Dirkse van den Heuvel mist Oranje niet

Carlien Dirkse van den Heuvel (31) verbaasde in november iedereen door niet door te gaan tot Tokio, maar haar interlandcarrière per direct te beëindigen. Het gewone leven riep haar. Inmiddels zijn er drieënhalve maand verstreken.

Het leven lacht Dirkse van den Heuvel toe. Met plezier staat ze ‘s ochtends op om naar haar werk als fysiotherapeut te gaan, een langgekoesterde droom. Sinds een maand woont ze samen met haar vriendin, in het voormalige huis van Ellen Hoog, haar huisbaas. Het gewone leven bevalt haar uitstekend.

Op maandag werkt ze van 8 tot 6. Op dinsdag van 8 tot half 5. Op donderdag van 8 tot 2. ’s Woensdags is ze vrij. De vrijdag is haar studiedag.

Geld verdienen

‘Het is lekker dat ik nu extra geld verdien. Dat is voor mij de eerste keer. Als international heb je een A-status waarvoor je een toelage krijgt en mag je niks bijverdienen. Toen ik nog in Oranje speelde en als fysio werkte, heb ik daar niets aan verdiend. Nu krijg ik betaald voor wat ik doe. Dat vind ik fijn. Ik ben bijna 32 jaar, een mooi moment om de volgende stap in mijn leven te maken’, zegt Dirkse van den Heuvel zondagmiddag na de 4-0 overwinning met Stichtsche op Huizen.

Een lachende Carlien Dirkse van den Heuvel na een doelpunt van SCHC tegen Huizen. Foto: Willem Vernes

‘Ik heb Oranje niet gemist’

Het was voor het eerst sinds jaren dat de middenvelder in de winter niet met Oranje weg was. ‘Ik had verwacht meer rust te hebben. Ik ben gestopt met het Nederlands team omdat ik daar behoefte aan had. Maar omdat veel meiden vanwege de Pro League bij het Nederlands team waren, hebben wij als team besloten door te trainen. Anders wordt het verschil te groot.’

Na de laatste competitiewedstrijd half november ging SCHC nog een weekje langer door. In de derde ronde van de Gold Cup werd gewonnen van hdm. Daarna kreeg de selectie een dag of tien vrij. Sindsdien is de ploeg van Nettie van Maasakker alweer aan het trainen. De zaaltrainingen sloeg Dirkse van den Heuvel over. In plaats daarvan deed ze veel krachttraining en rende ze shuttles.

‘Het was wennen om in de winter met Stichtsche te trainen. Maar met de Pro League zou het wel heel druk zijn geweest. Ik ben sowieso nooit fan van de Pro League geweest. Ik heb Oranje dus niet gemist.’


3 Reacties

  1. vostammer

    Je wordt heel verdrietig van het feit dat een dergelijke klassespeelster niet tot haar 40e door hockeyt bij Oranje. Met haar sluwheid had dat prima gekund. Maar het dameshockey is nog zo amateuristisch dat alleen echte babes aardig kunnen verdienen. Je ziet veel speelsters vroeg stoppen omdat ze elk jaar een grotere financiele achterstand oplopen tav leeftijdsgenoten die ”gewoon“ werken.

  2. pietersmits

    Het is wat het is: Een hobby. Niet meer en niet minder. Om het meer te maken moet er een markt zijn en die is er niet. Bij de hoofdklasse staat er gemiddeld misschien honderd man te kijken en dat zijn dan nog vooral familie en vrienden. De media zijn nauwelijks geïnteresseerd ondanks de successen. Heel af en toe een hockeyfeestje in Nederland (internationaal toernooi, zaalfinale weekend) en zelfs dat lukt in het buitenland nauwelijks. We kunnen wel navelstaren en elkaar vertellen hoe mooi, fantastisch en belangrijk het allemaal is, maar dat is het niet. Je moet het doen omdat je het zó leuk vindt dat je er heel veel voor over hebt. Ik bezie het met een mengeling van verwondering, bewondering en medelijden.

  3. robvisser

    @Lostammer@gmail.com Klopt. Als 'babe' gaat Dirkse waarschijnlijk niet veel geld binnen harken. Maar topsporters in het algemeen stoppen relatief vroeg in NL en dat heeft (behalve soms met geld) ook te maken met mentaliteit. In Argentinië is dat heel anders, die blijven het een eer vinden om voor hun land te spelen. Tot ze erbij neervallen, bij wijze van spreken.


Wat vind jij? Praat mee...