Livera HK (D): Matla-show tegen Pinoké, eerste nederlaag SCHC

Het was op de laatste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames voor de winterstop de dag van Frédérique Matla. In het duel met Pinoké stond er geen maat op de aanvalster van Den Bosch. Matla scoorde liefst zeven van de acht Bossche treffers. SCHC verloor haar ongeslagen status na de 2-0 nederlaag tegen Amsterdam in het Wagener Stadion. Oranje-Rood verspeelde punten in Den Haag tegen hdm en hekkensluiter HGC gaat de winterstop in met nul punten.

Met zeven treffers drukte Frédérique Matla een enorme stempel op het duel met Pinoké. De overige treffer van Den Bosch kwam op naam van Pleun van der Plas. Matla sluit de eerste competitiehelft al met 25 doelpunten. Ze pushte in veertien duels veertien keer raak uit een strafcorner, maakte negen velddoelpunten en benutte twee strafballen. Den Bosch gaat de winterstop ook in als de nummer een in de Livera Hoofdklasse Dames.

De topper in het Wagener Stadion werd gewonnen door Amsterdam. Daarmee kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van dertien duels voor SCHC. Sosha Benninga opende de score al na twee minuten, waarna na een uur spelen Charlotte Vega de eindstand op het bord zette. De Amsterdammers zijn zelf al tien competitiewedstrijden op rij ongeslagen en in die reeks boekte de ploeg van coach Robert Tigges al de zesde overwinning op rij.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag van het duel tussen Amsterdam en SCHC

Voor het eerst sinds de derde speeldag boekte Bloemendaal weer eens een overwinning. Met de nipte 1-0 zege deden de Mussen ook goede zaken op de ranglijst. Bloemendaal passeerde Laren en staat nu negende met twee punten voor op de ploeg uit het Gooi. Het gepromoveerde HGC blijft ook na veertien speeldagen op nul punten staan. De Wassenaarse formatie verloor haar laatste 22 duels in de Hoofdklasse en evenaarde daarmee de reeks van Laren die tussen 1984 en 1987 ook 22 keer zonder punten het veld afstapte.

hdm maakte een einde aan een reeks van drie opeenvolgende nederlagen. Tegen Oranje-Rood pakte de Haagse formatie knap een punt: 2-2. Tessa Beetsma maakte vlak voor tijd de gelijkmaker. Hierdoor zag Oranje-Rood een vierde zege op rij in rook opgaan. De ploeg staat stevig op een vierde plaats op vier punten gevolgd door Hurley. hdm gaat als de nummer acht de winterstop in.

Kampong boekte na vier competitiewedstrijden zonder zege eindelijk weer eens een overwinning. Het was ook pas de tweede winstpartij op de eigen Klapperboom. De Utrechtse formatie haalt de punten vooral buitenshuis. Met twintig punten uit veertien duels sluit Kampong de eerste competitiehelft af op een zesde plaats. Victoria blijft voorlaatste met vijf punten. Het gat met de veilige negende plaats in inmiddels opgelopen naar tien punten.

Dankzij een doelpunt van Lieke van Wijk vroeg in de wedstrijd boekte Hurley de derde overwinning op rij. De ploeg van Patrick Bakker is al vijf duels ongeslagen. Laren leed de tweede nederlaag op rij en zag op de ranglijst Bloemendaal voorbij komen. Hierdoor staat de ploeg uit het Gooi op een playout-plek.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de veertiende speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames.


28 Reacties

 1. circlestorm69

  “Amsterdam en Bloemendaal op voorsprong” is de titel tot en met de rust. Misschien aanpassen in “De grote Matla show” nu ze net de 4-0 en terwijl ik dit typ de 5-0 maakt! 💪🏻🏑

  1. circlestorm69

   Yeah....titel aangepast 😃

 2. FeyeVic

  Vic speelt veel te traag en schijterig. Achterin duurt het een uur. Geven de wedstrijd weg.

 3. robvisser

  Prachtig wat Matla momenteel doet. Ik hoop zo dat ze deze vorm straks meeneemt naar de OS. De afgelopen grote toernooien (WK en EK) liet ze te weinig zien, al zijn dat ook wel andere tegenstanders natuurlijk.

  1. marijeknuvers

   Ik snap jouw terughoudendheid bij een speelster als Matla en jouw enthousiasme bij mindere speelsters niet erg goed.

 4. frank-van-hooft

  Wat een klasse en doelgerichtheid van Matla

 5. lynnBosman

  Spelbreker die Vd Plas ;)

 6. gaston-orozco

  Sommige goede aanvallers scoren zelfs geen zeven doelpunten in een heel seizoen ...

 7. cmb-koning

  I,m back laat Matla zien. Gewoon mee naar China vanaf 2 januari bondscoach Annan,? Hier kom je niet meer mee onderuit. Totaal vandaag; 4 veldgoals 2 strafcornersgoals en een strafbal. Wat moet nou nog meer ? Gewoon direct weer opnemen in de Oranjeselectie.

 8. lynnBosman

  @RobV: ik hoop het ook. Matla kan een fenomeen worden. Aan de andere kant was ze op het EK absoluut niet de enige die niet in vorm was maar is zij de enige die ervoor afgestraft is. Op het WK is ze toch belangrijk geweest (SO Australië). We vergeten soms hoe jong ze is en talenten zijn vaak wisselvallig. Oranje is normaal gesproken een klasse beter dan elke opponent (natuurlijk zijn Argentinië en Duitsland pittige tegenstanders), net zoals DB/AMS/SCHC dat zijn in de Hoofdklasse.

 9. circlestorm69

  Alleen met haar doelpunten van vandaag had ze al in de top 10 van topscorers gekomen! Bizar! Misschien toch maar weer in Oranje opnemen?

 10. Hockeyveld1234

  Knap van matla, maar wat als matla geblesseerd is. Is ongeveer de enige speler “kijkend naar de topscorers lijst “die doelpunten maakt voor den Bosch

  1. circlestorm69

   Niet helemaal waar want een paar weken terug stonden er nog een paar in de top 10. Hulsen, vd Assem (geblesseerd) Welten.... Maar Matla gaat zo wel heel hard en een paar anderen van de concurrenten zitten ook niet stil.

 11. robboomsma

  Gewoon een top wedstrijd, even laten zien wie er goed is!

 12. sapi

  Mooie wedstrijd Pin-DB. Niet alleen Matla goed, maar heel het team. Super samengespeeld. Pinoke gaf ook veel ruimte om dit spel te spelen. Matla maakte het mooi af!

 13. robvisser

  @lynnBosman We weten allemaal hoe goed Matla kan zijn, ze gaat gewoon de Pro League spelen en mee naar Tokyo, maar je kunt Annan moeilijk kwalijk nemen dat ze graag de beste versie van Matla wil zien op een groot toernooi als de OS. Feit is dat ze op het WK en het EK te weinig liet zien en juist van speelsters met haar klasse wordt meer verwacht. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Vandaar waarschijnlijk dat individuele programma.

 14. lynnBosman

  ^ vroeg ik mij ook al af. Denk pas na de winterstop? ik ben ook erg benieuwd naar de PL selectie. Niet alleen v Maasakker maar ook vd Assem is nog altijd geblesseerd. Veen is net terug van een blessure. V Geffen nog altijd geblesseerd.

  1. sapi

   Ik ook. Lijkt mij dat zij het eerste gedeelte van de PL niet meedoen, als zij nog geen wedstrijd gespeeld hebben met hun eigen club.

 15. lynnBosman

  @RobV, ik snap het wel. Ik vind alleen niet helemaal fair dat zij de enige is die zo werd afgestraft. Ervaren rotten als Welten, Leurink en vd Assem speelden ook niet bepaald goed. Het is ergens jammer dat we niet de exacte reden weten.

 16. PatrickBateman

  Ik zou liever Annan thuislaten dan Matla. Blijf erbij dat Annan Oranje vooral moeizaam laat hockeyen. Het soort interessantdoenerij door wereldspitsen als Matla en Vega niet mee te nemen vind ik ongepast en dient geen enkel doel.

  1. slbal

   Het niet selecteren van Vega heeft, mijn inziens, niets maar dan ook niets met haar hockey-/scoringskwaliteiten te maken......

 17. lynnBosman

  ^ Caldas heeft het ook gedaan met Welten en Hoog. Zij gingen beter hockeyen. Laten we hopen dat het ook dit effect op Matla heeft. Vega zal denk ik altijd een vorm van discussie zijn. Wel opvallend dat Vega vaak scoort in toppers. Naar mijn mening nog een kans verdient. De Lange vind ik goed hockeyen, misschien verder kijken dan Laren?

 18. goud

  Het is een bekend concept en Annan heeft het ook toegepast. Matla bewijst het gelijk van Annan.

 19. PatrickBateman

  Hoe dan? Matla is nooit opgehouden met scoren in de HK. Ze speelt nu niet in Oranje, dus is je conclusie niet wat voorbarig?

  1. goud

   Als ze alleen het gelijk kan krijgen bij oranje zou je gelijk hebben. Feit is wel dat ze sinds enkele weken opvallend veel meer scoort, fitter oogt en belangrijker voor Den Bosch is.

  2. robboomsma

   Het ging ook niet om het scoren....

 20. gaston-orozco

  Waarom zou iemand Vega voor oranje kiezen als er een tiental andere aanvallers van vergelijkbare kwaliteit zijn, maar minder hoofdpijn hebben? Alleen echt uitzonderlijke spelers kunnen zo zijn en ermee wegkomen. Lijkt me logisch.


Wat vind jij? Praat mee...