Vooruitblik Hoofdklasse (D): Herpakt Amsterdam zich tegen Laren?

Met nog 3 wedstrijden te spelen in het reguliere seizoen ontvangt koploper Amsterdam vrijdagavond nummer 4 Laren. Ondanks de nederlaag tegen SCHC staat Amsterdam nog 4 punten voor op Den Bosch, dat op bezoek gaat bij hdm. Wordt de strijd om de 1e plaats nog spannend? En hoe presteren de dames van SCHC na de onverwachte coachwissel?

Amsterdam – Laren

Vorige week verloor koploper Amsterdam met 3-1 bij SCHC, waarmee er een einde kwam aan een reeks van 9 overwinningen op rij en een ongeslagen serie van 21 opeenvolgende wedstrijden (18 winst). Verliezen de Amsterdamse dames nog een keer dan is het voor het eerst sinds maart 2015 dat het 2 achtereenvolgende duels verliest. In Laren zal het in ieder geval een taaie opponent treffen; die ploeg verloor slechts 1 uitduel dit seizoen, op 6 november bij MOP. De koploper mag de Larense strafcorner vrezen, want geen team scoorde vaker uit de corner dan zij: 29 keer.

Hdm – Den Bosch

De statistieken zijn hdm niet gunstig gestemd: Den Bosch heeft haar laatste 27 Hoofdklasse-ontmoetingen met hdm (uit én thuis) allemaal gewonnen (doelsaldo 103-22). Dit is de langste winst-reeks ooit in de Hoofdklasse van een ploeg tegen een specifieke tegenstander. Meer dan 20 jaar geleden voorkwam hdm voor het laatst een nederlaag tegen Den Bosch. Op 2 april 1995 werd het 2-2 in Den Bosch. De laatste overwinning van hdm op Den Bosch dateert van 8 november 1992. Het werd destijds 3-0 in Den Haag, mede dankzij 2 goals van Hanneke Smabers. Terug naar dit seizoen. Maartje Paumen maakte in haar eentje slechts 5 treffers minder dan alle speelsters van hdm bij elkaar (29).

MOP – SCHC

Ondanks de ontstane onrust in Bilthoven mag de wedstrijd in Vught geen obstakel vormen. MOP won in de Hoofdklasse nog nooit van SCHC (noch uit, noch thuis). In de 9 voorgaande ontmoetingen werd slechts 1 keer een nederlaag voorkomen. Op 28 oktober 2012 eindigde het duel in Vught doelpuntloos (0-0). En Stichtsche verkeert in goede vorm: SCHC verloor slechts 1 van haar laatste 17 Hoofdklasse-duels (11 keer winst) en is sinds een 3-1 nederlaag op bezoek bij Amsterdam op 25 oktober 2015 momenteel 11 wedstrijden op rij ongeslagen (7 keer winst). Wat staat er voor SCHC onder leiding van Lotte Smets nog op het spel behalve vormbehoud? De strijd om de 3e plaats met Laren om zo de koploper in de play-offs te ontlopen. Maar laat SCHC nou net van koploper Amsterdam hebben gewonnen…

Kampong – Hurley

Een regelrecht prestigeduel tussen de nummer 5 en 6 met hetzelfde aantal punten: wie is the best of the rest? Kampong won thuis 7 van haar laatste 9 Hoofdklasse-duels met Hurley. De laatste thuisnederlaag dateert van 6 november 2011, toen de gasten uit het Amsterdamse Bos met 1-2 zegevierden. Maar dat zegt nu niet zoveel. Kampong won na de winterstop pas 1 keer: op 20 maart op bezoek bij Pinoké (0-2). Het gelijkspel bij Laren vorige ronde geeft de Utrechtse burger moed, helemaal de statistieken van Hurley bekijkend. Die ploeg verloor haar laatste 3 uitduels. Neemt Hurley nog iets positiefs mee naar Utrecht? Jawel: Hurley was vorige week thuis tegen Push (4-1) in totaal 3 keer trefzeker via een strafcorner, net zo vaak als in alle voorgaande 18 Hoofdklasse-duels van dit seizoen bij elkaar.

Oranje Zwart – Pinoké

Lukt het Oranje Zwart om te profiteren van puntverlies van of Kampong of Hurley? De afgelopen seizoenen presteerde de ploeg in eigen huis niet best tegen Pinoké: de laatste thuiszege van OZ op Pinoké dateert van seizoen 2012/2013. Op 24 maart 2013 werd het 3-0 voor de ploeg uit Eindhoven. Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Amstelveen in een 1-2 zege voor Oranje Zwart. Valerie Magis (strafcorner) en Fleur Broers waren trefzeker voor de gasten. Frédérique Malefason (strafcorner) scoorde namens Pinoké. Dat was 1 van de 3 rake corners dit seizoen: geen ploeg maakte dit Hoofdklasse-seizoen zo weinig goals uit een strafcorner als Pinoké.

Push – Bloemendaal

Ondanks de degradatie uit de Hoofdklasse na 1 seizoen, is er voor Push reden tot optimisme over de kansen tegen Bloemendaal. Push en Bloemendaal ontmoeten elkaar vrijdagavond voor de 3e keer in Breda. Push won beide vorige thuisduels en hield in beide wedstrijden het doel schoon (1-0 in 2002/2003 en 3-0 in 2003/2004). In Bloemendaal gingen de Mussen eerder dit seizoen met de zege aan de haal (3-1). De dames uit Breda Push verzamelden dit seizoen pas 3 punten. Alleen HIC (2 in 2013/2014) en Laren (1 in 1984/1985) stonden ooit in de Hoofklasse na 19 duels op nog minder punten. De kans op één of meer punt is echter reëel: Bloemendaal won in 15 eerdere pogingen nog nooit een Hoofdklasse-duel op een vrijdag.


Wat vind jij? Praat mee...