De Champions Trophy had een mooier afscheid verdiend

Met de finale tussen Nederland en Australië komt er zondag een eind aan de Champions Trophy, traditiegetrouw het toernooi met de beste zes landen ter wereld. Na een roemrijke geschiedenis van veertig jaar eindigt de illustere landencompetitie in het Chinese Changzhou.

In het grote Sheraton Hotel dat op nog geen vijf kilometer van het stadion ligt, fronsten ze hun wenkbrauwen toen er werd gevraagd waar het hockeystadion lag. Hockey? Geen idee. Was dat dat spelletje met die kleine bal en een stok?

Zelfs de meeste taxichauffeurs wisten niet waar het stadion lag of dat er überhaupt een Champions Trophy werd gespeeld, ver buiten de grote stad, die 3,5 miljoen inwoners heeft. International Eva de Goede omschreef de omgeving als de middle of nowhere.

Foto: OrangePictures/Andre Weening

Schoolklassen op de tribune

De Oranje Dames – en de andere landen – speelden hun wedstrijden voor grotendeels lege tribunes. Alleen bij thuiswedstrijden van China zat het wat voller, maar uitverkocht was het kleine stadionnetje nooit. Het waren hoofdzakelijk schoolkinderen die op de tribune zaten.

Aan de andere kant had het toernooi in Changzhou ook z’n charme. De schoolkinderen deden hun best er een gezellige sfeer van te maken en zongen Chinese liedjes. De hulpvaardigheid en de belangstelling van de vrijwilligers was groot. Ook niet onbelangrijk: de lokale bevolking maakte kennis met hockey. Een sport die ze voor vorige week zaterdag nog niet kenden.

Bovendien is het met het oog op de internationale ontwikkeling van de sport goed dat niet alle belangrijke toernooien in Europa of India worden gespeeld. Maar de Champions Trophy had een afscheid met meer cachet verdiend dan in Changzhou.

Fotoserie

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Andre Weening van OrangePictures.

 

 

 

 

 

 

 

 


8 Reacties

  1. harry_knak

    Wat kunnen we als Nederland hieraan doen? Hockey interesseert echt helemaal niemand iets buiten Nederland. Nul komma nul. Als je in een willekeurige miljoenenstad in de metro met je sticktas loopt denken ze dat je gaat biljarten. Hockey verdwijnt van de olympische agenda...jammer...want qua kijksport is het echt een leuker dan korfbal...

  2. robvisser

    Hockey verdwijnt zeker niet van de Olympische agenda. Het wordt alleen maar groter, ook het dameshockey. China is gewoon een totaal ongeschikt land voor zo'n evenement.

  3. kcinna

    Hockey is één van de grootste teamsporten ter wereld (top 3), dus voorlopig is het risico dat het verdwijnt van de olympische agenda nog steeds vrij klein want niet te verantwoorden dat te vervangen door een kleinere teamsport...

  4. lexi-b

    Hockey verdwijnt zeker niet van de OS, wat een non-discussie is dit toch steeds. Het is bij de mannen een spannende sport voor de titel. Bij de vrouwen is op dit moment de strijd om het brons spannender dan de titel. Daarbij in Basketbal domineert de USA - dat blijft ook op de kalender. Volstrekt onzinnige discussie, het zou ook de bekende oud-hockeyers sieren als ze hiermee stoppen. Nederland exporteert veel kennis: coaches, trainers, spelers die in het buitenland actief zijn. Nederland importeert ook zelf, 2 bondscoaches, trainers en buitenlandse spelers. Een sport wereldwijd in de breedte ontwikkelen vergt ambitie, durf en tijd (naast geld natuurlijk). Het is vooral een kwestie van geduldig zijn. En optimistisch - dat laatste is voor veel mensen nogal een opgave merk ik.

  5. robvisser

    @lexi-b Precies, jammer dat er steeds een aantal Nederlanders zijn die de behoefte voelen om de sport in het algemeen naar beneden te halen omdat de Nederlandse dames domineren. Philip Kooke is nu passe, wie volgt. Het is prachtig om de beste te zijn en de andere landen doen volop hun best om Nederland van de troon te stoten. En bij de mannen is Nederland bezig om de dominante Australiërs bij te houden.

  6. rudi wortmann

    Hockey wordt om de zoveel jaar op de lijst gezet van sporten die besproken worden om te zien of er draagvlak is als Olympische sport. Dit heeft met vele zaken te maken. Men kan kijken naar hoeveel mensen de sport beoefenen, in hoeveel landen de sport wordt beoefend, hoe de sport zich ontwikkeld, maar ook kost en baten van de sport op de OS etc. Wij kunnen dan wel roepen dat hockey niet verdwijnt maar het ligt maar net wat voor maatstaven er worden gebruikt om te beslissen of de sport wel of geen OS sport blijft. Als ik mijn mening mag geven dan blijft de sport nog wel even. Echter de ontwikkeling is zorgwekkend. We moeten de sport breder ontwikkelen, op wereld niveau. Zowel de sport-ontwikkeling als wel de kwaliteit. Zoals hierboven werd beschreven: "Een sport wereldwijd in de breedte ontwikkelen vergt ambitie, durf en tijd”. En we moeten niet te eigenwijs worden of alleen de zin van een beperkt aantal landen doordrukken. Dit is funest voor het hockey als een wereldwijde sport.

  7. harry_knak

    Hmmm...dat is weer eens een interessante bijdrage. Hockey is de nr3 teamsport van de wereld volgens een scherpe analist hier. Ik neem even aan dat voetbal en basketbal 1 en 2 is....en dan HOCKEY. Dus hockey is populairder in de wereld dan honkbal, cricket, rugby, american football, volleybal, ice hockey. Hockey nr 3 teamsport in de wereld. Het is wat!! Hoe zou dat voelen in het buitenland dat je niet over straat kan lopen door al die aandacht. Leuk dat ze ondanks alles zo gewoon zijn gebleven. Chapeau!!

  8. christiaan-loeber

    Qua aantallen is cricket nummer twee maar dat komt vooral omdat het in Anglosaxische landen en voormalige koloniën wordt gespeeld. India had bv al een cricket league met buitenlanders voordat de HIL is opgezet.


Wat vind jij? Praat mee...