Bloemendaal houdt zicht op Hoofdklasse na winst op HGC

De dames van Bloemendaal hebben zaterdagmiddag op ’t Kopje voor eigen publiek het zo belangrijke tweede playoff-duel met HGC gewonnen met 2-0. Beide treffers kwamen na rust van de stick van Josien Galama. Daarmee verzekerden de Mussen zich van een allesbeslissend derde duel in de strijd met HGC om een plek in de Hoofdklasse.

Met de wetenschap dat de dames van Bloemendaal vandaag moesten winnen om degradatie naar de Overgangsklasse te voorkomen, ging het thuispubliek er op ’t Kopje eens goed voor zitten.

Doelpuntloze eerste helft

Maar voor rust viel er voor hen nog weinig te genieten. Bloemendaal had wel de overhand, creëerde een enkele kans, maar wist deze niet te verzilveren. Zo delfde Joëlle Ketting in een ééb-op-één-situatie met HGC-keepster Anke van Goudoever het onderspit en verdween een hard geslagen schot van Helen Richardson-Walsh via een Wassenaarse stick rakelings langs de doelpaal over de achterlijn.

Voor HGC gold vandaag dat zij bij winst na zes jaar Overgangsklasse zouden terugkeren in de Hoofdklasse. Maar zeker in de eerste 35 minuten wees niks er op dat ze op ’t Kopje clubhistorie zouden schrijven. De Gazellen waren vijf minuten voor de thee één keer gevaarlijk via de enige strafcorner tot dan toe. Maar de variant die ze voor ogen hadden strandde op de Bloemendaalse defensie.

BLOEMENDAAL - tijdens de play out wedstrijd Bloemendaal-HGC (2-0) . Een derde wedstrijd volgt .COPYRIGHT KOEN SUYK

BLOEMENDAAL – Bloemendaal-HGC (2-0) . Een derde wedstrijd volgt .COPYRIGHT KOEN SUYK

Uit de startblokken

Direct na rust vloog Bloemendaal uit de startblokken. De cirkel van HGC werd bestormd en plots was verdedigster Laurien Boot dichtbij de openingstreffer. Boot was vanaf kopcirkel slim opgestoomd richting de tweede paal om een hard ingeslagen voorzet vanaf rechts vrij binnen te tikken, maar haar inzet verdween op wonderbaarlijke wijze over de achterlijn.

Toch klonk er amper een minuut later alsnog gejuich uit de Bloemendaalse dug-out. Na een fraai uitgespeelde aanval was Josien Galama het eindstation en zij passeerde koeltjes de keepster van HGC. 1-0 voor Bloemendaal en een zichtbare tik voor HGC. De ploeg van coach Robbert-Jan de Vos probeerde hierna druk te zetten en naar voren te hockeyen, versierde nog een tweetal corners, maar Bloemendaal-keepster Diana Beemster kwam niet echt in gevaar. Beide corners werden weliswaar kiezelhard geflatst door specialist Elselieke van Aken, maar werden er ook ogenschijnlijk eenvoudig uitgelopen.

De beslissing

Toen twee minuten voor het laatste fluitsignaal Josien Galama met een handige tip-in ook voor de 2-0 tekende wist het thuispubliek op ’t Kopje het eigenlijk zeker: een derde duel op zondag in Wassenaar zal moeten uitwijzen wie volgend jaar in de Hoofdklasse speelt. Bloemendaal of HGC? We weten het morgen!

Interviews Teun de Nooijer en Robbert-Jan de Vos

Wil je morgen naar de kraker op HGC? En kom je vanuit Bloemendaal of vanuit de richting Amsterdam? Ga dan op tijd weg, want de A4 is dit hele weekend afgesloten. Rijkswaterstaat adviseert om via de A2 en de A12 te rijden. Kijk voor meer informatie hier op hun site .

 


Wat vind jij? Praat mee...