Slotfase nekt Jong Oranje in kwartfinale tegen Argentinië

De Jong Oranje Heren hebben zich op het WK-21 in Bhubaneswar niet geplaatst voor de halve finale. De ploeg van Michiel van der Struijk verloor in de voorlaatste minuut van Argentinië: 1-2. De kwartfinale was de eerste echte testcase voor Oranje, waarin de ploeg niet zorgvuldig met z’n kansen omsprong. Het maximale is voor Jong Oranje nu nog de vijfde plek dit toernooi. Vrijdag om 09.00 uur speelt de ploeg tegen Maleisië.

Het begint een ongelooflijke statistiek te worden voor een hockeygrootmacht. De Jong Oranjemannen werden nog nooit wereldkampioen. Verder dan twee finaleplekken (in 1985 en 2009) kwam Nederland in de dertien gehouden edities niet. Het jaar 2021 brengt geen verandering in die schrale oogst.

Door die ontzettend ongelukkige stopfout van Sheldon Schouten, in de voorlaatste minuut, is de kans op nieuw zilverwerk verkeken. Geen kans meer op die historische titel, maar nog twee allesbehalve zinderende potjes om nog vijfde te worden. De lichaamstaal bij Nederland na afloop op het veld sprak boekdelen. De sticks in de nek, teleurgesteld hurkend op de grond. Een ervaring rijker, een illusie armer.

Oranje op achterstand

Argentinië, dat trouwens wel – nota bene in Nederland – wereldkampioen onder de 21 jaar werd, zorgde woensdag voor het eerste gevaar. De strafcorner van Bruno Stellato werd gekeerd door Flip Wijsman, die deze kwartfinale de voorkeur kreeg boven Steven Verhoogt. 

Die Argentijnse corner na een minuut of twintig brak de wedstrijd open. Na een groene kaart van Max de Bie, kwam Argentinië vijf minuten later ook op voorsprong. Een harde bal van buiten de 23 vond de stick van Joaquin Kruger, die bij de paal zomaar de 0-1 binnen mocht tikken. Jong Oranje stond op achterstand. Niet voor het eerst dit toernooi. Dat gebeurde ook tegen laagvlieger Zuid-Korea. Het goede nieuws was, dat het Nederlandse antwoord snel volgde.

Guus Jansen vond een voet in de cirkel en Miles Bukkens deed wat hij dit hele toernooi al doet: scoren. Hij verzilverde de eerste strafcorner voor Jong Oranje. Het was alweer zijn twaalfde goal dit toernooi en de dertigste van de ploeg. 

Miles Bukkens viert zijn treffer. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Vier JOH-corners in derde kwart 

Het frivole Jong Oranje was vooral in het derde kwart weer terug te zien. Lageman, Van Bijnen en Jansen slalomden eenvoudig door de Argentijnse defensie heen en zo haalde de ploeg achtereenvolgend vier strafcorners. Het wapen van Jong Oranje dit toernooi, maar deze reeks via Luke Dommershuijzen, Bukkens en nog een paar varianten, bleek nu niet zo succesvol. Ook toen de Argentijnen na twee groene en ook een gele kaart kregen, kon Jong Oranje niet voldoende creëren met het overtal. 

Menno Boeren zorgde ervoor dat Jong Oranje niet weer op achterstand kwam, toen Argentinië de tweede corner van de wedstrijd kreeg. De speler van Rotterdam liep de push van Lautaro Domene feilloos uit en maakte zo de enige inzet in het derde kwart onschadelijk. Dat gebeurde trouwens toen David Huussen met geel op de strafbank zat na een iets te enthousiaste sliding.

Verslagenheid bij Luke Dommershuijzen en Olivier Hortensius. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Foute inschatting Schouten

Lang leek het erop dat shoot-outs een winnaar moesten bepalen in deze gelijkwaardige kwartfinale, tot die dodelijke 59ste minuut aanbrak. Franco Agostini kreeg de bal, binnen de cirkel. Hij stond op de achterlijn, in een lastige hoek, maar met alle tijd en ruimte. Zijn voorzet belandde niet bij een medespeler, maar bij pechvogel Schouten. De verdediger van Oranje-Rood schatte de bal compleet verkeerd in. Schouten raakte ‘m half waardoor-ie de kruising invloog. Wijsman stond erbij, keek ernaar en zag het scorebord veranderen: 1-2.

In de minder dan honderd tellen die nog over waren, deed Jong Oranje er alles aan om de gelijkmaker te forceren. Wijsman werd ingeruild voor een veldspeler. Er kwam zelfs nog een kans voor Boeren, maar die maakte bolle kant. De Argentijnse defensie stond zoals de hele kwartfinale, als een huis. Hierdoor spelen de Zuid-Amerikanen nog mee om de prijzen. Nederland moet twee jaar wachten om een nieuwe aanval te doen op die hoofdprijs, die stilaan een obsessie begint te worden.

Foto: FIH

Nederland – Argentinië 1-2 (1-1)

24’ Joaquin Kruger 0-1
25’ Miles Bukkens 1-1 (sc)
59’ Franco Agostini 1-2 


11 Reacties

  1. robvisser

    Niet echt verrassend dat de Jong Oranje heren eruit liggen. Het tempo is te laag, er is te weinig energie en bezieling, ze spelen niet met overtuiging. Het is te braaf en te bleek. Misschien toch ook eens over een andere coach gaan nadenken?

    1. guusjansen

      Rob, heb je met je neus gekeken? Jong Oranje was 60 minuten de betere partij, Argentinie had geen een schot op goal. Toch bedankt voor je opmerking

    2. robboomsma

      Jij word de nieuwe coach toch? Zeg dat er dan bij...🤪

  2. GabyvanHout

    Beste Guus. In topsport gaat het om de uitslag en de prijzen.

  3. robvisser

    @guusjansen Je kunt (spel)technisch beter zijn maar zonder de elementen die ik noemde kom je er gewoon niet. Het is een beetje hetzelfde type hockey dat 'het grote Oranje' tot voor kort liet zien (en waarin we hopelijk onder Delmee een omslag gaan zien).

  4. Runa Honig

    Hockey als leuke hobby of als topsport zien, dat maakt het verschil. Dat bepaalt hoe je met je sport omgaat. En we weten hoe het in Nederland gaat en wat er moet veranderen.

    1. rinus.mak.jr@kalmarglobal.com

      Wat er anders zou kunnen meer eigen jeugd de kans geven in de sterkste competitie te laten spelen. En dat elk hoofdklasse team Max 3 buitenlandse spelers mag opstellen. Doordat ze allemaal in de hoofdklasse komen spelen worden hun nationale teams beter. Misschien iets voor de knhb om naar te kijken.

  5. w.j.arriens

    Ik heb de wedstrijd niet gezien. Nu kijk ik naar de trend van de WK Toernooien van U-21 en naar de tekst van het verslag op Hockey.nl. Eerst de trend dat het U-21 steeds niet lukt om WK te worden. Waar kan dat aan liggen? Niet aan het talent, dan wellicht aan hoe de teams worden samengesteld? Aan de mentaliteit, de mentale weerbaarheid, de taktiek? Waar is het selektiebeleid op gebaseerd? Feit is dat het een soort momentopname is. Zo lang heb je het team niet bij elkaar. Maar dat geldt waarschijnlijk ook voor de andere landen. Dan de tekst van het verslag. Ik haal er 2 dingen uit. Eerst de Koptekst “Slotfase nekt Jong Oranje …”. Ik kan me niet voorstellen dat het alleen de slotfase is die de nederlaag veroorzaakt. Klein voorbeeld: de tot dan zo produktieve selektie stokt in deze belangrijke wedstrijd. Waardoor komt dit? Coaching? Wellicht. wedstrijdspanning? Konden ze tegen de druk, waren ze daar op voorbereid? Wie zal het zeggen. Gebrek aan leiders in het team (die opstaan wanneer dat is vereist)? Tot nu toe geen enkele opmerking over gelezen. Geen sc’s gemaakt? Zeker een punt! De tweede, opvallende optekening in het verslag vind ik deze “ Foute inschatting …..” ! Hier wordt de indruk gewekt dat het de schuld is van 1 speler, bij naam genoemd (!), terwijl zoals eerder gezegd, het gehele team in totaal 60 minuten heeft om een gezamenlijk eindresultaat neer te zetten.

  6. lenny-baker

    @rinus.mak, Ik ben ervan overtuigt dat als jij dat met die beperking van het aantal buitenlanders juridisch uitpluist, de KNHB het direct van je overneemt.

  7. BobKrulvis

    Als Ties Klinkhamer die scoop gewoon aanneemt is er niets aan de hand. Dan komt Schouten ook niet in die positie.

  8. Mark Bouwman

    @rinus.mak begin nou niet opnieuw met die vermoeiende discussie over buitenlanders in onze HK-competitie. Nederlanders moeten eens begrijpen dat "kunnen winnen" ook een opleidingsaspect is, daar gaat sport over. En niet praten hoe fantastisch goed de andere wedstrijden gegaan zijn of delen van de wedstrijd oogstrelend goed waren. Dat heeft niets, maar dan ook niets te maken met buitenlanders is een competitie. Het is geen school waar je bij een slecht cijfer een herkansing krijgt: het moet meteen en steeds opnieuw goed zijn. Met druk kunnen omgaan. Laten we het daar eens over hebben, of krijgen we wèèr een "net niet" generatie?


Wat vind jij? Praat mee...