Vooruitblik HK Heren: Toppers en clash tussen promovendi

Het belooft een mooie hockeyzondag te worden in de Hoofdklasse Heren, met toppers als Kampong – Amsterdam en Rotterdam – Oranje Rood en een clash tussen de promovendi en Hoofdklassedebutanten Qui Vive en Almere. Ook het treffen van Den Bosch met HGC is interessant. Den Bosch gaat voor de bovenste plaatsen dit jaar, als we speler Kieran Govers moeten geloven. ‘We hebben een jong en energiek team met veel potentie. Tegen HGC wordt het zondag wel een ‘tough game’.’

Den Bosch – HGC

Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 3-4 uitzege voor HGC. 3 minuten voor het einde stond Den Bosch nog met 3-2 voor, maar doelpunten van de inmiddels vertrokken Ben Arnold en Gonzalo Peillat keerden het tij. HGC bewees in het 1e duel van dit seizoen al dat ze zich bij een achterstand niet gewonnen geven: een 3-1 achterstand tegen Rotterdam werd omgezet in een 3-3 gelijkspel, door 2 rake strafcorners van Tristan Algera. Den Bosch verloor zijn 1e wedstrijd nipt van Bloemendaal (3-2). De Brabanders wonnen geen van hun laatste 6 Hoofdklasse-duels met HGC. Het publiek lijkt in ieder geval wel op veel doelpunten te kunnen rekenen: In de laatste 9 ontmoetingen tussen beide ploegen in Den Bosch scoorden beide teams elk ten minste 2 keer. Kenny Bain maakt zondag, naar alle waarschijnlijkheid, zijn competitiedebuut voor de Gazellen. nadat hij vorige week miste vanwege verplichtingen met de Schotse ploeg.

Pinoké – Bloemendaal

Pinoké won geen van zijn laatste 6 Hoofdklasse-ontmoetingen met Bloemendaal, maar kan wel vertrouwen putten uit de meest recente wedstrijd. 28 februari eindigde de onderlinge krachtmeting in een 1-1 gelijkspel, dit maakte een einde aan de winstreeks van Bloemendaal op Pinoké van 5 wedstrijden. Pinoké hield Hurley afgelopen zondag op 1-1 in de derby in het Amsterdamse Bos, Bloemendaal won van Den Bosch. Vorig seizoen eindigde het thuisduel voor Pinoké met Bloemendaal in een 1-2 verlies. Glenn Schuurman en Rogier Hofman scoorden namens de bezoekers, Joost van de Vijfeijken deed dat voor de thuisploeg.

Qui Vive – Almere

Na de doop in de Hoofdklasse afgelopen zondag (Qui Vive verloor van Oranje-Rood, Almere hield knap een puntje over aan het duel met Kampong), treffen de 2 promovendi elkaar. Qui Vive en Almere troffen elkaar ook in de play-offs. Qui Vive trok toen 2 keer via een golden goal aan het langste eind, en promoveerde als algeheel Overgangsklasse-kampioen naar de Hoofdklasse. Almere revancheerde zich echter door in de herkansing tegen Hoofdklasser SCHC wel promotie naar het hoogste niveau af te dwingen. Naast de play-offs van vorig seizoen ontmoetten de teams elkaar nog 2 keer in de Overgangsklasse (seizoen 2013-2014) én 2 keer in de Tweede Klasse (seizoen 2002-2003). Qui Vive is in deze 6 duels met Almere ongeslagen (5 keer winst, 1 keer gelijk).

Rotterdam – Oranje-Rood

Oranje-Rood pakte zondag de 1e 3 punten van het seizoen tegen Qui Vive, Rotterdam leek ook op koers voor de 3 punten, maar verloor er 2 in de slotfase tegen HGC. Nu fusieclub Oranje-Rood nieuw is in de Hoofdklasse, kun je zeggen dat dit de 1e ontmoeting tussen beide teams in de Hoofdklasse is. Maar gemakkelijker is het om de statistieken van voorganger Oranje Zwart erbij te pakken. Al 9 keer op rij wist Rotterdam in de reguliere competitie niet van Oranje Zwart te winnen. De laatste winstpartij van de Rotterdammers op de Eindhovenaren in de competitie dateert van 2011. In de finale om de landstitel in 2012-2013 stonden de Rotterdammers echter op, wonnen van Oranje Zwart, en kroonden zich voor de 1e keer tot landskampioen. Vervolgens ging Oranje Zwart er 3 jaar op rij met het landskampioenschap vandoor. Zondag speelt Pirmin Blaak tegen zijn oude club. 16 jaar verdedigde hij het doel van Rotterdam, voor hij afgelopen zomer de overstap naar Oranje-Rood maakte.

Tilburg – Hurley

Promovendus Tilburg verloor de 1e wedstrijd terug in de Hoofdklasse met 3-0 bij Amsterdam, en is daardoor, voor wat het waard is, hekkensluiter. Dat is voor het eerst sinds maart 2014. In het seizoen 2014-2015 degradeerde de club weliswaar, maar droeg het in die jaargang op geen enkel moment de rode lantaarn. Hurley hield zondag een puntje over aan de bosderby met Pinoké, maar mag tegen Tilburg hopen op de volle buit. In de afgelopen 4 Hoofdklasse-duels met HC Tilburg ging Hurley er namelijk met de winst vandoor. In al deze 4 wedstrijden scoorde Kenny Bain voor Hurley. Hij maakte daarna de overstap naar Amsterdam en speelt dit seizoen voor HGC.

Kampong – Amsterdam

Kampong struikelde in hun 1e Hoofdklasse-duel van het seizoen over Almere: de Utrechters kwamen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Amsterdam is op papier een nog veel betere tegenstander, maar de Utrechters doen het de afgelopen tijd goed tegen de Amsterdammers. 3 van de laatste 4 confrontaties werden gewonnen door Kampong. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in Utrecht op 28 februari in een 4-2 overwinning voor de thuisploeg. Martijn Havenga scoorde 2 keer. Amsterdam rekende in hun 1e wedstrijd met 3-0 af met Tilburg, en zal weer voor de 3 punten willen gaan. De halve finale van de play-offs van vorig seizoen bieden daartoe inspiratie: daarin won Amsterdam in een best-of-three van Kampong, en stootte zo door naar de finale, waarin Oranje Zwart te sterk bleek.

Lees meer


1 Reactie

  1. sjeffiesjaan

    Zh


Wat vind jij? Praat mee...