WK round-up: Schopman met India uitgeschakeld na late goal Spanje

De tijd tikte zondagavond in het Estadi Olímpic de Terrassa weg richting de eerste shoot-outs van dit wereldkampioenschap. Maar met nog drie minuten op de klok kwam de bal voor de stick van de Spaanse hockeyster Marta Segú, die van dichtbij raak schoot (1-0). Daarmee leidde ze het gastland Spanje in de mooiste cross-over van dit WK tegen India naar een kwartfinaleplaats.

Tranen stonden in de ogen van de Indiase doelvrouw Savita, vorig seizoen uitgeroepen tot Wereldkeepster van het Jaar. Aangeslagen verscheen ze kort na het klinken van de toeter voor de camera van de livestream. De klap kwam hard aan bij de ploeg van Janneke Schopman. Na de vierde plaats op de Olympische Spelen van Tokio was India erop gebrand om dit wereldkampioenschap een medaille mee naar huis te nemen, maar één fout in de verdediging leidde de vroege uitschakeling in.

Ruim 57 minuten lang was Spanje-India een prachtige wedstrijd met veel open kansen, maar zonder doelpunten. De meeste mogelijkheden waren voor Spanje, zeker vanaf het derde kwart. Maar ook de Spaanse keepster Melanie Garcia verrichtte regelmatig een knappe redding, waardoor het lang 0-0 bleef.

Met nog drie minuten te spelen haalde Spanje de trekker over. Het was de handige speelster Clara Ycart die een dribbel inzette over de rechterflank en knap de achterlijn haalde. Haar voorzet was een prooi voor Savita, die haar rechterhandschoen tegen de bal kreeg. Maar de arme Savita speelde de bal recht in de stick van Marta Segú. Voor haar was het een koud kunstje om de 1-0 binnen te schuiven.

Spanje won de cross-over van India met 1-0. Foto: FIH/WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Woensdag staat voor Spanje nu de volgende veldslag op het programma. Tegenstander in de kwartfinale is Australië. Dat land, aan het begin van het wereldkampioenschap de ‘dark horse’ genoemd, eindigde boven het sterke België in de poule waarin ook Zuid-Afrika en Japan zaten.

Het aangeslagen India krijgt weinig tijd om te herstellen van deze wond. Maandagavond staat alweer een wedstrijd in de verliezersronde te wachten. Tegenstander is het zwakke Canada, dat in de poulefase drie nederlagen leed.

Spanje-India 1-0 (0-0)
57. Marta Segú 1-0

Engeland-Zuid-Korea 5-0

Engeland speelt woensdag in de kwartfinales tegen titelkandidaat Argentinië. In de cross-over was de Engelse ploeg zondag duidelijk een paar maten te groot voor Zuid-Korea (5-0). Het duel in Terrassa was eigenlijk na twee kwarten beslist. Toen leidde de ploeg van bondscoach David Ralph al met 3-0.

Engeland had haar huiswerk goed gedaan. Het had gezien dat de Argentijnse Agustina Gorzelany tijdens de poulewedstrijd tegen Zuid-Korea succesvol was door de strafcorner hoog op doel te pushen. Dat had Giselle Ansley goed in haar oren geknoopt toen ze op de kop van de cirkel stond. De eerste twee corners van Engeland verdwenen dan ook hoog in het dak van het doel. Eerst in de hoek van keepster Jinmin Lee en de volgende in de hoek van de lijnstop, die er nog wel met de stick aan zat.

Tussendoor had Tessa Howard voor de 2-0 gezorgd. Ze pikte haar eigen rebound op en met een turn verschafte ze zich de ruimte om doeltreffend uit te halen. Daarmee profiteerde Engeland optimaal van de overtalsituatie na de groene kaart van Su Ji Cho voor een overtreding op Hannah Martin.

Zuid-Korea loste in de eerste twee kwarten geen enkel schot op het Engelse doel. Keepster Maddie Hinch kwam pas vijf minuten na rust voor het eerst in actie. Zuid-Korea zat na de pauze iets beter in de wedstrijd mede ook door twee gele kaarten aan de kant van Engeland.

Hollie Pearne-Webb (m) van Engeland maakt een aanval van Zuid-Korea onschadelijk tijdens het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics Rodrigo Jaramillo

De schade was echter al aangericht en de afstand was te groot voor Zuid-Korea om te overbruggen. Het was Engeland dat in het vierde kwart scoorde. Vlak nadat de ploeg weer compleet was, behield Elena Rayer het overzicht en legde de bal af op Martin, die de 4-0 op het bord zette. Twee minuten later was Rayer zelf het eindstation na een pass van Fiona Crackles.

De 5-0 op Zuid-Korea was de op één na grootste winst van Engeland in de WK-historie. Alleen in 2002 tegen Duitsland haalde het grotere cijfers: 7-2. Engeland strijdt woensdag met Argentinië voor een plek in de halve finales van het WK. Zuid-Korea speelt maandag alweer en treft Japan in de strijd om de negende plaats.

Engeland-Zuid-Korea 5-0 (3-0)
17. Gisella Ansley 1-0 (sc)
20. Tessa Howard 2-0
26. Giselle Ansley 3-0 (sc)
54. Hannah Martin 4-0
56. Elena Rayer 5-0

Ierland – Zuid-Afrika 2-0

Twee verzilverde strafcorners beloonden zondagmiddag in het Wagener Stadion de vechtlust van Ierland in de verliezersronde tegen Zuid-Afrika (2-0). Het zwakke Ierland werd als vice-wereldkampioenschap uitgeschakeld in de poulefase, maar kan gek genoeg het WK alsnog afsluiten met de negende plaats.

Zelfs toen The Green Machine enkele minuten in het derde kwart twee speelsters met een tijdstraf aan de kant had zitten, wisten de elf van Zuid-Afrika niet echt een kans te creëren. Over zestig minuten gezien was Ierland de sterkste ploeg. Doelpunten kwamen uit een tip-in van Sarah Hawkshaw uit een strafcorner en een lage sleeppush van Roisin Upton, die Ierland kort na rust in veilige haven pushte.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Dat Zuid-Afrika überhaupt de confrontatie met Ierland moest aangaan, was een gevolg van het vreemd gekozen format. Ierland eindigde in de poulefase teleurstellend als laatste met drie nederlagen op rij, maar eindigt in de eindrangschikking van het wereldkampioenschap nu toch boven Zuid-Afrika, dat zich wél wist te kwalificeren voor de crossover. Ierland, dat dit WK woensdag voor het laatst had gespeeld, had bovendien het voordeel dat het veel frisser aan deze plaatsingswedstrijd begon dan de tegenstander, omdat de benen van Zuid-Afrika nog moe waren van het spelen van de crossover twintig uur daarvoor.

Ierland-Zuid-Afrika 2-0 (1-0)
19. Sarah Hawkshaw 1-0 (sc)
31. Roisin Upton 2-0 (sc)

Ierland viert feest nadat het op 1-0 voorsprong is gekomen. Foto: Koen Suyk

China – Chili 3-0

Voorzichtig gingen de gedachten al uit naar shoot-outs, toen richting het einde van het derde kwart de tussenstand bij de wedstrijd in de verliezersronde tussen China en Chili nog altijd 0-0 betrof. Maar een rake strafcorner na 45 minuten hockeyen brak de ban voor de Chinezen, die de poulefase teleurstellend als laatste eindigden. In het laatste kwart verzilverde de ploeg van bondscoach Alyson Annan nog twee strafcorners, waardoor de wedstrijd in 3-0 eindigde. Het was de eerste zege van China op dit wereldkampioenschap. Dinsdag speelt China tegen Ierland om de negende plaats. Chili vecht dan met Zuid-Afrika uit wie er dertiende wordt.

China – Chili 3-0 (0-0)
45. Ning Ma 1-0 (sc)
49. Jiaqi Zhong 2-0 (sc)
56. Qiuxia Cui 3-0 (sc)

China is op voorsprong gekomen tegen Chili. Foto: Koen Suyk


9 Reacties

  1. peter-de-ruiter

    Volgens mij staat India gewoon op de positie waar het hoort.

  2. robvisser

    Ik denk dat Janneke Schopman nog niet heeft aangetoond een topcoach te zijn. Met de speelsters die India heeft zou je het beter moeten doen. India heeft dit toernooi, op een 'alles of niets' fase tegen Nieuw-Zeeland na, geen moment kunnen overtuigen. Het hockey is reactief, gericht op de omschakeling en counter. Daarmee red je het niet in het hedendaagse hockey. Het was angsthazig hockey en zo werd het potentieel van India tekortgedaan. En Chili beleefde haar finest moment uitgerekend tegen Nederland, de goal die tot een huwelijksaanzoek leidde. Maar dat was het dan ook wel wat Chili betreft, het was vooral hun coach die tot de verbeelding sprak. Argentinië is favoriet tegen Engeland, maar de Engelsen zijn toch geen fijne ploeg om tegen te spelen, hun vechtlust en fysieke inzet kan ze ver brengen.

  3. peter-de-ruiter

    @Robvisser, met alle respect... ik vind India helemaal zo goed niet. Ze zijn wat mij betreft behoorlijk door het ijs gezakt.

  4. robvisser

    @peter-de-ruiter Ze zijn echt wel beter dan wat ze nu hebben laten zien. De speelsters zijn technisch heel vaardig. Ik denk dat ze vooral worden beperkt door het systeem waarin ze spelen, Ze speelden met weinig vertrouwen.

  5. peter-de-ruiter

    @Rob, ik ben het niet met je eens en heb nu de indruk dat de OS een combinatie van heel veel geluk en de betere bestendigheid tegen de weersomstandigheden was. Natuurlijk, ze kunnen hockeyen. Anders was het geen nationaal team.

  6. robvisser

    @peter-de-ruiter Sowieso waren de verwachtingen in India waarschijnlijk te hoog en ook die druk kan een negatief effect hebben gehad. Tijdens de OS werd er niet veel verwacht van hen, maar door die vierde plek was dat nu anders. We gaan zien hoe de Indiase bond ermee omgaat. Er komen nog de Commonwealth Games. Misschien wachten ze de resultaten van dat toernooi af voordat Janneke wordt uitgenodigd voor een gesprek (of via app of mail te horen krijgt hoe en wat).

  7. Mike de Bot

    Ach, op de Olympische Spelen was er ook maar 1 wedstrijd waar ze een goed (verrassend) resultaat hadden, de 1/4 final winst op Australië met 1-0. Verder alleen van Zuid-Afrika en Ierland gewonnen. Alle andere 5 wedstrijden verloren. Dus zo geweldig was dat ook weer niet.

    1. frank-hagemans

      @Mike de Bot. En zo is het maar net.

  8. robdux

    Er zijn maar heel weinig coaches die hun team echt sterker maken. Coach je het Nederlands elftal dan is het vrij simpel om tot prestaties te komen. Ik denk dat wij drie teams kunnen samenstellen die in de prijzen zouden vallen. Je ziet nu bij Annan en Schopman dat je echt enorm aan de bak moet wil je iets presteren. De komende periode gaan wij zien of het goede coaches zijn.


Wat vind jij? Praat mee...