Speelronde 9 HK (H): Oranje-Rood in vorm brengt bezoek aan ’t Kopje

Twee topduels krijgen we deze zondag voorgeschoteld. Koploper Kampong ontvangt Rotterdam. De Zuid-Hollanders staan vijfde op de ranglijst, maar maakte vorige week indruk met hun 8-3 zege op HGC. Oranje-Rood gaat op bezoek bij het nog ongeslagen Bloemendaal. De Eindhovenaren zijn na een slechte competitiestart begonnen aan een imponerende opmars.

Kampong – Rotterdam

Kampong won in de reguliere competitie geen van zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels met Rotterdam. De laatste zege van de ploeg uit Utrecht op de Rotterdammers dateert van 7 september 2014 toen uit, mede dankzij twee goals van Sander de Wijn, met 0-3 werd gewonnen. Thuis won Kampong in de reguliere competitie slechts één van zijn laatste zeven Hoofdklasse-duels met Rotterdam. In deze reeks hield de ploeg alleen op 24 november 2013 de punten in Utrecht (5-1).

Kampong is dit Hoofdklasse-seizoen na acht speelronden nog ongeslagen. De ploeg uit Utrecht bleef in 2014/2015 voor het laatst in zijn eerste negen wedstrijden zonder nederlaag. De Utrechters hielden dit Hoofdklasse-seizoen van alle ploegen het vaakst het doel schoon (vier keer). Vorig seizoen behaalde de ploeg in totaal vijf clean sheets.

Rotterdam staat dit seizoen al op drie nederlagen in de Hoofdklasse, net zoveel als in héél 2016/2017. Jeroen Hertzberger is dit seizoen de topscorer van de Hoofdklasse met tien goals.

Martijn Havenga is de enige speler die in elk van de laatste vijf speelrondes in de Hoofdklasse trefzeker was. Havenga maakte acht van zijn negen Hoofdklasse-goals dit seizoen uit een strafcorner. Samen met Tristan Algera (HGC) voert hij daarmee het strafcornerklassement aan.

Arbiters: Thijs Retra & Jonas van ’t Hek

HGC – Almere

HGC won zijn beide voorgaande Hoofdklasse-wedstrijden met Almere. Vorig seizoen won de ploeg thuis in Wassenaar met 4-1 en uit in Flevoland met 1-3. 

De Gazellen wonnen dit Hoofdklasse-seizoen al hun vier thuisduels en is de enige ploeg in de Heren Hoofdklasse die dit seizoen op eigen veld nog geen punt morste. In 2001/2002 won HGC al zijn elf thuisduels in de reguliere competitie. Dit kalenderjaar won HGC acht van zijn tien thuisduels in de Hoofdklasse. Alleen op 26 maart tegen Tilburg (1-2) en op 2 april tegen Oranje-Rood (2-2) werden punten verspeeld.

Almere wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van dit Hoofdklasse-seizoen. Vorig seizoen won de ploeg tijdens zijn debuut op het hoogste niveau alleen thuis van Pinoké (3-2) en thuis van Hurley (4-1). Uit won de ploeg nog nooit op het hoogste niveau. Almere was dit seizoen pas negen keer trefzeker in de Hoofdklasse en is daarmee de enige ploeg die nog geen dubbele cijfers bereikte.

Slechts vier verschillende spelers waren dit Hoofdklasse-seizoen trefzeker voor Almere. Stijn Jolie (zes goals) is de enige met meerdere doelpunten op zijn naam. Acht van de laatste negen goals die Almere in de Hoofdklasse incasseerde, waren velddoelpunten (één strafbal).

Geen enkel team was dit Hoofdklasse-seizoen vaker trefzeker uit een strafcorner dan HGC (dertien keer). Tristan Algera is dit seizoen topscorer van HGC met acht Hoofdklasse-goals. Al zijn acht treffers kwamen uit een strafcorner. Alleen Martijn Havenga (Kampong) maakte dit Hoofdklasse-seizoen ook acht strafcornerdoelpunten.

Arbiters: Maurits van den Wall Bake & Karen Dollé

Bloemendaal – Oranje-Rood

Vorig seizoen op 16 oktober 2016 eindigde deze ontmoeting in een 4-1 zege voor Bloemendaal. Florian Fuchs, Thierry Brinkman, Blake Govers en Roel Bovendeert scoorden voor de thuisploeg. Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart) verloor in de Hoofdklasse uit alleen vaker van HGC (23) dan van Bloemendaal (22).

Bloemendaal is dit Hoofdklasse-seizoen nog ongeslagen. Vorig seizoen leed de ploeg tijdens Speelronde 11 pas zijn eerste nederlaag (3-2 verlies bij Rotterdam). Oranje-Rood won zijn laatste vijf Hoofdklasse-duels, de langste winstreeks van de club sinds de fusie in de zomer van 2016.

Bloemendaal maakte in 2017 al 69 goals in de Hoofdklasse, het meest van alle ploegen en precies zoveel als het clubtotaal van héél 2016 (69). Bloemendaal maakte dit Hoofdklasse-seizoen al 20 velddoelpunten, meer dan elke andere ploeg.

Geen speler maakte in 2017 meer doelpunten in de Hoofdklasse dan Mink van der Weerden (24). Jeroen Hertzberger (Rotterdam) volgt met 22 Hoofdklasse-goals in dit kalenderjaar. Bob de Voogd heeft nog één treffer nodig om de 100 Hoofdklasse-goals te bereiken. Hij maakte zijn 99 doelpunten voor Den Bosch (14), Oranje-Zwart (68) en Oranje-Rood (17).

Arbiters: Coen van Bunge & Paul van den Assum

Pinoké – Tilburg

Pinoké won al zijn voorgaande zes Hoofdklasse-duels met Tilburg, met een gecombineerd doelsaldo van 19-6. Thijn Knetemann en Joost van de Vijfeijken zijn met vier goals topscorer in Hoofdklasse-duels tussen Pinoké en Tilburg.

Pinoké verloor zijn laatste drie thuisduels in de Hoofdklasse. Dit seizoen werd alleen op 17 september tegen Almere (2-1) een thuisnederlaag voorkomen. In oktober-november 2013 verloor Pinoké voor het laatst vier keer op rij in eigen huis.

Tilburg won zijn laatste uitduel op 15 oktober met 2-3 van hdm en maakte met deze zege een einde aan een reeks van vijf opeenvolgende uitnederlagen.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Bo Verwer

SCHC – Amsterdam

Amsterdam won, thuis én uit, zijn laatste negen Hoofdklasse-duels met SCHC. De laatste keer dat de Stichtsche een nederlaag voorkwam, was op 11 oktober 2009 toen het duel in Bilthoven in 2-2 eindigde. In totaal is Amsterdam nu dertien Hoofdklasse-duels op rij met SCHC ongeslagen. De laatste nederlaag tegen de ploeg uit Bilthoven dateert van 30 september 2007 toen SCHC thuis met 3-2 zegevierde.

SCHC won slechts één van zijn laatste zes thuisduels in de Hoofdklasse. In deze reeks hield de Stichtsche alleen op 24 september tegen hdm (4-3) de punten in eigen huis.

Amsterdam leed dit Hoofdklasse-seizoen pas één nederlaag. Alleen op 24 september werd thuis van Rotterdam verloren (2-3). Uit verloor Amsterdam slechts één van zijn laatste tien Hoofdklasse-duels. In deze reeks verloor de ploeg alleen op 23 april op bezoek bij HGC (6-2).

Geen speler maakte dit Hoofdklasse-seizoen zoveel velddoelpunten als Mirco Pruyser (acht). Justin Reid-Ross was de laatste drie speelrondes goed voor in totaal vijf doelpunten. Alleen Thierry Brinkman (Bloemendaal) was de laatste drie speelrondes ook (minimaal) vijf keer trefzeker.

Arbiters: Maarten Boxma & Shane O’Donnell

Hdm – Den Bosch

Deze ploegen stonden op 3 april 2011 voor het laatst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Destijds won hdm thuis met 3-2 en maakte de ploeg met deze zege een einde aan een reeks van vijf nederlagen op rij tegen Den Bosch in de Hoofdklasse.

Op 2 juni 2002 won Den Bosch voor het laatst in de Hoofdklasse op bezoek bij hdm. In Den Haag werd het die dag 0-4 voor de gasten uit Brabant.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Hoofdklasse is hdm na acht speelrondes nog zonder overwinning. Ook de 37 tegendoelpunten is voor hdm een negatief clubrecord na de eerste acht wedstrijden van een Hoofdklasse-seizoen. Alleen in 2001/2002 verloor hdm acht van zijn eerste negen wedstrijden in de Hoofdklasse. De teller staat dit seizoen na acht duels op zeven.

Geen team scoorde dit seizoen in de Hoofdklasse zo weinig uit een strafcorner als Den Bosch (vijf keer).

Arbiters: Joost Andela & Christian Vonhögen


Wat vind jij? Praat mee...