Loon na werken kwam Michel van den Heuvel toe, afgelopen weekend in de WK-finale in Bhubaneswar. Als assistent-coach sleepte hij met het Belgische mannenelftal afgelopen weekend het wereldkampioenschap binnen, de eerste in de hockeyhistorie van het land. Inmiddels heeft de feestvreugde iets kunnen zakken en kijkt de coach van Bloemendaal terug op het kolderieke laatste weekend van het WK.
Dronken van vreugde besprong Michel van den Heuvel een aantal leden van de Belgische staf, vlak na het binnenhalen van de wereldtitel. ‘Wat er door me ging op dat moment? Dat we een bizar WK achter de rug hebben’, erkent hij een aantal dagen na de WK-finale. ‘We speelden de eerste wedstrijden slecht. Dan zijn er veel prachtige, maar noodzakelijke processen in gang gezet om de ploeg wakker en klaar te krijgen voor de eindfase van het toernooi. Vanaf de wedstrijd tegen Duitsland kom je als team in een soort tunnel terecht. In die periode hadden we ook nog het verlies van de vader van Simon Gougnard, vlak voor de wedstrijd tegen Engeland. Dan gebeuren er mooie dingen die eigenlijk los van de sport staan, maar toch binnen de sport tot uiting komen, op basis van vriendschap en respect hebben voor elkaar. Om dat alles tot uiting te laten komen in die wereldtitel, het ultieme doel, is prachtig.’ Voeg daar de referral van Nederlandse keeper Pirmin Blaak toe tijdens de shoot-outs, waardoor België de feestvreugde moest uitstellen, en je hebt alle ingrediënten voor de uitbarsting van vreugde bij Michel van den Heuvel.
Mix van euforie en medeleven
Na jarenlang hard werken van onder meer Van den Heuvel was daar dan die gewilde gouden medaille, na verloren mondiale finales op de Olympische Spelen van 2016 (verlies tegen Argentinië) en het EK van 2017 (verlies tegen Nederland). Van den Heuvel voelde binnen zijn selectie dat de ervaringen van de afgelopen jaren goed tot uiting kwamen. ‘Je merkte het vooral aan de rust waarmee de halve finale werd gewonnen, de ploeg was duidelijk nog niet klaar’, kijkt hij terug. ‘Ze bleven uit eigen besef niet te lang mentaal hangen in de euforie, maar keken alweer naar de volgende opdracht. Dat deden ze een stuk volwassener. Die ervaringen van ‘Rio’ en het EK waren voelbaar in de groep, ze wisten de focus beter te behouden naar de finale toe.’
De vreugde en opluchting op het veld van het Kalinga Stadium in Bhubaneswar, na afloop van de spannende shoot-outserie, werd bij Van den Heuvel afgewisseld met momenten van verdriet en medeleven. Op het veld kwamen namelijk ook veel Nederlandse spelers in actie die hij in clubverband (nu bij Bloemendaal, voorheen bij Oranje-Zwart) onder zijn hoede heeft of heeft gehad. Denk aan spelers zoals Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Mink van der Weerden en Joep de Mol. ‘Dat geeft wel een dubbel gevoel op dat moment’, herinnert hij zich. ‘Aan de ene kant de euforie van het winnen, maar niet veel later zie je het verdriet van mensen waar je lang mee hebt gewerkt. Tijdens het toernooi heb je geen contact met de spelers van Oranje, ook omdat wij allemaal bezig zijn met ons eigen team, maar na de wedstrijd ontgaat dat verdriet je niet. Dan geef je ze een knuffel en dat zeg je: Het is klote. Meer kan ik op dat moment niet doen.’
Uitreiking gemist, maar genoeg van de feestvreugde meegekregen
Na een hockeyend schaakspel van zestig minuten, gevolgd door een spannende shoot-outserie, kon de wereldtitel uitbundig gevierd worden door de Belgische mannenselectie. Volgens Van den Heuvel waren de mogelijkheden om het ter plekke te vieren schaars, maar dat deed niets onder aan de festiviteiten. ‘Het mooie aan India is dat je er niet kunt doen’, stelt hij. ‘Ik heb in het verleden festiviteiten gehad waarbij iedereen overal en nergens naartoe gaat en iedereen van buiten de titel mee wil vieren, maar in India was er bijna niemand. Uiteindelijk vier je het met enkel de staf en het team, dat maakt het heel intiem. Je werkt zo lang met elkaar samen, en uit zulke kleine vieringen komen mooie gesprekken en ook veel waardering naar elkaar toe. Dat is een prachtige ervaring voor mijzelf.’
Na feestjes in het hotel in Bhubaneswar en op het vliegtuig onderweg naar België stond al snel de huldiging op de Brusselse Markt op het programma, waarbij de ploeg en technische staf in het zonnetje werden gezet. Van den Heuvel besloot de huldiging aan zich voorbij te laten gaan, onder meer door een lichte kaakontsteking. ‘Ik heb besloten om meteen naar huis te gaan, omdat ik toch te veel last had’, vertelt hij. ‘De komende dagen gaan we zeker gebruiken om nog rust te pakken. Ik ben wel een beetje op nu.’ De toekomst van het Belgische hockey ziet hij na de wereldtitel nog rooskleuriger in dan voorheen, en voorlopig blijft hij naar eigen zeggen onderdeel van de technische staf van het mannenelftal. Zelf verwacht hij op zijn minst tot de Olympische Spelen van Tokio in België werkzaam te blijven.
14 Reacties
robvisser
Laten we eerlijk zijn, het zat de Belgen ook niet echt tegen. Een gunstige loting in het algemeen, met gelijkspel tegen India (het thuisland waarvan NL in de KO fase moest zien te winnen en dat ook deed), een halve finale tegen Engeland, daar waar Oranje moest afrekenen met de Nr.1 van de wereld Australië, en een shoot-out die net zo goed de andere kant kan opvallen. Grootste wapenfeit was de winst op Duitsland.
luchtisblauwgrasisgroen
Huilie huilie huilie...
luchtisblauwgrasisgroen
Aantal hockeyers NL: 250.000 Belgie: 50.000
mickh
Ach gut, Robbie. Alsof een kind zijn speeltje wordt afgepakt, lees Nederland de wereldtitel door de neus wordt geboord...Is dit alles wat je kan produceren na een mooi verhaal? De chauvinistische treurnis spat er werkelijk vanaf.
harry_knak
Het zit Nederland ook niet mee...100 keer meer spelers om uit te kiezen dan de Belgen...zwaar leven.
lexi-b
Niks mis met nationaal chauvinisme, daar heb ik ook in extreme mate last van :-) Uiteindelijk draait het in hockey maar om 1 ding, dat je meer goals hebt gescoord dan je tegenstander. En ja dat heeft België gedaan. Hoe en tegen wie doet verder niet terzake. Hockey is geen jurysport, het zal de Belgen een volmaakte rotzorg zijn hoe ze gewonnen hebben. Allez les Belges! Goed gedaan, gefeliciteerd. Mannen van Oranje, er komen weer andere toernooien. Nieuwe rondes, nieuwe kansen.
mickh
Volledig mee eens; een meer dan verdiende overwinning van de Belgen en hoe deze tot stand komt, is totaal irrelevant. Nederland had de Belgen bij de strot moeten grijpen, doch het was weer allemaal net niet, te voorzichtig...de branie en bravoure ontbreken. Dat kunnen elftal en staf slechts zichzelf aanrekenen ipv naar de tegenstander te gaan verwijzen. `Het hockey heeft verloren`.Mon dieu.
rancoburgzorg
De Franstalige pers (La Libre voorop met hun hockeysite "okey") reageerde nogal schamper op de zure woorden van Van Ass na afloop en hockey.nl. Hollanders kunnen niet zo goed verliezen, was de teneur. Zo vonden ze het bv onbegrijpelijk dat er werd gezegd dat een 0 0 uitslag hockey onwaardig zou zijn. Begrijpelijk vanuit een land dat van verdedigen en de 0 houden een hogere kunst heeft gemaakt.
robvisser
@luchtisblauwgrasisgroen Ik zeg toch niks raars of vreemds? Zo is het toernooi nu eenmaal gelopen en dat is niet de schuld van de Belgen. En het is ook niet de eerste keer dat het je als kampioen ook wat moet meezitten om je doel te halen. Je hoort dat zo vaak. Het moet allemaal op z'n plek vallen. Verder ook wel eens met degenen die zeggen dat het uiteindelijk niet uitmaakt hoe je wint, al wil men er in Nederland nog wel eens anders over denken.
luchtisblauwgrasisgroen
Nederland heeft 250.000 hockeyers, Belgie slechts 50.000. En NL heeft de sterkste competitie ter wereld. Dus Nederland heeft van zichzelf al een groot voordeel. Het is redelijk arrogant om af te doen aan de overwinning van Belgie: Belgie staat er beter voor dan Nederland om op de OS hoog te eindigen. De argumentatie die je aanvoert zal Caldas ook met zijn overlords bij de KNHB delen. We moeten als NL vanuit onze eigen sterkte gaan denken en spelen - feit is dat NL dit WK te weinig overtuigend gespeeld heeft om kampioen te worden (en het te verdienen).
vostammer
Als je het aantal mannelijke hockeyers met elkaar vergelijkt wordt het verschil in aantallen al veel kleiner. In Belgie is hockey immers een jongens-sport. En buiten dat, het is al eerder besproken. Traint het leeuwendeel van de Hollandse jeugd weinig en slecht. Zelfs met zo’n grote poel aan spelers moet je dan geen wonderen verwachten.
mickh
Winnen = Winnen. Of Nederland had hetzelfde moeten doen als de Belgen en op die manier moeten winnen, dan wel ze compleet aan flarden moeten hockeyen. In beiden is men niet geslaagd. Dan past slechts bescheidenheid. Je beklag doe je maar binnenskamers en je prijst je tegenstander, al is het maar om als voorbeeld te dienen voor de hockeyjeugd in Nederland. Straks gaat de jeugd ook nog denken dat je een wedstrijd wint door 5x een bal heen en weer te halen en 3 man te passeren. Realisme prediken, bij voorkeur door een nieuwe coach. Het is vd Heuvel overigens zeer gegund; mooi verhaal.
frank-hagemans
Het is een topprestatie van de Belgen, want ik weet nog niet zeker of Nederland van Duitsland had gewonnen. Maar ook Nederland had ik tevoren ook niet voor de de finale getipt. Beide hebben prima gepresteerd. Op naar de Olympische Spelen!
sa-te-t
Het gaat om wie het meest scoort per wedstrijd (open deurtje, moet kunnen... hoor ik ook altijd bij Caldas). Incluis shoot- outs. En dat waren de Belgen. Als liefhebber baal je maar feit is dat spitsen en middenvelders die er het hele jaar wel staan, er nu gewoon níet stonden. We misten de dynamiek van Bjorn Kellerman. Daarbij deden de Belgen waar ze goed in zijn en wij niet. Simpel. Evalueren en leren. Op naar het volgende toernooi.