HK (D): spanning in strijd om tickets play-offs en degradatie neemt toe

Op de achttiende speeldag in de Hoofdklasse Dames heeft SCHC aan de Oosterplas de topper tegen Den Bosch gewonnen (0-1). Door de overwinning heeft de Bilthovense ploeg zich geplaatst voor de play-offs. Den Bosch pakte eerder al een play-offticket. De strijd om de vierde en laatste plek die recht geeft op deelname is ongemeen spannend. Pinoké steeg door de 2-1 zege op Klein Zwitserland naar de vierde plaats, maar staat in punten gelijk met HGC. Beide ploegen hebben een punt voorsprong op HDM, de nummer zes op de ranglijst.

Ook onderin neemt de spanning toe. Bloemendaal was verrassend te sterk voor HGC (3-2) en steeg hierdoor naar de veilige negende plaats ten koste van Klein Zwitserland, dat onderuit ging op Pinoké. En omdat zowel nummer elf Victoria als hekkensluiter Oranje-Rood een punt pakten, blijft het verschil tussen deze ploegen twee punten.

Den Bosch – SCHC 0-1

Den Bosch leed haar eerste nederlaag van het seizoen. Het verlies maakte een einde aan een reeks van 21 wedstrijden waarin de koploper van de Hoofdklasse Dames zonder nederlaag bleef. De topper aan de Oosterplas werd beslist door Yibbi Jansen, die raak pushte uit een strafcorner. Door de overwinning is SCHC nu al twintig wedstrijden op rij ongeslagen op het hoogste niveau (W14 G6). Bovendien was de winst op Den Bosch de zevende zege op rij. Daarmee is de Bilthovense ploeg nog maar een overwinning verwijderd van een evenaring van het clubrecord. In 2016 boekte SCHC namelijk acht overwinningen op rij.

57. Yibbi Jansen 0-1 (sc)

Lees het verslag van het duel tussen Den Bosch en SCHC

Vreugde bij de speelsters van SCHC na het doelpunt van Yibbi Jansen tegen Den Bosch (0-1) in de Hoofdklasse Dames. Foto: Bart Scheulderman

Kampong – Victoria 2-2

Victoria leek op weg naar de tweede overwinning na de winterstop, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een punt. Het was voor de Rotterdamse ploeg wel het vijfde punt uit de laatste vijf duels. Hierdoor houdt Victoria voorlopig hekkensluiter Oranje-Rood op twee punten afstand. Na twee nederlagen pakte Kampong eindelijk weer een punt. De Utrechtse ploeg kent na de winterstop een zwakke reeks. In vijf wedstrijden werden slechts twee punten gepakt.

25. Tess Zweers 1-0 (sc)
34. Bente van Dijk 1-1 (sc)
57. Julieta Jankunas 1-2 (sc)
70. Bente van der Veldt 2-2

Hurley – Oranje-Rood 1-1

Oranje-Rood pakte na drie nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt. De Eindhovense ploeg kon de 1-0 voorsprong uit het eerste kwart niet over de streep trekken. Pam van Asperen voorkwam voor Hurley de honderdste thuisnederlaag in de hoofdklassehistorie. De remise was voor Hurley het derde gelijkspel na de winterstop

15. Lisa Post 0-1 (sc)
59. Pam van Asperen 1-1

HDM – Amsterdam 0-0

Het duel tussen HDM en Amsterdam eindigde zoals het begon: 0-0. Met het gelijkspel verlengde Amsterdam de ongeslagen reeks naar zes wedstrijden. Voor HDM betekende het gelijkspel de tweede maal in vijf duels dat de Haagse ploeg na de winterstop niet de volle buit greep.

Pinoké – Klein Zwitserland 2-1

Voor de vijfde maal op rij was Pinoké de bovenliggende partij in de ontmoeting met Klein Zwitserland. Met de doelpunten van Kelly Hoyng-Jonker en Francis Westenberg tilden de Steekneuzen haar seizoentotaal op naar 37 treffers. Hiermee nadert de ploeg van coach Daan Sabel het clubrecord dat sinds 2006-2007 op 39 doelpunten staat. Klein Zwitserland leed na twee overwinningen weer eens een nederlaag en zakte een positie op de ranglijst naar plek tien.

3. Kelly Hoyng-Jonker 1-0
43. Frances Westenberg 2-0 (sb)
70. Lotte van Dongen 2-1

Bloemendaal – HGC 3-2

De nederlaag van HGC bevestigt de slechte reeks van de ploeg uit Wassenaar. Na de winterstop stapte HGC pas een keer in vijf duels met een overwinning van het veld. Voor Bloemendaal was het de tweede overwinning op rij waardoor de ploeg optimaal profiteerde van het puntenverlies van de concurrentie en naar een veilige negende plaats is geklommen. Bovendien was het de honderdste zege in de Hoofdklasse voor de Damus.

6. Demi Hilterman 1-0 (sc)
32. Giselle Ansley 1-1 (sc)
57. Milagros Fernandez Ladra 1-2 (sc)
58. Nine Rijna 2-2
64. Demi Hilterman 3-2 (sc)

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de achttiende speeldag in de Hoofdklasse Dames.


2 Reacties

  1. johanknuvers

    Matig hockey in Den Bosch. SCHC geen onterechte winnaar, bij Den Bosch kwam er pas vuur na de 0-1. Hopelijk heeft de KNHB voor de playoffs wel betere scheidsrechters beschikbaar…..

  2. robvisser

    Den Bosch-SCHC was een heerlijke wedstrijd. Ik was verrast door de dadendrang van SCHC vanaf het begin van de wedstrijd. Het is duidelijk dat het zelfvertrouwen van het team groter is dan in voorgaande jaren. Ik vond ze ook erg goed spelen, met name in de eerste helft. Het was niet gek geweest als het een gelijkspel was geworden, maar op basis van de hele wedstrijd vond ik het wel een terechte overwinning van SCHC.


Wat vind jij? Praat mee...