Strijdvaardig Rotterdam terug in de top na zespuntenweekend

‘Rotterdam is terug’, glimlachte Seve van Ass na afloop van de kraker met Amsterdam in de camera van Ziggo. In de week na het ‘erbarmelijk slechte’ optreden van de Zuid-Hollanders tegen Bloemendaal, rechtte Rotterdam de rug en schreef het zes punten bij na overwinningen op Tilburg en Amsterdam. Zondag waren het Jeroen Hertzberger, Van Ass en Thijs van Dam die hun ploeg op sleeptouw namen naar een verdiende overwinning.

De laatste keer dat de twee ploegen elkaar voor het laatst troffen was vorig jaar tijdens de play-offs. Destijds trok Rotterdam ook aan het langste eind. Amsterdam, nog altijd zonder de geblesseerde Teun Rohof, kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar Pruysers schot vanaf kop cirkel vloog over. De grootste kans was een minuut later voor Rotterdam. Thijs van Dam onderschepte de bal, rende twee tegenstanders voorbij en gaf Milan van Baal een reuzekans. Vrij voor Jan de Wijkerslooth sloeg hij de bal echter net langs de voor Rotterdam verkeerde kant van de paal.

Thijs van Dam van Rotterdam ontwijkt een tackle van Valentin Verga. Foto: Orange Pictures / Toon Dompeling

Het metaal zorgde er na zeven minuten spelen voor dat Amsterdam niet op achterstand kwam. Seve van Ass kreeg de bal op de rand van de cirkel. Sloeg de bal buiten bereik van De Wijkerslooth, maar trof de paal. Rotterdam leek op jacht naar de voorsprong, maar juist op dat moment viel de treffer aan de andere kant. Klaas Vermeulen speelde Mirco Pruyser aan, die draaide weg en lifte de bal naar Boris Burkhardt. De topschutter van Jong Oranje verschalkte met een handige beweging Rotterdam-goalie Berend Van Eldonk: 1-0. Voor Burkhardt alweer zijn vierde treffer van het seizoen.

Oliver Polkamp kreeg groen en daarna voor commentaar geel

Aan het begin van het tweede kwart maakte Rotterdam het zichzelf wel heel moeilijk. Oliver Polkamp kreeg groen te zien nadat hij Billy Bakker blokkeerde. Wegens commentaar op de leiding werd die kaart gepromoveerd naar geel. De Zuid-Hollanders hielden met een man minder niettemin goed stand onder de hoge druk van Amsterdam. Aan het slot van het tweede kwart soleerde Thijs van Dam richting het Amsterdamse doel. Zijn push werd gered, maar leverde Rotterdam wel een strafcorner op. Hertzberger pushte de bal buiten bereik van Jan de Wijkerslooth in de hoek: 1-1.

Justin Reid-Ross van Amsterdam plukt op fraaie wijze een bal uit de lucht. Foto: Orange Pictures / Toon Dompeling

Het derde kwart was de fase waarin Rotterdam het verschil maakte. De formatie van Albert-Kees Maneschijn leek vele malen gretiger dan de thuisploeg en ging naarstig op zoek naar de voorsprong. Die kwam uiteindelijk van de stick van nota bene Hidde Turkstra. Vanuit een corner belandde de bal met een gelukje bij de lange aangever. Hij kon eenvoudig afronden. Na een geweldig fraaie actie van Polkamp maakte Van Dam tien minuten later ook nog verdiend de 1-3.

Amsterdam kreeg pas zes minuten voor tijd de eerste corner

Opvallend genoeg verdiende het aanvallende Amsterdam pas zes minuten voor tijd de eerste strafcorner. Hertzberger schatte de push van Justin Reid-Ross goed in en rende op knappe wijze de doelpoging eruit. Kenmerkend voor de Rotterdamse strijdlust was de gebalde vuist van de aanvoerder toen hij door zijn toedoen de bal ruim zag overvliegen. Vier minuten voor tijd viel het Amsterdamse doelpunt alsnog. Valentin Verga kwam naar binnen vanaf de linkerkant en bleef geloven in de actie, die dankzij zijn inzet uitmondde in een scrimmage rond de strafbalstip. Pruyser zag in de wirwar van sticks zijn kans schoon met een hoge backhand de bal tegen de touwen te werken. Een knap doelpunt, maar het kwam te laat om Rotterdam nog in de problemen te brengen.

Amsterdam – Rotterdam 2-3 (1-1)
’11 Boris Burkhardt 1-0
’27 Jeroen Hertzberger 1-1 (sc)
’41 Hidde Turkstra 1-2
’51 Thijs van Dam 1-3
’66 Mirco Pruyser 2-3


Wat vind jij? Praat mee...