‘Waarom doen we altijd zo geheimzinnig over geld in de Hoofdklasse?’

Onlangs vroeg een landelijk dagblad per e-mail de cijfers op van hoofdklasseclubs, in een onderzoek naar de financiële huishouding. Dat was volgens de clubs niet de manier om inzicht te krijgen. Maar, zegt Rotterdam voorzitter Diederik Chevalier: ‘Waarom doen we altijd zo geheimzinnig over geld in de Hoofdklasse?’

‘Ik ben voorstander om het veel transparanter te doen. Door meer kennis te delen en samen te werken kunnen de hoofdklasseclubs werken aan een gezond business model. Er is bij de clubs ooit iets ingeslopen om er allemaal heel geheimzinnig over te doen. Maar dat is echt niet meer van deze tijd’, zegt Chevalier, die er zelf voorstander van is dat ook de penningmeesters in HHCV-verband met elkaar overleggen.

‘Iedereen heeft te maken met dezelfde problematiek. Wat is het verdienmodel? Hoe ga je om met top- en breedtehockey? Bijna elke club heeft het lastig om het financieel rond te krijgen. Wat zijn de salarissen? In hoeverre gaan we kennis delen? Daarom praten de penningmeesters met elkaar over deze materie. Voor een gezonde financiële structuur.’

Er moet altijd financial fairplay zijn. Anders krijg je geen licentie Madeleine Buise

De voorzitter van Rotterdam heeft het idee dat er wel geleerd is uit het verleden. ‘Het pure speculeren is voor mijn gevoel wel over. Even een speler halen en dat coveren met sponsoring. Of denken dat iemand anders dat gaatje wel opvult. Het is voorzichtiger, de transfermarkt is rustiger. Er is het besef dat je als club echt niet veel meer geld verdient als je landskampioen bent of de play-offs haalt.’

Madeleine Buise (HGC) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd HGC-Den Bosch (3-2). Foto: Koen Suyk

Zoals al eerder bleek uit het rapport van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), is hockey over het algemeen gezond. Alleen clubs die tophockey bedrijven komen vaker in de problemen.

Voormalig HHcv-voorzitter Madeleine Buise (er wordt op dit moment hard gewerkt aan een opvolger) is na al die jaren ervaring als voorzitter van de HHcv fervent voorstander van een licentiesysteem, zoals dat er ook is in het voetbal.

‘Er moet altijd financial fairplay zijn. Anders krijg je geen licentie’, vindt Buise. ‘Dat betekent je boekhouding inleveren. Dat bepaalt of je een licentie krijgt. Dit soort zaken moet de HHcv ook met de hockeybond opnemen.’

Lees meer over financiën 


6 Reacties

  1. Ron van Asperen

    Helemaal mee eens , het lijkt me niet erg dat er verschillen zijn maar ik denk dat de verschillen per niveau niet te groot moeten zijn , misschien businessmodel voor de hoofdklasse in zijn geheel?

  2. Mark Bouwman

    De internationale hockeywereld en de nationale competitie worstelen daarnaast met "professionele" aspecten en betalingen aan peperdure trainers en coaches, vergoedingen aan spelers terwijl iedere onderbouwing van een "verdienmodel" ontbreekt. Waarmee het competitiegebouw totaal achterhaald is. Een werkelijk onhoudbare situatie die schreeuwt om een vernieuwde opzet en het "betaalde" circuit onder controle te krijgen door het een aparte status te geven. Met rechten, plichten en een vergoedingen plafond. Een Nederlandse titel voor deze afdeling en een Nederlandse amateur titel voor het kampioenschap daaronder: de promotieklasse. En in die PK geen betalingen behalve onkosten meer toestaan. Hoeveel clubs en besturen ruziën wel niet over het betalen van H1/D1 spelers? Zoals in het verleden besloten is tot competitie wijziging met de invoering van de HK en jaren daarna Play Offs toe te voegen. Waar zijn de vernieuwers anno 2019?

  3. stekel

    Wat zegt dit artikel nu eigenlijk? - Wat is het standpunt van de KNHB? - Waarom maakt de KNHB niet zelf een raamwerk of Financieel toetsingsmodel. - Waarom zou dit door de HHCV moeten worden geïnitieerd

  4. goud

    De KNHB blijft structureel stil als het gaat om de financiën bij clubs op hoogste niveaus óf ze laten iemand reageren die er niets mee te maken heeft. Zie de knhb reactie enkele weken geleden bij de pers artikelen over financiën en de waarborg. Dat verrast mij niet; de KNHB is een van de grote motoren van het professionaliseren bij de clubs, dit komt de hoofdklasse en daarmee oranje ten goede. Een structurele verandering op dit vlak wil de KNHB juist niet, hoe de clubs dat financieel rondmaken boeit ze verder weinig. Ook deze oproep vanuit Rotterdam was niet gekomen als de KNHB vatbaarder was voor deze problematiek.

  5. stekel

    De KNHB is structureel stil met wel veel dingen.. best vreemd dat bijvoorbeeld dit forum op geen enkele wijze door de knhb wordt gebruikt .... muv de tsunamies aan berichten over de nationale elftallen en HPL.. Er is toch meer dan alleen tophockey?

  6. rob-tettero

    Er is veel voor verbetering en versterking vatbaar. los van de financien? regels? scheidsrechters gilde? Wat wordt het toekomst beleid van de KNHB? Hoe kan Nederland zich verbeteren op alle vlakken? Het lijkt tijd voor meer transparantie en communicatie. Vooral meer beleid zou kunnen helpen. Waar blijft het Nederlands draaiboek dat nodig is om het Nederlands hockey te verbeteren? Tijd voor het op stropen van de mouwen binnen de KNHB.


Wat vind jij? Praat mee...