Spelerslijsten Hoofdklasse Dames – wat valt op?

Het seizoen 2017/2018 van de Hoofdklasse Dames is los. De twaalf ploegen hebben voor de eerste wedstrijd een officiële spelerslijst met daarop maximaal twintig speelsters ingediend.

Hier vind je de spelerslijsten van het huidige seizoen.

Net als de vorige twee seizoenen mogen teams in de Hoofdklasse met zeventien spelers uitkomen op het wedstrijdformulier. De voorwaarde is daarbij dat is dat twee van de zeventien spelers op de peildatum (1 oktober) jonger zijn dan 21 jaar. Het doel hiervan is om ruimte te creëren voor talentvolle spelers die tegen de selectie van het eerste team aanzitten.

Hockey.nl bekeek alle spelerslijsten en zette de opvallende zaken op een rijtje.

Amsterdam

De selectie van Amsterdam is redelijk intact gebleven. Er is afscheid genomen van Laura van Heugten (Hurley), Judith Zeevenhooven (gestopt) en Sterre Deetman (Pinoké). Ook Ellen Hoog stopte, al staat zij dit seizoen nog wel op de spelerslijst van de hoofdstedelingen. Marijn Veen kwam over van Kampong en vanuit de jeugd zijn Lana Kalse en Yasmin Geerlings aangesloten. Ook vinden we Elsemiek Groen terug in de selectie. Zij kwam al een paar jaar uit voor Dames 1, maar deed een stapje terug naar Dames 2.

Bloemendaal

De selectie van Bloemendaal heeft de grootste transformatie ondergaan. Liefst elf speelsters namen na afgelopen seizoen, waarin lijfsbehoud op het nippertje werd gerealiseerd, afscheid. De Noord-Hollanders hebben dit seizoen drie nieuwe internationale gezichten: Pili Romang die overkomt van het gedegradeerde MOP en de Ierse Anna O’Flanagan en Chloe Watkins.

Den Bosch

Ook opvallend: Den Bosch heeft geen enkele nieuwe naam op de bij de KNHB officieel ingediende spelerslijst. Den Bosch heeft, net als Bloemendaal en Groningen, niet alle twintig plekken ingevuld. Ten opzichte van vorig seizoen staan er zelfs twee namen minder op de lijst: Vera Vorstenbosch, die al niet meer speelde afgelopen jaar, en natuurlijk Maartje Paumen. We maken ons helemaal geen zorgen overigens. Den Bosch laat al jaren zien de juiste formule in huis te hebben om moeiteloos jeugdspelers in te passen.

Groningen

De noorderlijkste club lijkt de meest familiaire te zijn. Twee zussenparen vinden we in de selectie van Groningen: Marieke en Fieke Hoff en Leoniek en Hedi Koning. Nieuw in de selectie zijn twee buitenlandse dames: Amelia Katerla (Pools) en Leah Marlene Albrecht (Duits).

Hdm

Het Haagse hdm heeft het afgelopen jaar flink wat jaren aan ervaring moeten inboeten in de personen van onder anderen Leonoor Schiphorst en Manouk Verneij. Maar ook hdm laat al jaar in jaar uit zien niet te schromen om jonge talenten voor de leeuwen te gooien. Ook dit seizoen is een aantal speelsters doorgeschoven vanuit de eigen jeugdopleiding: Isa van Spronsen, Pien Dicke en Pien van der Heide. Dat brengt het aantal Piens in de Haagse selectie trouwens op drie.

Huizen

Promovendus Huizen gaat een spannend seizoen tegemoet. Voor het eerst op het hoogste niveau van Nederland. Dat doen de Noord-Hollanders met nagenoeg dezelfde selectie als waarmee ze promoveerden. Grace Huberts is vertrokken naar hdm, Fleur de Waard kwam over van Kampong.

Hurley

Ook Hurley nam afscheid van een aantal ervaren krachten. Denise Admiraal, Hannah Lemmens (die nog wel als reserve op plek 20 van de lijst staat), Marili Visch (gestopt) en Sabine van Silfhout (Klein Zwitserland). Voormalig speelster van Jong Oranje, Renske Siersema die eerder gestopt was, is echter weer terug, net als oud-keepster Maartje Cox. Zij speelt dit seizoen in Dames 3 en is als reservekeepster aan de lijst toegevoegd. Verder versterkten de Amsterdammers zich onder anderen met Carmel Bosch (Kampong), Elke Boers (MOP) en Laura van Heugten (Amsterdam).

Kampong

Kampong verloor hun grootste talent, Marijn Veen, aan Amsterdam. Verdedigster Claudia Veenendaal komt dit seizoen uit voor Voordaan en Fleur de Waard stapte over naar Huizen. Naast de Engelse Sophie Bray, de Spaanse Gigi Oliva en de Duitse Nina Notman hebben de Utrechters dit seizoen nog een internationaal gezicht in de selectie: de Spaanse Maria Lopez Garcia.

Laren

Ook bij Laren is er in de zomer flink gesleuteld aan de damesselectie. Onder anderen Naomi van As, Sierou Frankema en Juliette Hentenaar vertrokken. Josien Galama en Joelle Ketting kwamen over van Bloemendaal. Van Groningen kwam Pam van Asperen, van Pinoké Laura Marell en van Voordaan Lisa Gerritsen.

Nijmegen

Het gepromoveerde Nijmegen heeft weinig veranderd ten opzichte van het afgelopen jaar. De Gelderse dames hebben dit jaar één internationaal gezicht in de selectie: Cristina Escudé Novell.

Oranje-Rood

Oranje-Rood heeft na het succesvolle jaar de selectie aardig bijeen weten te houden. Alleen Kyra Fortuin vertrok naar SCHC. Naast Shihori Oikawa speelt dit seizoen nog een Japanse in Eindhoven: Hazuki Nagai. Ondanks het vertrek van Fortuin heeft OR nog altijd vijf speelsters van Jong Oranje in de gelederen die begin september Europees kampioen werden: Yibbi Jansen, Freeke Moes, Fiona Morgenstern, Lisa Post en Maud Renders.

SCHC

Het lukte SCHC om keepster Maddie Hinch binnenboord te houden – al moesten daarvoor wel goede afspraken gemaakt worden met de Engelse hockeybond. Delfina Merino keerde wel terug naar thuisland Argentinië. In Bilthoven spelen dit seizoen twee nieuwe internationale gezichten: Duits international Charlotte Stapenhorst en de Canadese Natalie Sourisseau. Ook Fortuin (Oranje-Rood) en Miloe Jaeger (Rotterdam) kwamen. Stichtsche nam afscheid van Michelle van der Pols en Marise Jongepier.

Zussenstrijd

Dit seizoen staat er weer een aantal interessant sister sledges op het programma.

  • De zusjes Visser: Mandy (Huizen) en Lisa (Hurley) / 22 oktober Huizen – Hurley en 6 april Hurley – Huizen
  • De zusjes Kok: Lara (Huizen) en Fleur (Laren) / 29 oktober Laren – Huizen en 15 april Huizen – Laren
  • De zusjes De Waard: Fleur (Huizen) en Xan (SCHC) / 24 september SCHC – Huizen en 11 maart Huizen – SCHC
  • De zusjes Verschoor: Julia (hdm) en Maria (Amsterdam) / 29 oktober Amsterdam – hdm en 15 april hdm – Amsterdam
  • De zusjes Pheninckx: Sanne (hdm) en Malou (Kampong) /17 september hdm – Kampong en 4 maart Kampong – hdm
  • De zusjes Van der Vis: Maartje (Hurley) en Marieke (Kampong) / 24 september Kampong – Hurley en 11 maart Hurley – Kampong

Wat vind jij? Praat mee...