Vrieskou deert Den Bosch niet: ‘Blij dat wij wél konden spelen’

Op de laatste speelronde voor de winterstop tikte de tijd voorzichtig richting een verrassend gelijkspel van HGC tegen topclub Den Bosch. Maar het was de flats van verdediger Sanne Koolen die de nummer vijf van de Hoofdklasse de das om deed (1-0), in het laatste kwart van de wedstrijd die zondagochtend door de vrieskou nog op losse schroeven stond.

Toen Den Bosch-coach Marieke Dijkstra zich zondagochtend meldde aan de Oosterplas, hield ze haar hart vast. Er lag een wit laagje over het hoofdveld. Speelsters van Dames 2 begonnen uiteindelijk wel aan hun wedstrijd, maar gleden op sommige plekken weg, alsof het veld een ijsbaan was. Kon de wedstrijd tegen HGC wel doorgaan, vroeg Dijkstra zich af.

Vanaf de kant gingen de gedachten uit naar 31 januari 2021, toen Amsterdam op bezoek kwam bij Den Bosch na een nacht vriezen. De ijslaag op het hoofdveld leidde destijds tot een soort reddingsoperatie. Met stokken en bezems werd door hardwerkende vrijwilligers de ijslaag meter voor meter aan stukken geslagen. Zelf waren de speelsters van Den Bosch ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken en pakten ze in plaats van hun stick dan maar een bezem vast, om het veld ijsvrij te vegen. Alsof dat allemaal al niet opvallend genoeg was, reed er opeens een golfkarretje kriskras over het veld. Daarop aangesloten was een bladblazer en een onkruidbrander, die laag boven het veld hing, met als doel het ijs dan maar weg te branden.

Scheidsrechters Daniel Veerman en Karen Dollé inspecteren het veld. Foto: Willem Vernes

Ik ben blij dat wij als een van de weinige Hoofdklasse-teams wél hebben gespeeld Den Bosch-aanvoerder Pien Sanders

Zover kwam het deze keer niet. Met het inzetten van de dooi nam de twijfel over het doorgaan van de wedstrijd elk kwartier af. Knelpunt was alleen nog de gladheid in de cirkel aan de zijde van het clubhuis. Maar na één sproeironde bleek ook dat te zijn opgelost en werd het veld goedgekeurd. Met een vertraging van tien minuten kon de wedstrijd beginnen.

International en Den Bosch-aanvoerder Pien Sanders zei later over de gang van zaken: ‘Als speler arriveer je op de club in je wedstrijdfocus. Wanneer je te horen krijgt dat het nog onbekend is of je wel of niet gaat spelen, is dat best lastig. Zeker voor iemand als ik. Mijn spanningsboog is niet de allerlangste. Uiteindelijk vond ik dat de knoop best laat werd doorgehakt. Maar ik ben blij dat wij als een van de weinige hoofdklasseteams wél hebben gespeeld’. Vier andere hoofdklassewedstrijden werden immers afgekeurd: Amsterdam-Klein Zwitserland, Pinoké-Tilburg, Bloemendaal-Hurley en Kampong-SCHC.

Overleg voorafgaand aan de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Veel kansen voor Den Bosch

Interessant was om te zien wat HGC op de mat kon leggen tegen Den Bosch. De ambitieuze ploeg van Robbert-Jan de Vos toont dit seizoen twee gezichten. Twee weken geleden zakte het op bezoek bij promovendus Rotterdam door het ijs (4-3 verlies). Maar de nummer vijf van de Hoofdklasse heeft dit seizoen ook goede wedstrijden gespeeld. In het openingsweekend van de competitie was HGC bijvoorbeeld dichtbij een verrassing tegen Den Bosch (0-1 verlies).

Deze keer bleef HGC hockeyend wel redelijk overeind, maar waren de grootste kansen voor de regerend landskampioen. In de eerste helft waren het Noor Omrani, Joosje Burg en Emma Reijnen die hadden kunnen scoren. Het was grotendeels aan keepster Sofie ter Kuile te danken dat HGC geen tegendoelpunt kreeg. De geslagen strafcorner van verdediger Rosa Fernig belandde boven kniehoogte op het been van uitloper Margot van Geffen, waardoor het 0-0 bleef.

Na rust waren het Sanders en Maartje Krekelaar die de 1-0 op hun stick hadden, maar niet wisten te scoren. Ook HGC kreeg enkele kansen. De grootste was voor sleepspecialist Lola Riera, die een strafcorner pushte, maar op de voet van Den Bosch-keepster Josine Koning stuitte.

Teleurstelling bij HGC. Foto; Willem Vernes

Doelpunt van Sanne Koolen

Na 51 minuten hockeyen viel de beslissing. Voor de tweede keer deze wedstrijd haalde Den Bosch een strafcorner. Om meer ruimte voor zichzelf te creëren, tikte Sanne Koolen de bal op kopcirkel een halve meter opzij, waarna ze hem over de grond tegen de plank flatste: 1-0.

‘Ik had het gevoel dat dat doelpunt eraan zat te komen’, vertelde aanvoerder Sanders. ‘In mijn ogen was het een terechte overwinning. Ik had niet het idee dat wij een tegendoelpunt zouden krijgen. Ik vind dat we een hartstikke mooie eerste seizoenshelft hebben gedraaid. Het was de afgelopen maanden niet altijd makkelijk voor ons. Vooral de buitenwereld praatte ons aan dat het niet altijd vlekkeloos ging. Daar hebben we best last van gehad. Maar op de nederlagen tegen SCHC en Amsterdam na hebben we geen wedstrijd verloren. We staan op een mooie derde plek. Ik kan alleen maar benoemen hoe erg we de afgelopen weken zijn gegroeid. Daar ben ik trots op.’

Sanne Koolen heeft de 1-0 gemaakt. Foto: Willem Vernes

We willen ons meten met de topclubs, maar onze potentie komt er nog niet altijd uit HGC-aanvoerder Loes Stijntjes

HGC presteert de laatste maanden wisselvallig. De ploeg won zes van haar laatste dertien competitieduels en leed in die reeks zes keer een nederlaag. ‘We hadden onszelf vandaag voorgenomen om te laten zien wat we in huis hebben. We willen laten zien dat we niet bang zijn om tegen grote ploegen te spelen’, zei aanvoerder Loes Stijntjes.

‘Over het algemeen vond ik dat we vandaag goed hockeyden, maar in de cirkel moeten we meedogenlozer worden. Om de een of andere reden lukte het niet om de bal in het doel te krijgen. Dat is iets waar we veel tijd en energie in steken, maar waarin we ons nog zeker kunnen verbeteren. We willen ons meten met de topclubs, maar onze potentie komt er nog niet altijd uit. Hopelijk gebeurt dat in de tweede competitiehelft wel.’


1 Reactie

  1. edwin-smolders

    Gezien het spelbeeld van de gehele wedstrijd een terechte overwinning voor Den Bosch. Vooral leuk om te zien hoe zowel bij de Bossche dames als heren de jonkies hun momenten pakken en zich wedstrijd voor wedstrijd steeds iets meer laten gelden in het veld. Op eigen kracht vooruit als club.


Wat vind jij? Praat mee...