Meningen zwaar verdeeld over zaterdag-zondag pilot

Vanuit de HHcv – die de belangen van de hoofdklasseclubs vertegenwoordigt – was er de wens om een dubbelweekend eens op zaterdag en zondag te spelen, om de verbinding met de jeugd te vergroten. De meningen over het experiment van afgelopen weekend verschillen nogal.

‘Wij vonden het een zeer geslaagd experiment. Bij ons gebeurt er op zaterdag meer dan op een vrijdagavond. De hele dag is er op de club een fijnere beleving. Ook de ontvangst van sponsoren is beter dan op vrijdagavond’, vindt Harry van Hout, voorzitter van de tophockeycommissie van Oranje-Rood. Van Hout was op voorhand al een van de grote voorstanders van spelen op zaterdag. Een pilot die eigenlijk al vorig seizoen zou worden ingevoerd, maar uiteindelijk nu pas tot stand kwam.

Wat Van Hout betreft worden de dubbelweekenden in de toekomst allemaal wedstrijden op zaterdag en zondag, in plaats van vrijdagavond en zondag. ‘Je hebt ook geen last van files. Op vrijdag moet je soms vier, vijf uur uittrekken met files. Wij hebben bijvoorbeeld richting Den Haag altijd dat probleem.’

Harry van Hout, een van de grote voorstanders van op zaterdag hockeyen.

‘Voor alle spelers is de belasting ook hetzelfde’

Wel stipt Van Hout ook aan dat het voor sommige hoofdklasseclubs makkelijker is om wedstrijden op zaterdag te organiseren dan voor andere. Zo is er in het Amsterdamse Bos altijd zo’n druk schema op zaterdag, dat schuiven lastig is. Landskampioen Bloemendaal heeft maar een paar verlichte velden en ook voor die club is het lastiger. Dus zou het bestuurslid van Oranje-Rood het graag zien dat dit vaker gebeurt tijdens de zomertijd, als de temperaturen ook aangenamer zijn.

Voor de spelers is het prima, denkt Van Hout, die zaterdag genoot van een volgepakt Oranje-Rood. ‘Voor alle spelers is de belasting ook hetzelfde. Er is geen competitievervalsing. Internationaal gebeurt het ook weleens.’

Er waren meer voorstanders van deze pilot, die nu geëvalueerd kan worden. Zo was strafcornerkanon Tim Swaen van Bloemendaal blij dat hij niet op vrijdag hoefde te spelen: ‘Dit mag van mij vaker. De zaterdag voelt als een zondag. Je kunt zo’n dag hetzelfde ingaan, met hetzelfde ritme. Op vrijdagavond moet je vlug na je werk de file in. Dat is minder leuk.’

Bij het spektakelstuk Amsterdam-HGC (7-3) was er weer minder publiek dan bij Oranje-Rood-Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Alleen eens op zaterdag is voor spelers ook een optie

Er waren ook spelers die op de zaterdag spelen wel een goed idee vinden, maar dan niet in combinatie met de zondag. Zo zei international Bjorn Kellerman van Kampong voor de camera van Ziggo dat het hartstikke leuk is eens op zaterdag te spelen, maar dat het ten koste gaat van de zondagwedstrijd. ‘Dit is een eerste test. Liever een wedstrijd per week dan zaterdag en zondag.’

Hetzelfde vond international Jeroen Hertzberger van Rotterdam. ‘Ik weet niet of het experiment geslaagd is. Misschien alleen een wedstrijd op zaterdag, om 16:00, dan is de wedstrijd ook een deel van de zaterdagavond.’

De Sinterklaasintocht dit weekend zorgde er volgens de spelers voor dat het aantal kinderen juist beperkt was, terwijl dit juist de bedoeling was van deze pilot van de hoofdklasseclubs. Er waren ook meerdere tegenstanders van het experiment.

Hockeylegende Teun de Nooijer zei bij het Ziggo-programma Hoofdklasse Hockey dat hij liever de wedstrijden op vrijdagavond en zondag ziet, vanwege de fysieke beperking van kort op elkaar spelen. Een wedstrijd op zaterdag, betekent een lager niveau op zondag, zoals ook de topwedstrijd Bloemendaal-Rotterdam wat tegenviel.

Coach Alexander Cox (Kampong) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd mannen, Kampong-Amsterdam (4-3). Foto: Koen Suyk

Veel coaches en spelers leken van mening dat deze pilot een experiment was van de KNHB, maar het initiatief kwam van de clubs zelf. Kampong-coach Alexander Cox liet zich in stevige bewoordingen uit bij RTV Utrecht. Cox: ‘Ik vind het een heel dom experiment, maar we moeten er mee dealen. Het betekent dat de jongens nu aan het uitlopen zijn en behandeld moeten worden, en morgen moeten ze dan ook weer behandeld worden.’

Hij vervolgde, op de radio: ‘Dan plannen ze het met de intocht van Sinterklaas. Er was heel weinig jeugd. Ik heb denk ik nog nooit zo weinig publiek gezien bij een competitiewedstrijd. Wat mij betreft is het experiment mislukt.’

  • Is het zaterdag-zondag dubbelweekend voor herhaling vatbaar?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Is het zaterdag-zondag dubbelweekend voor herhaling vatbaar



    Ophalen van gegevens


14 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Natuurlijk is de belasting voor alle spelers niet hetzelfde, de tegenstanders zijn immer verschillend!

    1. pimhdm

      Eens zo zullen ploegen inhouden op de zaterdag om zondag vol voor de winst te gaan. Je krijgt dan niet een echt eerlijke competitie.

  2. Esther BoschvanRoozendaal

    Pure onzin , zoals zaterdags trainen en zondags spelen onzin is . Het Nederlands XI- tal traint ook op maandag en dat is al onzinnig .

  3. frans91

    Wellicht is het een keer te proberen om af te stappen van het idee dat alle wedstrijden altijd gelijk moeten beginnen. Een liefhebber kan dan meerdere wedstrijden in één speelronde bezoeken en je kan ook wedstrijden op zaterdag plannen.

    1. pimhdm

      Ik hoor hier een uitstekend idee!!

  4. LiesbethZegers

    Planning jeugdcompetitie o zaterdag komt bij vele clubs ' ín het gedrang'.

  5. Wim de bij

    Wat een verliezende woorden van cox. Dat sterren team zat voor het weekend al in de slachtofferrol door cox. Zie daar het resultaat. Slappe hap

  6. floppieenteun

    Ben het helemaal met Cox eens. Heb gisteren vechthockey gezien op Bloemendaal, terwijl je hoogstandjes verwacht. Het is fysiek gezien gewoon niet mogelijk om in twee dagen twee topwedstrijden te spelen. In Tilburg zullen ze er ongetwijfeld anders over denken. Het zegt naar mijn idee ook wel iets over hoe serieus de KNHB, toch de belangrijkste hockeybond ter wereld, de hoofdklasse neemt. De hoofdklasse lijkt steeds meer in het gedrang te komen ten faveure van gedrochten zoals de pro league. Hetzelfde geldt ook voor de EHL. Waarom geen hoofdklasse (top league) met 8 clubs die een dubbel programma spelen? 28 wedstrijden tegen 22 wedstrijden nu. Op te vangen door een kortere zomer- en winterstop ( zorgt voor meer binding) en eventueel een paar wedstrijden op de woensdag- en vrijdagavond. Ook goed voor het Nederlands elftal aangezien de spelers nagenoeg wekelijks op topniveau spelen. Daarnaast zal er wat meer publiek komen kijken en is zo'n top league interessanter voor media en sponsors. En natuurlijk play-off's met de golden goal regel :-).

    1. constantijnschaap

      ‘Het zegt naar mijn idee ook wel iets over hoe serieus de KNHB, toch de belangrijkste hockeybond ter wereld, de hoofdklasse neemt’ Er staat toch juist dat dit een idee was vanuit de clubs en niet de KNHB?

  7. conegut

    Ik heb het even gemist. Is er op zaterdag gespeeld ? Sorry ik was met het team van mijn kinderen bij de plaatselijke Sinterklaas intocht.

    1. Eelco Houwink

      Nou proficiat. Dat kan straks ook nadat je om 6:00 uur je thuiswedstrijd speelt ivm de hoofdklasse planning

  8. floppieenteun

    @constantijnschaap, voor zover mij bekend is klopt het inderdaad dat het dubbelweekend dit seizoen, zaterdag en zondag, een initiatief is van de hoofdklasseclubs. Had m'n zin beter moeten formuleren. Kan me echter niet voorstellen dat het een initiatief van de hoofdklasseclubs is om überhaupt (veel) dubbelweekenden te spelen. Het dubbelweekend, zaterdag en zondag, komt naar mijn idee voort uit het niet willen spelen op de vrijdagavond (lees weinig mensen op de club, files etc.). Ook zitten de hoofdklasseclubs er niet op te wachten dat er in de maand oktober een aantal aansluitende weken niet wordt gespeeld. Datzelfde geldt ook voor de vaak veel te korte voorbereidingsperiode aan het begin van het seizoen. Denk ook aan spelers die de eerste wedstrijden van de 2e competitiehelft moeten missen wegens verplichtingen (b.v. HIL). Niet alles is de schuld is van de KNHB, de KNHB zou hier wel meer bovenop moeten zitten, dat bedoel ik er eigenlijk mee te zeggen.

  9. stekel

    Positief dat clubs zelf met initiatief komen, evenzo dat KNHB hierin mee is gegaan.

  10. lize

    Omdat het Hockey voornamelijk gebaseerd is tegenwoordig op kracht vinden ze het niet leuk(het komt meer uit op uithouding ,doorzettingsvermogen ,wilskracht en het Team die technisch ,creatief is, is meestal de tweede wedstrijd ook goed als ze echt fit zijn) ,en bij alle grote competities EK ,WK moeten de spelers (omwille van structurele geldgebrek in het Hockey : Hockey is meestal saai geworden en niet spektakulair o.a omwille van de vertragende regels overal op het veld) zowizo 2 wedstrijden na elkaar spelen ; het leuke hiervan is dat er hele grote verrassingen opduiken in het resultaat wat op zijn beurt heel leuk kan zijn voor de competitie en wij als fan tenminste een leuke (van de 2 ) wedstrijd te zien krijgen in een dubbel weekende i.p.v soms geen enkele leuke wedstrijd ......?!


Wat vind jij? Praat mee...