HK Dames: record dreigt voor HGC, Pinoké jaagt op primeur

Komende zondag staat de twaalfde speelronde in de Livera Hoofdklasse Dames op de rol. Voor HGC komt een negatief Hoofdklasserecord steeds dichterbij, Amsterdam koestert een geweldige reeks tegen hdm en Kampong presteert opvallend zwak op eigen veld.

Bloemendaal – Oranje-Rood

Bloemendaal won geen van haar laatste twaalf Hoofdklasse-ontmoetingen met Oranje-Rood (inclusief voorganger Oranje-Zwart) en verloor al haar zes confrontaties met fusieclub Oranje-Rood.

Bloemendaal won op 11 mei 2003 voor het laatst in de Hoofdklasse van een tegenstander uit Eindhoven. Destijds won Bloemendaal op eigen veld met 3-1 van Oranje-Zwart. Voor de thuisploeg scoorden toen Jiske Snoeks (twee keer) en Otteline de Vries.

Oranje-Rood heeft twintig punten na elf speelronden. Dit zijn er vijf minder dan dat de equipe van Tina Bachmann er vorig seizoen halverwege had.

Overige stats
2
Bloemendaal pakte dit seizoen in haar eerste drie duels een maximale score (negen punten). Uit de daarop volgende acht duels verzamelde de formatie van trainer/coach Jeroen Visser nog slechts twee punten.

12 Oranje-Rood heeft in de Dames Hoofdklasse dit seizoen twaalf verschillende doelpuntenmakers, meer dan iedere andere ploeg in de competitie. Geen van die speelsters maakte meer dan vier doelpunten.

5 Oranje-Rood behaalde dit seizoen slechts vijf van haar twintig punten op vreemde bodem.

Scheidsrechters Isabelle Joosten en Hans Hilhorst

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – Hurley

Vorig seizoen won Hurley beide ontmoetingen met Kampong. Dat was de Amstelveners in de Hoofdklasse nog niet eerder gelukt.

Kampong verloor dit seizoen vier van haar vijf thuiswedstrijden in competitieverband en behaalde slechts drie van haar zeventien punten dit seizoen op eigen veld.

Kampong behaalde slechts één punt uit haar laatste vier Hoofdklasse-ontmoetingen met Hurley.

Overige stats
29
Gitte Michels maakte al haar 29 doelpunten in de Livera Dames Hoofdklasse uit strafcorners. Dat deed ze in dienst van Kampong, Huizen en Hurley.

17 In het laatste seizoen waarin Kampong de play-offs haalde (2009/10) had de ploeg halverwege de reguliere competitie ook zeventien punten.

Scheidsrechters Rene van der Zanden en Jannick Breunis

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

 

Laren – HGC

Deze teams staan voor het eerst sinds 6 april 2011 tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Op die dag won Laren met 0-5 op de Roggewoning, onder meer door drie treffers van Kim Lammers.

Laren won elk van haar laatste elf Hoofdklasse-ontmoetingen met HGC. Van de eerste 31 confrontaties met HGC won Laren er slechts acht.

HGC (met op de hoofdfoto Lisa Harteveld en Nienke Keijser) is dit seizoen met elf nederlagen op rij begonnen. Dat overkwam ook Klein Zwitserland in 2011/12 en Push in 2015/16. Beide teams verloren ook hun twaalfde wedstrijd en degradeerden uiteindelijk direct.

Overige stats
19
HGC verloor haar laatste negentien Hoofdklasse-duels. Dit is de langste reeks nederlagen in de clubhistorie. Alleen Laren zette ooit een langere verliesreeks neer in Hoofdklasse (22 nederlagen tussen 1984 en 1987).

3 HGC maakte in haar eerste elf competitieduels slechts drie doelpunten. Alleen Zwolle (in seizoen 1995/96, twee) en Laren (1984/85, drie) maakten in de eerste seizoenshelft ook minder dan vier doelpunten.

2 Laren kan voor het eerst sinds de komst van Marc Materek als hoofdcoach twee Hoofdklasse-duels op rij winnen.

Scheidsrechters Berry van Bentum en Wouter Smits

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Laren – HGC (D)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – SCHC

Pinoké won slechts één van haar laatste 22 Hoofdklasse-ontmoetingen met Stichtsche. Op 7 maart 2010 werd het 1-2 in Bilthoven. Van die 22 duels verloor Pinoké er twintig.

Pinoké won in de Hoofdklasse nog nooit op eigen veld van SCHC. In dertien pogingen kwam de ploeg niet verder dan twee gelijke spelen.

Overige stats
6
Pinoké won halverwege de competitie al zes wedstrijden, slechts één minder dan in het gehele voorgaande seizoen.

12 Yibbi Jansen is met twaalf doelpunten gedeeld topscorer van de Livera Dames Hoofdklasse (samen met Frédérique Matla).

52 Jansen maakte al 52 doelpunten in de reguliere competitie. In de laatste tien jaar maakte geen enkele andere speelster meer dan 26 goals vóór haar 20ste verjaardag.

Scheidsrechters Ronald Rovers en Nino Arzini

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

 

Victoria – Den Bosch

Den Bosch is voor het vierde seizoen op rij koploper op de helft van de reguliere competitie. In elk van de voorgaande drie seizoenen was Den Bosch lijstaanvoerder bij het ingaan van de winterstop.

Den Bosch won al haar voorgaande tien Hoofdklasse-ontmoetingen met Victoria, en deed dat met de gecombineerde doelcijfers 52-3.

Overige stats
25
Frédérique Matla maakte in het kalenderjaar 2019 al 25 doelpunten in de reguliere competitie, meer dan elke andere speelster. Die 25 goals is het hoogste aantal binnen een kalenderjaar sinds 2015, toen Maartje Paumen 29 keer scoorde.

31 Den Bosch verloor slechts één van haar laatste 31 Hoofdklasse-wedstrijden in de reguliere competitie. Op 17 maart van dit jaar gingen de Brabanders met 2-1 onderuit tegen Amsterdam.

Scheidsrechters Ferdy Walvoort en Tom van der Wulp

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – Den Bosch (D)  Ophalen van gegevens

 

HDM – Amsterdam

Amsterdam is in de Hoofdklasse al 33 wedstrijden op rij ongeslagen tegen hdm. De hoofdstedelingen wonnen 31 keer en speelden twee keer gelijk in die reeks.

In elk van haar laatste vijf Hoofdklasse-ontmoetingen met hdm maakte Amsterdam ten minste vier doelpunten, en won die vijf ontmoetingen met de gecombineerde doelcijfers 25-4.

Hdm verloor elk van haar laatste dertig Hoofdklasse-duels met de regerend landskampioen, sinds een 0-0 gelijkspel tegen HGC op 1 december 1996.

Overige stats
99
Pien van Nes maakte in de reguliere competitie 99 doelpunten, alle voor hdm. Van die 99 treffers maakte zij er zes tegen Amsterdam, alle zes in thuiswedstrijden.

4 In de Livera Dames Hoofdklasse passeerden slechts vier actieve speelsters de grens van 100 doelpunten in de reguliere competitie: Eva de Goede, Lidewij Welten, Kelly Jonker en Charlotte Vega.

1 Van Nes maakte ooit haar eerste Hoofdklasse-doelpunt in een thuiswedstrijd tegen Amsterdam, in een 1-3 nederlaag op 24 februari 2008.

11 Eva de Goede (Amsterdam) scoorde alleen tegen Laren en haar oude club Kampong (elk elf keer) vaker in de reguliere competitie dan tegen hdm (tien keer).

Scheidsrechters Daniël van der Nat en Ies Poissonnier

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HDM – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...