Binnen zestien uur van de wei naar de balken: ‘Wordt een probleem’

Zaalhockey, het is in het eerste weekend altijd even schakelen. Zeker als je een dag daarvoor nog bezig was met je laatste buitenwedstrijd. Dat geldt dit weekend voor de meiden van Weert O16-1. Zij spelen binnen twintig uur drie competitieduels: een op het veld en twee in de zaal. 

Als de Limburgers aanstaande zaterdagmiddag tegen vijven het veld van Concordia aflopen, hebben ze nog precies zestien uur tot de allereerste zaalwedstrijd van het seizoen. Die vindt namelijk de volgende ochtend om negen uur plaats tegen HCAS. Zonder dat ze een training achter de rug hebben en met nog zware benen van dag ervoor, moet de ploeg er maar aan geloven. Veldsticks aan de kant, gympies aan.

Toen coach Romy Jacobi een week of twee geleden haar telefoon opende, zag ze dat het zaalschema bekend was. ‘Toen wist ik meteen dat we een probleem gingen krijgen. We gaan roeien met de riemen die we hebben’, verzucht zij. Het wordt nog een spannend weekend ook: Weert strijdt zaterdag in Roermond om lijfsbehoud in de Eerste Klasse. De focus lag daardoor nog helemaal op het veld. Geluk bij een ongeluk: alle andere teams in hun zaalpoule hebben dezelfde uitdaging.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HVWeert MB1/MO16-1 (@hvweertmb1)

De coach kan er weinig aan veranderen. En je daarover druk maken heeft dan ook geen zin. ‘In onze selectie zitten meiden die nog nooit in de zaal hebben gespeeld’, zegt Jacobi. ‘Neem onze keepster. Zij was gestopt, maar besloot anderhalf jaar geleden weer in de goal te staan. Door corona kwam daar in de zaal allemaal weinig van terecht. En ook andere meiden – vooral degenen die niet uit eerstelijnsteams kwamen – hebben nog vrijwel nooit in de zaal gespeeld. De groep heeft eerder deze week huiswerk meegekregen met het verschil tussen het veld en de zaal en een overzicht van de regels. Die basis is dan in ieder geval duidelijk.’ 

Drie wedstrijden in een weekend

Het drukke eerste decemberweekend is een traditioneel probleem voor de teams onder de rivieren. Dat heeft te maken met de voorjaarsvakantie, die een week eerder begint dan in de rest van het land. Daarom heb je in Zuid-Nederland met een beetje pech al direct in het eerste weekend een speelronde. Jacobi erkent dat dit allesbehalve ideaal is. Maar het gebrek aan zaalminuten is niet eens het allergrootste issue. ‘Er zijn ook vier speelsters die niet helemaal fit zijn. Voor hen zijn drie wedstrijden in een weekend simpelweg te veel.

En toch staat de groep te popelen.

Na zoveel incomplete seizoenen in de zaal, gaat het deze winter toch echt weer gebeuren. Ze zijn enthousiast, zelfs als de wekker heel vroeg gaat. De selectie verzamelt zondagochtend namelijk al om acht uur, om zich zo nog een uur voor te bereiden op de start van het zaalseizoen. ‘Ik ben al lang tevreden als ze hun koppie niet laten hangen als het even tegenzit’, zo vertelt de coach. ‘Gewoon aan je taak houden, dan komt ’t vast goed.’


Wat vind jij? Praat mee...