HK (H): Afstraffing Amsterdam, nederlaag Bloemendaal, zege Tilburg

Amsterdam heeft een ongehoord pak slaag gekregen. In eigen huis was HGC met liefst 8-2 te sterk. Koploper Bloemendaal leed de eerste nederlaag van het seizoen. Landskampioen Kampong nam de drie punten met naar Utrecht na de 2-1 zege. En Tilburg boekte de eerste overwinning van het seizoen door in de ultieme slotfase Almere met 4-3 te verslaan.

Dankzij een 3-2 zege in en tegen Rotterdam mag Den Bosch blijven hopen op een ticket voor de play-offs. De Bossche formatie zit in een goede flow en is al vier wedstrijden ongeslagen. Het steeg naar een vijfde plek en heeft vier punten achterstand op de nummer vier Oranje-Rood. Door de tweede nederlaag op rij zakte Rotterdam naar het rechterrijtje.

Amsterdam kreeg een pak slaag van jewelste. In het eigen Wagener Stadion was HGC met 8-2 te sterk. Het was voor de Amsterdammers de grootste thuisnederlaag ooit in de Hoofdklasse. Voor de Wassenaarse ploeg was het de derde zege op rij en in die reeks scoorde de ploeg 17 doelpunten. Amsterdam lijkt in rap tempo afscheid te nemen van deelname aan de play-offs. De verliezend finalist van afgelopen seizoen is al vier duels zonder overwinning.

In de degradatiekraker deed Tilburg prima zaken door directe concurrent Almere met 4-3 te verslaan. Jip Krens was de meest bejubelde man aan de kant van Tilburg, nadat hij na het eindsignaal een strafbal benutte. Dankzij de eerste zege van het seizoen heeft Tilburg weer aansluiting met SCHC, Almere en Klein Zwitserland.

Ondanks twee gemiste strafballen won Oranje-Rood uiteindelijk toch vrij gemakkelijk van Klein Zwitserland: 4-1. Koen Bijen had de promovendus voor rust nog wel op voorsprong gezet, maar Oranje-Rood wist het tij te keren. Daarmee revancheerde de Eindhovense ploeg zich voor de nederlaag afgelopen vrijdag tegen Almere.

‘Ik heb in mijn carrière wel vaker meegemaakt dat er twee strafballen werden gemist in een wedstrijd, maar niet in een helft’, zei Roger van Gent, coach van Oranje-Rood. De ervaren oefenmeester zag in het duel tegen KZ eerst Mink van der Weerden een strafbal missen. De international raakte de bal verkeerd en produceerde daardoor slechts een rollertje, die door KZ-goalie Koene Schaper eenvoudig kon worden gepakt. Een paar minuten later was het weer raak: nieuwe strafbal. Van der Weerden liep al meteen terug naar de middellijn. Ditmaal nam Robert van der Horst plaats achter de bal. Zijn inzet was veel beter, maar dat was de redding van Schaper ook. Toen Koen Bijen met een handige stickbeweging nog binnen het half de 0-1 maakte, leek Oranje-Rood een moeilijke middag tegemoet te gaan.

Het surplus aan aanvallende kwaliteiten redde de Eindhovense formatie. Nadat KZ direct na rust een kans op 0-2 liet liggen, sloeg de Oostenrijker Benjamin Stanzl toe. Hij tikte de bal in het dak van het doel. ‘Toen zag ik een last van ons afvallen’, zei Van Gent. Niettemin duurde het nog tot de 54ste minuut voordat de thuisploeg op voorsprong kwam. Opnieuw was het Stanzl die scoorde: 2-1. Daarmee was het duel wel gelopen. Lucas Martinez rondde vervolgens nog een snelle counter af, waarna Mink van der Weerden zichzelf toch op het scorebord schoot uit een strafcorner: 1-4.

Kampong maakte een einde aan de ongeslagen reeks van 37 wedstrijden van Bloemendaal in de Hoofdklasse. De 2-1 zege van de landskampioen was wel tegen de verhouding in, maar keeper David Harte hield zijn ploeg op de been. Philip Meulenbroek, vanwege blessuregevallen weer bij de ploeg gehaald, maakte het winnende doelpunt.

Pinoké kende een prima dubbelweekend met zes punten uit twee wedstrijden. Daarmee namen de Steekneuzen afstand van de degradatiezone. SCHC blijft voorlaatste en zag hekkensluiter Tilburg in punten gelijk komen. Het is spannend onderin. Het verschil tussen de nummers negen en twaalf is slechts een punt.