In zes minuten gooit Rotterdam het seizoen weg in ‘zieke chaos’

‘Een finale’. ‘Een negenpuntenwedstrijd’. Rotterdam was zondag op jacht naar de play-offs, met zes punten achterstand op Amsterdam. Maar zelfs een 2-0 voorsprong en legio kansen waren niet voldoende. Bij het eerste zuchtje tegenwind raakte het team volledig uit koers. En dat allemaal in een tijdsbestek van zes minuten. 3-3 was nog genadig voor de spelers uit de havenstad.

In Rotterdam voltrok zich zondag een wonder: na een black-out van zes minuten kon het seizoen aan de Hazelaarweg in de prullenbak. Daar leek het eerst totaal niet op. Ogenschijnlijk met gemak hield nummer vijf Rotterdam het altijd sterke Amsterdam achter zich. Het leek de achterstand op de nummer vier te reduceren tot drie punten en het seizoen nieuw leven in te blazen.

Van gallery play naar alle hens aan dek

Thijs van Dam en Jeroen Hertzberger combineerden vanaf de afslag van het derde kwart schitterend naar de 2-0, waar het backhand lobje van de jonge aanvaller van Oranje suggereerde dat het vanaf nu gallery play zou zijn voor de thuisploeg. De Brit Nick Catlin wist vrij voor de goal naast te schieten en verzuimde de 3-0 binnen te tikken, na een passje van international Seve van Ass.

Dat soort dingen moet je tegen Amsterdam niet doen. Van het team met spelers als Billy Bakker en Mirco Prusyer (allebei genomineerd tot beste speler van de wereld) was eerst nog weinig vernomen. Maar veel druk en aanvallend opportunisme in de tweede helft deed Rotterdam al omvallen in hun belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Dat vertelt hoe broos het fundament is bij Rotterdam, dat vorig jaar nog knap tweede van Nederland werd, maar dit seizoen vooral tegen zichzelf hockeyt en continu op zoek is naar de juiste balans.

Jeroen Hertzberger (Rotterdam) en Fergus Kavanagh (Amsterdam) ageren op de scheidsrechter. Foto: Willem Vernes

Kinderlijk eenvoudig kreeg Rotterdam de doelpunten tegen

Je kunt honderd uur videoanalyses kijken, honderd uur met elkaar praten en afspraken maken. Maar als je in zes minuten tijd zo makkelijk drie goals weggeeft, ben je snel met elkaar uitgepraat. Nadat Catlin dé kans op de 3-0 miste, stond Billy Bakker opeens helemaal vrij in de cirkel. Hij maakte een paar pasjes richting Rotterdam-kepeer Berend van Eldonk en schoof de bal simpel in de hoek voor de 2-1. Drie minuten later mocht Roderic Schwirtz vrij met zijn backhand passen richting de jonge goaltjesdief Boris Burkhardt, die de 2-2 binnentikte. Echt cabaret werd het bij de 2-3, toen Amsterdam-middenvelder Klaas Vermeulen op z’n gemak een pass kon uitzoeken op Rotterdamse helft. Een vrij onschuldige ogende bal door de cirkel passeerde alle Rotterdamse sticks. Burkhardt mocht helemaal vrij de 2-3 binnentikken bij de tweede paal. Alsof het een oefenwedstrijdje betrof op de donderdagavond. Het was het signaal van een dieper probleem van dit Rotterdam. Het is dit seizoen geen team. Geen blok, dat met elkaar strijdt. Het lijkt binnen en buiten het veld vooral op los zand.

‘Zo dom hoe wij dat weggeven’

Na de wedstrijd analyseerden captain Hertzberger, Seve van Ass en verdediger Hidde Turkstra alle rampspoed met elkaar. Ondertussen zat de buitenlandse aanwinst Catlin in z’n eentje in de dug-out zijn wonden te likken. Ondertussen vocht coach Albert Kees Manenschijn (50) – met al zijn ervaring toch wel wat gewend – ogenschijnlijk tegen de tranen, een beeld dat zeldzaam is bij de rustige en nuchtere trainer, die bij winst en verlies altijd tijd maakt om te reageren. ‘Dit raakt me heel erg. Amsterdam heeft één periode dat zij alles of niets spelen. Dan maken wij fouten. Daar verliezen we de wedstrijd. Wij hebben er alles aan gedaan. Maar misschien zijn we al het hele jaar niet goed genoeg. Wij hebben gewoon een moeilijk seizoen’, concludeerde Manenschijn.

Ook international Thijs van Dam snapte niet waarom zijn ploeg zo makkelijk een 2-0 voorsprong weggaf. ‘Drie keer staat er zomaar iemand vrij. Ons hele team valt stil. Ik weet niet hoe dat komt. Het is zo dom hoe wij dat weggeven. En dan zijn we uiteindelijk nog blij met een puntje, omdat het nog een beetje hoop geeft.’

Een getergde Albert Kees Manenschijn ziet mijn manschappen in zes minuten het seizoen weggeven. Foto: Willem Vernes

Beide teams waren niet blij met de uitslag

De laatste minuten van de wedstrijd waren voor de toeschouwers heerlijk, maar zorgden ook voor een zure nasmaak bij beide teams. Amsterdam-talent Boris Burkhardt zou die eindfase na de wedstrijd typeren als ‘zieke chaos’. Een korte samenvatting: op een 2-3 voorsprong raakt Amsterdam de lat. Met nog twee minuten te spelen begint Hertzberger aan een aanval. Via Van Dam en een rebound tikt hij de bal in het doel, terwijl de scheidsrechter fluit voor een strafbal. Amsterdam protesteert hevig, want zij zien een bolle kant van Hertzberger. De videobeelden zullen later ook uitwijzen dat het bolle kant was. Hertzberger scoort na veel tumult knap de 3-3, zijn tweede strafbal van de dag.

1 minuut 30 op de klok. Manenschijn grijpt in. Hij wisselt keeper Van Eldonk. Oud-international Turkstra mag het hesje aan als vliegende keep. Het geeft de belangen van deze wedstrijd feilloos weer. De Brit Simon Egerton krijgt net buiten het 23-metergebied de bal, maar mist het vernuft om er iets goeds mee te doen. Zielloos passt hij de bal recht in de stick van de Amsterdamse defensie, die rap naar voren gaat. De counter eindigt met een backhand van Burkhardt. De 3-4 lijkt in de maak, maar de voet van de vliegende keeper Turkstra voorkomt dat de bal in een leeg goal eindigt. Na het laatste fluitsignaal treurt Rotterdam en blijft Amsterdam onder andere via Valentin Verga en Klaas Vermeulen bij de arbitrage klagen om de onterechte strafbal, die twee punten en bijna zekere deelname aan de play-offs scheelt.

De strafbal die geen strafbal was, maar wel voor de 3-3 zorgde voor Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Kansen voor play-offs heel klein voor Rotterdam

‘Voor ons was dit een negenpuntenwedstrijd. Als je verliest, sta je negen punten achter. Als je wint maar drie. Als we hadden gewonnen, was elke wedstrijd vanaf nu een finale richting de play-offs. Nu zijn we uiteindelijk blij met een puntje en hebben we nog een beetje hoop’, zei talent Van Dam tegen beter weten in. Het zou een wonder zijn als Rotterdam zich met zes punten achterstand nog weet te plaatsen voor de play-offs.

International Thijs van Dam baalt hard na het gelijkspel. Foto: Willem Vernes

Manenschijn beseft zich dat maar al te goed. Daarom doet het zo’n pijn. Het enige waar Rotterdam echt nog voor speelt is de Euro Hockey League, die met Pasen op de eigen club wordt gespeeld. ‘Wij wisselen de keeper, omdat wij deze wedstrijd beleven als een finale en je hem dan ook als een finale moet spelen. De belangen waren zó groot. Er was maar één uitslag goed genoeg. Dat was winst. Vanaf nu kunnen we de rest van het seizoen alles goed doen en dan nog naast de pot pissen. Dat is heel zuur.’

Rotterdam-Amsterdam 3-3 (1-0)
’5 Jeroen Hertzberger 1-0 (sb)
’36 Thijs van Dam 2-0
’42 Billy Bakker 2-1
’45 Boris Burkhardt 2-2
’48 Boris Burkhardt 2-3
’68 Jeroen Hertzberger 3-3 (sb)