5 klassiekers uit de EHL Dames (en de voorloper daarvan)

Vrijdag begint in het Wagener Stadion de tweede editie van het vrouwentoernooi van de Euro Hockey League, de opvolger van de Euro Hockey Club Cup. De afgelopen tien jaar vochten topclubs Amsterdam, Den Bosch, SCHC en de gevallen grootmacht Laren in Europees verband schitterende gevechten uit. Hieronder een overzicht van vijf memorabele wedstrijden uit het verleden.

Emotionele winst voor SCHC

Wanneer: 2015

Op eigen veld speelde Stichtsche één van de mooiste wedstrijden uit de clubgeschiedenis, uitgerekend na een gitzwarte periode. Op 15 januari 2015 overleed Dames 1-keepster Inge Vermeulen. Ze was net 30 geworden.

Drie maanden later moest de ploeg van Nettie van Maasakker een topprestatie leveren. In de EHCCC-finale tegen Den Bosch pushte Caia van Maasakker haar ploeg binnen tien minuten naar een 2-0 voorsprong. Heel lang was SCHC op weg naar het eremetaal, tot de laatste minuut aanbrak en Maartje Paumen namens Den Bosch uit een strafcorner de gelijkmaker binnensleepte.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Alle ogen waren gericht op oud-international Floortje Engels, die in het doel van Stichtsche de plek van Vermeulen had overgenomen. Bij de twaalfde genomen shoot-out keerde zij de inzet van Vera Vorstenbosch, waarmee ze de wedstrijd besliste. Alsof het een 100-meter sprint was kwamen haar teamgenoten dolblij op haar afgestormd. Voor het eerst in de geschiedenis had het eerste vrouwenteam van Stichtsche een hoofdprijs gewonnen.

Den Bosch-SCHC* 2-2 (1-2)
6. Caia van Maasakker (sc)
9. Caia van Maasakker (sc)
21. Maartje Krekelaar (sc)
69. Maartje Paumen (sc)
* wint na shoot-outs

Nettie van Maasakker viert feest met Carlien Dirkse van den Heuvel. Foto: Willem Vernes

Late goal Matla voorkomt uitschakeling Den Bosch

Wanneer: 2021

De tijd begon te dringen voor topfavoriet Den Bosch, dat balanceerde op de rand van uitschakeling in de halve finale tegen regerend kampioen Amsterdam. De klok gaf nog minder dan anderhalve minuut aan. Door een prachtig liftballetje van Marijn Veen bedroeg de achterstand 1-0.

Maar toen wist verdediger Rosa Fernig de bal vanaf de linkerflank voor het doel te krijgen. Van dichtbij zette international Frédérique Matla haar stick tegen de bal. Met nog één minuut en veertien seconden op de klok vloog haar tip-in het doel in. In het Wagener Stadion brak er een Brabants volksfeest los.

Net als die laatste paar minuten van de reguliere speeltijd was ook de shoot-out-serie vervolgens zenuwslopend. Na negen shoot-outs zorgde een misser van Amsterdam-verdediger Lauren Stam voor de beslissing. Den Bosch was op sterven na dood geweest, maar plaatste zich alsnog voor de finale, die de ploeg van Raoul Ehren won.

Amsterdam-Den Bosch* 1-1 (0-0)
34. Marijn Veen 1-0
59. Frédérique Matla 1-1
*wint na shoot-outs

Matla heeft vlak voor tijd de gelijkmaker gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

Amsterdam voltooit heerlijke comeback

Wanneer: 2019

Rooskleurig was de situatie allerminst voor Amsterdam, toen er in de kwartfinale tegen UHC Hamburg twee kwarten waren gehockeyd. UHC Hamburg was de afgelopen jaren twee keer op rij te sterk geweest voor Amsterdam. Ook nu kwam de ploeg van Rick Mathijssen op achterstand. In de rust stond het 2-0. Amsterdam was twee kwarten verwijderd van uitschakeling.

Maar zover kwam het niet. Na de aansluitingstreffer van Charlotte Vega viste de spits de bal snel uit het doel. Het was alsof de thuisploeg een dosis vechtlust kreeg geïnjecteerd. Amsterdam begon te geloven in een comeback.

Toen brak de 53ste minuut aan, de belangrijkste minuut van de wedstrijd. Niet de internationals van het Nederlands elftal eisten de hoofdrol op, maar de 18-jarige Sosha Benninga. Het ene moment scoorde ze uit een scrimmage, het andere moment sprintte ze in haar eentje op het doel af en schoof ze de bal onder de keepster door. In plaats van met 2-1 achter stond Amsterdam opeens met 2-3 voor. Wie even met zijn ogen knipperde, had het gemist. Gesteund door een overdosis zelfvertrouwen hield Amsterdam de voorsprong vast. Drie dagen later hield aanvoerder Eva de Goede de beker omhoog.

UHC Hamburg – Amsterdam 2-3 (2-0)
21. Nicola Evans 1-0 (sc)
26. Jana Teschke 2-0 (sb)
43. Charlotte Vega 2-1 (sc)
53. Sosha Benninga 2-2 (sc)
53. Sosha Benninga 2-3

Sosha Benninga heeft de 2-3 gemaakt. Foto: WorldSportPics/Koen Suyk

Laren verslaat onverslaanbaar Den Bosch

Wanneer: 2012

Ook met internationals als Kim Lammers, Naomi van As, Willemijn Bos en Joyce Sombroek in de selectie had Laren statistisch gezien weinig kans om in de finale regerend kampioen Den Bosch te onttronen. Nog veel meer dan tegenwoordig het geval is, was de tegenstander uit Noord-Brabant nagenoeg onklopbaar. Voor de veertiende keer op rij stond Den Bosch in de eindstrijd van het belangrijkste Europese clubhockeytoernooi, dat toen nog de Europa Cup heette. Slechts één van deze finales won Den Bosch niet, de allereerste. In 1999 was Rot Weiss Köln te sterk.

Voorafgaand aan deze memorabele finale van 2012 stonden Laren en Den Bosch drie jaar op rij ook in de NK-finale tegenover elkaar. Niet één keer wist Laren die te winnen. Bij de Europa Cup van 2011 hield Den Bosch Laren uit de eindstrijd.

Maar deze keer was alles anders. Na twintig minuten hockeyen maakte spits Lammers het enige doelpunt. De ploeg van Richard de Snaijer pakte zodoende zijn eerste grote prijs. Na het eindsignaal glunderde Lammers voor de camera van de NOS: ‘Ik was liever landskampioen geworden, maar dit is ook een mooie prijs.’

Den Bosch-Laren 0-1 (0-1)
20. Kim Lammers 0-1

Tranen bij Amsterdam na Den Bosch-trauma

Wanneer: 2018

Midden in het interview na afloop van de verloren troostfinale tegen Club de Campo Madrid (1-2) barstte Amsterdam-aanvoerder Eva de Goede opeens in huilen uit. Alle opgekropte pijn van de afgelopen dagen werd haar even te veel.

Amsterdam was niet naar Engeland afgereisd om het seizoen af te sluiten met een wedstrijd om de derde plaats. Het was naar Surbiton gekomen voor een revanche tegen Den Bosch in de finale. Een nieuwe poging om te laten zien dat ze wél van Den Bosch konden winnen. Of op z’n minst waardig van hen konden verliezen, en niet zo kansloos als de week daarvoor in de NK-finale (1-4). Maar tot een herkansing was het niet gekomen. Amsterdam had in de halve finale tegen UHC Hamburg de kans op een rematch verspeeld.

Ook in de troostfinale tegen Club de Campo Madrid ging van alles mis. In de dying seconds tipte Kelly Jonker uit een voorzet van Maria Verschoor de gelijkmaker binnen. De spits vond snel de armen van Kitty van Male en Felice Albers. Maar toen sloeg het noodlot toe. De scheidsrechters keurden het doelpunt af en niet veel later floten ze af.

Jacky Schoenaker vecht tegen de tranen. Foto: Bart Scheulderman

Wat zich daarna voltrok, was een schouwspel waarin de gekrenkte ziel van Amsterdam pijnlijk werd blootgelegd. Het werd de speelsters van Amsterdam allemaal te veel. Tranen rolden over de wangen van Jacky Schoenaker. Kelly Jonker vond troost in de armen van de fysiotherapeut. Ook coach Rick Mathijssen stond op het punt in huilen uit te barsten. Zijn toespraak in het kringetje moest hij even onderbreken. De brok in zijn keel slikte hij door.

‘Het is niet zozeer de klap van deze nederlaag. Ik denk dat we ‘m al veel eerder hebben gehad. Tegen Den Bosch. Díé klap kwam hard aan. De hele tijd zet je nog je vrolijkste gezicht op, maar op een gegeven moment lukt dat niet meer. Dan breek je gewoon’, gaf een snikkende De Goede een zeldzaam kijkje in het diepste van haar ziel.

Amsterdam – Club de Campo Madrid 1-2 (1-2)
5. Rebecca Grote 0-1 (sc)
17. Kelly Jonker 1-1
28. Beatriz Pérez 1-2


Wat vind jij? Praat mee...