HK (D): zeges B’daal en KZ, nederlaag OR en Pinoké pakt punt

Onderin de Hoofdklasse Dames hebben Klein Zwitserland en Bloemendaal goede zaken gedaan. Met overwinningen op respectievelijk HGC (2-1) en Kampong (2-3) hebben beide ploegen flink afstand genomen van hekkensluiter Oranje-Rood dat in eigen huis onderuit ging tegen HDM (0-1).

Door de zege steeg HDM naar de vijfde plaats op de ranglijst. Dat ging ten koste van Pinoké dat op het nippertje een punt veiligstelde tegen de buren van Amsterdam (2-2). Met een 6-0 zege op Hurley vestigde SCHC een clubrecord. Daarnaast waren er op de zeventiende speeldag persoonlijke mijlpalen voor Ginella Zerbo, Yibbi Jansen en Frédérique Matla.

Oranje-Rood – HDM 0-1

Een doelpunt van Erica Sanders was voldoende voor de winst voor HDM, dat naar de vierde plaats op de ranglijst steeg. Door de nederlaag van HGC is een ticket voor de play-offs weer volop in zicht. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt slechts twee punten. Voor Oranje-Rood waren de spreekwoordelijke druiven zuur. De Eindhovenaren wonnen dit seizoen als enige ploeg nog geen thuiswedstrijd. Hoewel concurrent Victoria ook geen punten pakte, liepen Klein Zwitserland en Bloemendaal drie punten weg bij Oranje-Rood.

35. Erica Sanders 0-1

SCHC – Hurley 6-0

Het was in Bilthoven een avond van mijlpalen. De 6-0 zege op Hurley betekende de negentiende wedstrijd (W13 G6) op rij zonder nederlaag voor SCHC, dat daarmee het clubrecord uit de periode 2013-2014 verbeterde waarin de ploeg achttien duels op rij (W13 G5) zonder verlies bleef. Yibbi Jansen tilde met drie doelpunten haar seizoentotaal naar 21. Dat is eentje meer dan haar vorige doelpuntenrecord uit 2016-2017 toen ze twintig keer scoorde voor Oranje-Rood. Haar derde treffer betekende ook het honderdste doelpunt in haar loopbaan.

Ginella Zerbo bereikte dezelfde mijlpaal. De openingstreffer van het duel was haar honderdste in de Hoofdklasse. Daarnaast viel er nog meer goed nieuws te melden uit Bilthoven. Laurien Leurink maakte haar eerste minuten voor SCHC.

21. Ginella Zerbo 1-0
29. Yibbi Jansen 2-0 (sb)
31. Yibbi Jansen 3-0 (sb)
33. Mette Winter 4-0
47. Yibbi Jansen 5-0 (sc)
64. Ginella Zerbo 6-0

Victoria – Den Bosch 0-6

Ook in Rotterdam werd een mijlpaal bereikt. Frédérique Matla passeerde dankzij haar hattrick de grens van 150 officiële doelpunten voor Den Bosch. Daarmee staat ze op een zesde plaats op de ranglijst van speelsters die minstens 150 goals voor de Bossche formatie hebben gemaakt. Maartje Paumen staat eerste met 474 treffers.

Bovendien is Matla de vierde speelster in de Hoofdklassehistorie van Den Bosch die de grens van dertig competitiedoelpunten in een seizoen heeft gepasseerd. Joosje Burg bepaalde de eindstand op 6-0. Het was haar veertiende doelpunt dit seizoen, net zoveel als in haar eerste zes seizoenen bij elkaar. Door de ruime zege bleef de koploper in de Hoofdklasse, die zich al heeft geplaatst voor de play-offs, voor de 21ste keer op rij zonder nederlaag.

7. Frédérique Matla 0-1 (sc)
18. Frédérique Matla 0-2 (sc)
36. Frédérique Matla 0-3 (sc)
40. Pleun van der Plas 0-4
42. Margot van Geffen 0-5
49. Joosje Burg 0-6

Kampong – Bloemendaal 2-3

Bloemendaal moest er lang op wachten. Liefst acht wedstrijden bleef de ploeg verstoken van een driepunter, maar donderdagavond op de Klapperboom was het dan eindelijk raak. Kampong werd met 3-2 verslagen. De winnende treffer kwam van de stick van Demi Hilterman. Het was haar dertiende treffer van het seizoen. Kampong is in haar laatste vier Hoofdklasseduels zonder zege (G1 V3).

3. Laurien Boot 0-1
13. Gabrielle Mosch 1-1 (sb)
38. Vanessa Blockmans 2-1 (sb)
54. Teuntje Horn 2-2
63. Demi Hilterman 2-3

Klein Zwitserland – HGC 2-1

Met de tweede nederlaag na de winterstop en slechts vier punten uit vier duels ziet HGC de concurrentie voor een plek in de play-offs naderbij komen. HDM is de ploeg uit Wassenaar al tot op twee punten genaderd. Meike Tjaberinga was voor de tweede keer op rij de matchwinnaar voor Klein Zwitserland dat zich door de zege iets steviger heeft genesteld op de negende plaats.

3. Sabine van Silfhout 1-0 (sc)
23. Julie Sytsema 1-1 (sc)
35. Meike Tjaberinga 2-1

Amsterdam – Pinoké 2-2

Amsterdam leek op weg naar de zesde thuiszege op rij op de buren van Pinoké, maar Maria Steensma voorkwam in de slotfase met een rake klap uit een strafcorner een nederlaag voor de Steekneuzen. Het gelijkspel zorgde er wel voor dat Pinoké een plek zakte op de ranglijst naar plek zes ten faveure van HDM. De achterstand op de positie die recht geeft op een ticket voor de play-offs bedraagt vier punten.

De puntendeling was voor Amsterdam het tweede gelijke spel op rij. De ploeg van coach Robert Tigges is wel al vijf duels op rij ongeslagen. Na haar doelpunt afgelopen zondag tegen HGC scoorde Marijn Veen opnieuw. Ze is nog één doelpunt verwijderd van haar vijftigste competitietreffer op het hoogste niveau.

20. Marijn Veen 1-0
22. Maxime Kerstholt 1-1
51. Floor de Haan 2-1 (sb)
70. Maria Steensma 2-2 (sc)

Lees het verslag van het duel tussen Amsterdam en Pinoké

Pinoké is blij met het gelijkspel (2-2)tegen de buren van Amsterdam in het Wagener Stadion. Foto: Bart Scheulderman

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de zeventiende speeldag in de Hoofdklasse Dames.


Wat vind jij? Praat mee...