk. Dit had geen geldig doelpunt mogen zijn.’

Slotfase

In de slotfase was Kampong nog dichtbij de winst. Vier strafcorners werden echter niet verzilverd. Kampong claimde recht te hebben op een strafbal, maar die kreeg het niet. Daardoor eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Kampong – Hurley 2-2 (1-1)
20. Marente Barentsen 0-1
30. Eline Jansen 1-1 (sc)
45. Mabel Brands 2-1 (sc)
55. Lisa Visser 2-2