Gitzwart weekend dreigt voor vaandelteams MOP

De vaandelteams van MOP wacht dit weekend een loodzware taak in de strijd tegen degradatie. De dames van de Vughtse club knokken voor lijfsbehoud in de Hoofdklasse, terwijl Heren 1 een wonder nodig heeft om in de Tweede Klasse te blijven.

De dames van MOP hebben zaterdagmiddag in het tweede playoff-duel met Nijmegen (aanvang 12.30 uur) een thuiszege nodig om een derde en beslissende wedstrijd (in Nijmegen) af te dwingen. De ploeg van coach Karel Alferink verloor vorige week nog met 2-1 bij de overgangsklasser. Een nieuwe nederlaag betekent voor de Brabantse club hoe dan ook het einde van het abonnement op de Hoofdklasse.

We moeten inmiddels 32 weken terug in de tijd voor de laatste zege van de Vughtse dames. Op 30 oktober van het vorige jaar wonnen ze thuis met 1-0 van Pinoké, maar daarna volgden in het restant van de competitie én de play-offs veertien officiële wedstrijden zonder winst (drie gelijke spelen, elf nederlagen).

‘De sfeer in de groep is al weken goed, de meiden blijven positief’

‘Die cijfers zijn niet best, maar ik ben ervan overtuigd dat Dames 1 zondag gewoon in Nijmegen staat om het karwei af te maken in het derde onderlinge duel’, laat MOP-voorzitter Patty Hurkens weten. ‘Afgaande op de eerste playout-wedstrijd is er voor mij geen enkele reden om anders te denken. De sfeer in de groep is al weken goed, de meiden blijven positief en de wil is er. Misschien moeten we constateren dat we op dit moment voor de Hoofdklasse net te weinig ervaring of kwaliteit in huis hebben, maar we zijn als bestuur tevreden over de coach (Karel Alferink, red.) en het teamproces.’

Blijdschap na de snelle 0-1 van MOP-spits Mathilde Hotting in het eerste playoff-duel met Nijmegen. Bron: Paul Rapp

Rijke historie in Hoofdklasse

In totaal speelt MOP al 23 seizoenen op het hoogste niveau, verdeeld over twee perioden. De Vughtse club was van 1982 tot en met 1999 onafgebroken aanwezig in de Hoofdklasse en kende met name in de jaren negentig een ijzersterke periode. Zo grepen de dames in het seizoen 1993/1994 net naast de landstitel in de playoff-finale tegen Kampong.

Na de degradatie in 1999 keerde MOP in 2011 terug in de Hoofdklasse, maar hoger dan een zesde plaats in de eindklassering finishten de dames sindsdien nooit. Dit seizoen won de ploeg maar vier van zijn 22 reguliere competitieduels en beleefde ze een van haar slechtste seizoenen ooit.

Heren 1 heeft wonder nodig

Voorzitter Hurkens moet tot haar grote spijt concluderen dat Heren 1 van MOP het lijfsbehoud in de Tweede Klasse niet meer in eigen hand heeft. Met nog twee duels voor de boeg bezet de ploeg de elfde plek, een positie die aan het eind van het seizoen degradatie naar de Derde Klasse betekent.

Zelfs al zou MOP zijn laatste twee wedstrijden tegen koploper Concordia en naaste concurrent Eindhoven winnend afsluiten, dan nóg is de ploeg afhankelijk van de resultaten van Eindhoven dat tiende staat. De afstand naar die veilige plek op de ranglijst bedraagt voor MOP vijf punten, dus slechts een wonder kan het seizoen van de Vughtse mannen nog redden. Degradatie is komende zondag bij een nederlaag tegen het sterke Concordia al een feit.

Administratieve blunder

Het wrange aan de situatie van het herenteam is dat een administratieve blunder de sportieve malaise alleen maar heeft verergerd. MOP boekte op zondag 7 mei een belangrijke thuiszege op Basko (3-1), maar die uitslag werd door de bond geschrapt omdat er bij de Vughtenaren een niet-speelgerechtigde speler op het wedstrijdformulier stond.

Die jeugdspeler was eerder bij zijn eigen team tegen een derde gele kaart aangelopen en moest dus een automatische schorsing uitzitten. De technische staf van Heren 1 bleek daarvan niet op de hoogte te zijn. De bond bepaalde vervolgens dat MOP drie punten in mindering kreeg en dat de wedstrijd moest worden overgespeeld. Dat gebeurde op zondag 4 juni, een duel dat MOP kansloos met 5-0 verloor. Al met al heeft de misser in het papierwerk MOP dus zes dure punten gekost, punten die de ploeg in de strijd tegen degradatie juist heel hard nodig had.

‘We hebben te maken met goedwillende vrijwilligers, dus dit soort fouten komt helaas nog steeds voor in het hockey’, zegt Hurkens. ‘Het moment waarop het gebeurde is wel enorm zuur. Heren 1 kende een moeizame eerste competitiehelft, maar na de winterstop ging het steeds beter en raakte het team in een flow. Door die dubbele klap merk je dat de spirit volledig uit het team is geslagen. Nu zakken we naar de Derde Klasse, maar onze ambitie met dit team blijft een plek in de Eerste Klasse met doorstoot naar de Overgangsklasse.’

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...