HK Heren: kraker Amsterdam – Rotterdam belooft weer spektakel

De meest in het oog springende wedstrijd in de Hoofdklasse Heren is zondag Amsterdam – Rotterdam. De gezonde rivaliteit tussen beide ploegen zorgt steevast voor spectaculaire wedstrijden. Rotterdam doet het ook (bijna) altijd goed tegen de hoofdstedelingen. Amsterdam won slechts één van zijn laatste negen ontmoetingen met Rotterdam in de reguliere competitie. Dat was op 2 oktober 2016. Het werd toen 2-3 in de havenstad.

Rotterdam – Amsterdam

Rotterdam haalde vorig seizoen de play-offs niet, maar bleef wel ongeslagen tegen Amsterdam. Op 26 augustus 2018, de eerste speelronde, won Rotterdam met 2-1 in eigen huis dankzij twee doelpunten van Jeroen Hertzberger. Justin Reid-Ross maakte het doelpunt voor Amsterdam. Nadat Reid-Ross in de 44ste minuut Amsterdam vanuit een strafcorner nog op gelijke hoogte had gepusht, kreeg hij bij een 2-1 stand een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. Drie minuten voor tijd mocht hij een strafbal nemen, nadat Jan-Willem Buissant door Rotterdam-doelman Mark Ingram was getorpedeerd. Reid-Ross pushte de bal niet eens slecht, maar Ingram dook in de goede hoek en redde bekwaam.

Mark Ingram pakt de strafbal van Justin Reid Ross. Foto: Willem Vernes

Jeroen Hertzberger en Justin Reid-Ross scoorden ook in het 2-2 gelijkspel in het Wagener Stadion op 10 maart 2019. Mirco Pruyser (Amsterdam) en Tjep Hoedemakers (Rotterdam) waren die dag ook trefzeker.

Rotterdam en Amsterdam streden in 2011/2012 in de finale van de play-offs om de landstitel, het laatste seizoen waarin Amsterdam de titel won.

Hertzberger speelt graag tegen Amsterdam. Hij was in de reguliere competitie al twintig keer trefzeker. Alleen tegen Pinoké (29) en HGC (26) scoorde hij vaker. Jeroen Hertzberger maakte minimaal één doelpunt in elk van de laatste zes ontmoetingen tussen Rotterdam en Amsterdam in de reguliere competitie.

Arbiters: Pieter Hembrecht, Maarten Boxma

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – HGC

Ook een lekkere wedstrijd in de Hoofdklasse Heren is zondag het treffen tussen landskampioen Bloemendaal en HGC. Op basis van de statistieken is Bloemendaal de torenhoge favoriet. De Mussen verloren in de reguliere competitie slechts één van zijn laatste 32 wedstrijden met HGC, een 1-3 thuisnederlaag op 18 oktober 2015. Rogier Hofman scoorde voor de thuisploeg, terwijl Jorrit Croon, Dick Möhlmann en het Argentijnse strafcornerkanon Gonzalo Peillat het doel troffen voor de bezoekers. Jorrit Croon draagt tegenwoordig het oranje-shirt van Bloemendaal, maar zondag nog niet. De middenvelder is nog herstellende van een schouderblessure en kan daardoor af en toe taken als manager op zich nemen.

Jorrit Croon als inval-manager met coach Michel van den Heuvel. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal won zijn laatste zes Hoofdklasse-duels met HGC. Vorig seizoen versloeg Bloemendaal de Haagse tegenstander met 2-1 in eigen huis dankzij doelpunten van Florian Fuchs en Floris Wortelboer. Floris van der Kroon scoorde voor HGC.
Wortelboer was ook één van de doelpuntenmakers in de laatste Hoofdklasse-ontmoeting tussen de teams, in de 1-4 uitoverwinning op 12 mei. Jasper Brinkman, Thierry Brinkman en Tim Swaen scoorden die dag ook voor Bloemendaal. Seve van Ass maakte het enige doelpunt voor HGC.

Arbiters: Michiel Otten, Daniël Veerman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – HGC (H)  Ophalen van gegevens

Hurley – Tilburg

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar Hurley kan tegen Tilburg bogen op goede statistieken. De Amsterdammers verloren thuis nog nooit van Tilburg in de Hoofdklasse. Slechts een keer speelde Hurley gelijk, dat was op 12 december 1999. Het werd in het Amsterdamse Bos toen 0-0. De laatste keer dat Tilburg een overwinning boekte tegen Hurley in de Hoofdklasse was op 25 april 2010, toen TMHC Tilburg met 1-0 in eigen huis won.

De laatste ontmoeting tussen Hurley en Tilburg dateert van 26 februari 2017, het seizoen waarin Hurley degradeerde. Tegen Tilburg werd thuis toen wel gewonnen met 4-3. De bezoekers kwamen twee keer op een voorsprong dankzij doelpunten van Jip Krens, Bas Scheer en Tim Swaen. Stijn Jolie (drie goals) en Rogier Rombouts zorgden voor een overwinning voor de thuisploeg.

Tilburg kent dit seizoen een povere start. De ploeg van coach Jeroen Delmee verloor de eerste drie wedstrijden van het seizoen en staat met Almere onderaan. Als Tilburg zondag verliest is het de tweede keer in de historie dat de club na vier duels op nul punten staat. De laatste keer was 45 jaar geleden in het seizoen 1974/1975. Destijds verloor de club zijn eerste vijf wedstrijden.

Arbiters: Thomas Keijzer, Alwiene Sterk

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Klein Zwitserland – Den Bosch

Den Bosch won vorig seizoen beide ontmoetingen met Klein Zwitserland in de Hoofdklasse. Op 7 april 2019 zegevierde Den Bosch thuis met 3-0 dankzij doelpunten van Austin Smith, Jelle Gallema en Nicolas Della Torre. Die laatste twee doelpuntenmakers scoorden ook in de 1-3 overwinning in Den Haag op 23 september 2018. Noud Schoenaker (Den Bosch) en Martijn van Grimbergen (KZ) waren die dag ook trefzeker.

Jelle Galema juicht na zijn treffer tegen Oranje-Rood. Foto: Orange Pictures

Della Torre doet zondag sowieso niet mee bij Den Bosch, hij verkaste naar Leuven in België. Maar het is ook hoogst onzeker of Galema aan de afslag verschijnt. De aanvaller, die een flitsende start van het seizoen had, kreeg afgelopen vrijdag in het duel met Oranje-Rood last van zijn hamstring. Hij miste daardoor het duel van zondag tegen Rotterdam, liet zich behandelen en trainde deze week ook niet mee bij Oranje. Zonder Galema verloor Den Bosch zondag, na zeges tegen Almere (5-0) en Oranje-Rood (4-2), van Rotterdam (2-3).

Arbiters: Shane O’Donell, Coen van Bunge

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Klein Zwitserland – Den Bosch (H)  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Almere

Oranje-Rood is een van de favoriete tegenstanders van Stijn Jolie. De strafcorner-specialist van Almere maakte acht doelpunten tegen Oranje-Rood (inclusief Oranje-Zwart) in de reguliere competitie. Alleen tegen Pinoké (elf keer) scoorde hij ook vaker. Jolie maakte ook beide treffers in de verrassende 2-1 overwinning van Almere vorig seizoen op de Eindhovenaren. Vakgenoot Mink van der Weerden maakte uit een strafcorner de enige treffer voor Oranje-Rood. Dat was de eerste keer in de historie dat Almere niet verloor van Oranje-Rood.

Oranje-Rood won de eerste vijf Hoofdklasse-duels met Almere, inclusief een 3-1 thuisoverwinning op 2 september 2018. Ook toen scoorde Jolie de enige treffer voor Almere. Thomas Briels (twee goals) en Bob de Voogd waren die dag voor de thuisploeg trefzeker. Briels is sinds dit seizoen de nieuwe aanvoerder van Oranje-Rood in plaats van Mink van der Weerden. Hij nam zijn ploeg zondag bij de hand tegen Amsterdam. De Belg haalde een strafbal en scoorde met een heerlijke backhand de 1-2.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake, Jorrit Maakal

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Almere (H)  Ophalen van gegevens

Pinoké – Kampong

Kampong won zijn laatste vijftien Hoofdklasse-duels met Pinoké. De laatste nederlaag dateert van 6 november 2011. Toen werd het in eigen huis 0-2. Ward Grasveld en Justin Reid-Ross scoorden die wedstrijd voor Pinoké. Pinoké verloor de laatste acht thuiswedstrijden met Kampong in de Hoofdklasse, sinds een 4-1 overwinning op 12 september 2010.

Kampong zegevierde vorig seizoen op 10 maart met 1-3 in het Amsterdamse Bos. Bjorn Kellerman, Jip Janssen en Koen Visser waren trefzeker voor de bezoekers. Alex Hendrickx scoorde voor Pinoké. De Belgische strafcornerspecialist is dit seizoen weer on fire. Hij staat na drie wedstrijden al op vijf treffers. In doelpunt minder dan zijn landgenoot van Amsterdam, Tanguy Cosyns, die bovenaan de topscorerslijst staat.

Kampong-verdediger Jip Janssen haalde het einde van de eerste helft niet. Hij moest naar het ziekenhuis. Foto: Koen Suyk

Bij Kampong lijkt Jip Janssen op tijd hersteld van zijn hoofdblessure, die hij afgelopen zondag opliep in de topper tegen Bloemendaal. Roel Bovendeert haalde vol uit en raakte Janssen op zijn wenkbrauw. Janssen moest van het veld en liet de wond later hechten in het ziekenhuis. De verdediger trainde uit voorzorg deze week niet mee bij de Oranje Heren.

Arbiters: Karen Dollé

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Kampong (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...