Round-up HK Heren: HGC en Pinoké in extremis naar winst

Een primeur in de Hoofdklasse Heren 2016/2017: Bloemendaal won niet. Sterker nog, de Mussen verloren en Rotterdam was de boosdoener. HGC en Pinoké beslisten hun duels tegen Qui Vive en Tilburg in de laatste minuut. Het leverde Pinoké voor het eerst sinds de tweede speelronde een plekje op de ranglijst buiten de play-outzone op.

Tilburg – Pinoké 2-3 (0-2)

‘Een wedstrijd met twee gezichten’, noemde Jeroen Delmee de wedstrijd van zijn ploeg Tilburg tegen Pinoké. ‘We speelden een zeer slechte eerste helft waarin we het belang van dit duel niet leken in te zien. Na rust zag ik een ander Tilburg en waren we constant in de aanval. In plaats van op resultaat te spelen, geven we na de gelijkmaker nog een kans en een corner weg. Bij winst hadden we negen punten los gestaan van Pinoké. Door de nederlaag laten we een concurrent inlopen.’

’26 Thijn Knetemann 0-1 (sc)
’29 Dennis Warmerdam 0-2
’36 Tim Swaen 1-2 (sc)
’69 Jip Krens 2-2 (sb)
’70 Thijn Knetemann 2-3 (sc)

Amsterdam – Almere 5-1 (2-0)

Assistent-coach van Almere Bart van der Wolf was weer eens hartstikke trots op zijn ploeg. De Flevolanders verkochten hun huid duur tegen Amsterdam, maar konden niet voorkomen dat het 5-1 werd. ‘Topsport is vechten tegen de feiten’, quotete Van der Wolf trainer-coach Alex Verga. ‘Amsterdam maakt meer goals, heeft meer punten, en een paar internationals. Dat zijn de feiten. Maar wij moeten zo’n duel ingaan met het geloof dat wij die feiten kunnen verslaan. Winnen zat er vandaag niet in, Amsterdam was gewoon beter. Maar we hebben ons met hand en tand verzet.’

Qui Vive – HGC 2-3 (0-0)

Qui Vive was met 68 minuten op de klok op weg de eerste Hoofdklasse-zege te noteren. Nota bene tegen HGC, play-offkandidaat van het vorige seizoen. De Gazellen wisten het tij echter op prachtige wijze te keren. Met nog twee minuten te spelen maakte Joaquin Menini de gelijkmaker uit een strafcorner en in de laatste minuut besliste Steijn van Heijningen de wedstrijd in het voordeel van HGC. Concurrent Pinoké pakte wel punten, waardoor het gaatje naar plek 11 weer net iets groter wordt voor de hekkensluiter. HGC kan opgelucht halen, bij een nederlaag hadden ze direct zevende gestaan, nu bezetten ze de vijfde plek.

’38 Erik Otto 1-0
’49 Mark Weber 2-0 (sc)
’50 Tristan Algera 2-1 (sc)
’68 Joaquin Menini 2-2 (sc)
’70 Steijn van Heijningen 2-3

Rotterdam – Bloemendaal 3-2 (3-1)

Rotterdam zorgde voor de verrassing van de dag door het tot zondag ongenaakbare Bloemendaal te verslaan. Dat gebeurde volgens coach Albert-Kees Maneschijn in een ‘spannende, niet hoogstaande wedstrijd.’ ‘Wij speelden een hele degelijke eerste helft, waarin we 3-1 voorkomen. Na rust wordt het hectisch omdat Bloemendaal vol in de aanval gaat, maar wij houden goed stand. Aan het einde krijgen ze nog een uitspeelcorner. Ze spelen een variant en het schot belande  boven de plank, dan hebben we net het geluk dat we eerder dit seizoen nog niet hebben gehad.’

‘2 Jeroen Hertzberger 1-0
’14 Simon Egerton 2-0
’20 Jasper Brinkman 2-1 (sc)
’26 Hidde Turkstra 3-1 (sc)
’50 Daniël Aarts 3-2

Den Bosch – Hurley 4-2 (3-1)

Den Bosch won van Hurley en staat met een volledige seizoenshelft gespeeld nog altijd knap derde. De Hurleyanen zakken een plaatsje op de ranglijst door de zege van Pinoké op Tilburg. Simon Organ ziet zijn ploeg week in week uit goed spelen, maar niet de kansen afmaken. ‘Het wordt tijd dat we een keer slecht spelen en wel winnen’, verklaarde de Welshman. ‘Ik zag zoveel positieve aspecten aan ons spel, maar het was niet genoeg. Wij kregen in de openingsfase meer kansen dan Den Bosch, maar zij maken ze alle twee en wij niet. Dat is het verschil tussen 4-2 winnen en 4-2 verliezen. Den Bosch zit in een flow, zoals wij dat vorig seizoen hadden. Als je in de flow zit heb je geluk, maak je je kansen af. Wij hebben een fortuinlijk moment nodig om het geluk onze kant op te laten draaien.’

‘4 Floris Wortelboer 1-0
’24 Noud Schoenaker 2-0 (sc)
’33 Niek Collot d’Escury 2-1 (sc)
’35 Hans Stolte 3-1
’39 Austin Smith 4-1 (sc)
’57 Shannon Boucher 4-2 (sc)

Kampong – Oranje-Rood 2-1 (0-1)

Het verslag van de wedstrijd Kampong – Oranje-Rood volgt later.

‘7 Jelle Galema 0-1 (sc)