Onderin de Livera Hoofdklasse Dames worden de kaarten opnieuw geschud

In de Livera Hoofdklasse Dames roeren met name de teams in de onderste regionen zich op de transfermarkt. Hoe staan HGC, Victoria, Bloemendaal, Laren en hdm er momenteel voor? Een overzicht.

HGC

2019/2020: twaalfde plaats, één punt uit zeventien wedstrijden

HGC maakt dankbaar gebruik van de nieuwe kans op het hoogste niveau die het cadeau krijgt dankzij het coronavirus en wil koste wat kost voorkomen dat Dames 1 volgend seizoen opnieuw een modderfiguur slaat. Dat nu geïnvesteerd wordt in het vrouwenteam, terwijl de leden een jaar geleden om een extra financiële bijdrage werd gevraagd om de club overeind te houden, leidt her en der tot scheve gezichten. Maar de club straalt met de komst van liefst zeven nieuwe speelsters wel ambitie uit en laat duidelijk merken dat het zich wil revancheren ten opzichte van afgelopen seizoen.

Omdat het voor HGC na afgelopen jaar lastig bleek om Nederlandse routiniers aan zich te binden, valt de club deels terug op een aantal buitenlanders. De komst van Zuid-Afrikaans international Dirkie Chamberlain – die van 2011 tot en met 2013 voor Kampong speelde – en Argentijns international Mili Fernández Ladra springen het meest in het oog. Van beide speelsters moet nog blijken hoeveel toegevoegde waarde ze daadwerkelijk hebben, maar de kans lijkt klein dat HGC volgend jaar, onder leiding van Robbert-Jan de Vos, opnieuw slechts één punt haalt.

Speler Naar Van
Dirkie Chamberlain HGC Royal Antwerp (Bel)
Mili Fernández Ladra HGC UB Taburiente (Spa)
Heather McEwan HGC Holcombe (Eng)
Frederique Haverhals HGC Boston College (VS)
Amy van den Bosch HGC hdm
Anne Eijsbouts HGC Push
Ingeborg Dijkstra HGC Kampong
Bernice van Aken Onbekend HGC

Dirkie Chamberlain is een van de aanwinsten van HGC.

Victoria

2019/2020: elfde plaats, acht punten uit zeventien wedstrijden

Met de komst van Elin van Erk (Laren) zorgde Victoria voor een van de opvallendste transfers in het vrouwenhockey van de huidige window. De 24-jarige oud-speelster van Jong Oranje, met op haar CV naast Laren ook hdm, moet de nodigde hoofdklasse-ervaring toevoegen aan de huidige groep speelsters, die voor het overgrote deel hoofdzakelijk de zeventien gespeelde wedstrijden van het afgelopen seizoen achter hun naam hebben staan. Ook voor aanwinsten Julia Verschoor en Dominique de Vries, die in de Livera Hoofdklasse Dames bij hdm hebben gehockeyd, geldt dat zij de ploeg van ervaring moeten voorzien.

Hun komst is deels te danken aan het netwerk van coach Lennard Poillot, die in het verleden met hen alle drie samenwerkte bij hdm. Dat Verschoor het eerste halfjaar geblesseerd aan de kant staat, is balen voor Victoria, dat onder meer afscheid nam van routinier Janneke van Leeuwen. Poillot vindt de doelstelling nog lastig te bepalen. ‘Ons doel is vooral dat iedereen voor ons wil blijven hockeyen. Dan hebben ze allemaal een goed jaar gehad.’

Speler Naar Van
Julia Verschoor Victoria UD Taburiente (Spa)
Dominique de Vries Victoria Madrid (Spa, stage)
Elin van Erk Victoria Laren
Janneke van Leeuwen Stopt Victoria
Florien Homma SCHC (Dames 2) Victoria
Marijn Verheul SCHC (Dames 2 Victoria

Bloemendaal

2019/2020: tiende plaats, zestien punten uit zeventien wedstrijden

Terwijl andere clubs de afgelopen weken de ene na de andere transfer bekendmaakten, hulde Bloemendaal zich lange tijd in stilzwijgen. Tot vorige week. Pas toen kwam door middel van een persbericht naar buiten hoe de selectie van volgend seizoen er uit komt te zien.

Geconcludeerd kan worden dat ook Bloemendaal zich komend jaar waarschijnlijk weer bij het rijtje clubs voegt dat tegen degradatie moet vechten. De grootste verrassing is de komst van Teuntje Horn, die de overstap maakt van middenmoter Hurley. Zij is een versterking voor Bloemendaal. Opvallend is ook het afscheid van Argentijns oud-international Pili Romang; haar contract is niet verlengd.

Speler Naar Van
Zoë van den Barselaar MOP Bloemendaal
Kim van Leeuwen Assistent-manager Bloemendaal Bloemendaal
Ylene Sijnesael Onbekend Bloemendaal
Maria del Pilar Romang Onbekend Bloemendaal
Teuntje Horn Bloemendaal Hurley
Ankelein Baardemans Bloemendaal HIC
Pien Molenaar Bloemendaal HIC

 

Het contract van Pili Romang is niet verlengd. Foto: Koen Suyk

Laren

2019/2020: negende plaats, zeventien punten uit zeventien wedstrijden

Groot is de vraag hoe Laren volgend seizoen voor de dag komt, na het vertrek van liefst vier routiniers: Lisanne de Lange (Pinoké), Klaartje de Bruijn (SCHC), Elin van Erk (Victoria) en Mila Muyselaar (hdm). Van de succesvolle generatie die meestreed om de landstitel en in 2012 de Europa Cup won, is alleen nog de huidige aanvoerder Macey de Ruiter over.

Door het afscheid van het viertal lijkt Laren op het eerste oog een jasje te hebben uitgedaan. Bovendien is de aanstelling van clubman en oud-assistent Serge Spoelstra gezien zijn gebrek aan ervaring als hoofdcoach op het hoogste niveau een gok. Of de grootste nieuwe aanwinst, Katerina Lacina uit Tsjechië, het verschil kan maken, moet nog blijken.

Volgend seizoen beschikt Laren wel weer over de van haar blessure herstelde Maxime Kerstholt, een van de weinige pure spitsen in de Livera Hoofdklasse Dames. Afgelopen jaar speelde zij niet één competitiewedstrijd. Bovendien presenteert Laren mogelijk nog nieuwe aanwinsten, maakte de voormalig topclub onlangs bekend.

Update 18 juni 12.00 uur: Laren heeft inmiddels de komst van vier nieuwe speelsters aangekondigd: Djoeke Vogel, Cecile Knuvers (beiden van Pinoké), Liselot Timmermans (Nijmegen) en Vanessa Blockmans (Waterloo Ducks).

Speler Naar Van
Lisanne de Lange Pinoké Laren
Elin van Erk Victoria Laren
Klaartje de Bruijn SCHC Laren
Mila Muyselaar hdm Laren
Esmee Broekhuizen Laren Australië
Katerina Lacina Laren Australië
Sanne Hak Laren Eigen jeugd
Yasmin Bergkamp Laren Eigen jeugd
Danielle Bakker (K) Laren Eigen jeugd
Sophie Schelfhout Laren Eigen jeugd
Tessel van Waardhuizen Laren Eigen jeugd

 

Lisanne de Lange is één van de vier speelsters die vertrok bij Laren. Zij speelt volgend seizoen voor Pinoké. Foto: Willem Vernes

hdm

2019/2020: achtste plaats, achttien punten uit zeventien wedstrijden

Onder leiding van Sonja Thomann eindigde hdm in het seizoen 2017/2018 met 34 punten op de zesde plaats, de beste prestatie sinds 1993/1994. Onder leiding van Ivar Knotschke eindigde hdm het afgelopen seizoen als achtste met achttien punten (na zeventien wedstrijden), slechts twee punten boven de gevreesde play-out-plekken. Dat verschil is groot.

Door het vertrek van drie van hun belangrijkste speelsters, Hester van der Veld, Fay van der Elst (beiden Amsterdam) en Mascha Sterk (SCHC) leek het voor de ploeg uit Den Haag moeilijk geworden om de dalende lijn om te buigen. Maar hdm roerde zich de afgelopen weken op de transfermarkt.

Mila Muyselaar keerde terug op het oude nest en met Ashley Hoffman, aanvoerder van de Verenigde Staten, haalde hdm ook een internationaal ervaren speelster binnen. Daarmee denkt de club genoeg munitie te hebben om weer naar boven te kijken in plaats van naar beneden.

Speler Naar Van
Hester van der Veld Amsterdam hdm
Mascha Sterk SCHC hdm
Fay van der Elst Amsterdam hdm
Amy van den Bosch HGC hdm
Mila Muyselaar hdm Laren
Jip Blaas hdm Eigen jeugd
Willemijn Muntinga hdm Eigen jeugd
Ashley Hoffman hdm Amerika

6 Reacties

  1. g-hockeyfan

    Ervan uitgaande dat Knotschke slim genoeg is om Hoffman correct te gebruiken, zou Hdm veilig moeten zijn tegen degradatie. Maar de afstand tot de middenmotor is waarschijnlijk te groot. Op papier, Laren <Bloemendaal / Victoria / HGC <HDM.

    1. opleidenkey

      Mwa, dat weet ik niet hoor. Toch een beetje vreemd dat Knotschke door Marc Materek geassisteerd gaat worden. Maar goed, voor mij heeft alleen HGC zich echt versterkt. Victoria en HDM hebben gepoogd aan damage-control te doen, maar zeker HDM is niet sterker geworden. Bloemendaal hangt er stilletjes bij, dat kan goed gaan maar ook ineens fout en Laren, ach, dat hebben toch echt het meest aan kwaliteit ingeboet en moeten vrezen voor het ergste. Wie weet kunnen ze verrassen... Ik denk dat het inderdaad erg spannend onderin gaat worden, maar iedereen kan er zomaar uitvallen, dat geldt nu ook zeker voor HDM en Bloemendaal. We gaan het zien!

  2. popov0702

    Bloemendaal lijkt me toch zwakker dan de rest

  3. stekel

    net als in de top vd ranking is meer 'strijd' goed voor de competitie en iig leuk voor het publiek

  4. abolfreeler-nl

    Heeft het nederlandse hockey nog wel toekomst? Wat er bij HGC gebeurd, al jaren bij de mannen en nu deels bij de dames is wat mij betreft, de doodsteek van de club op lange termijn. Leden komen uit een omgeving waar de inkomens ver boven het gemiddelde liggen. Geld speelt dan ook de hoofdrol om kost wat kost in de hoofdklasse te blijven spelen. Leden hebben er blijkbaar geen moeite mee met een extra bijdrage op de contributie, buitenlandse spelers aan te trekken om de vereniging te laten overleven. Bij bosjes komen en gaan ze ieder jaar weer. Deze ontwikkeling zal een keer de doodsteek zijn van de vereniging, tenzij er zoals zo vaak in het verleden geld door rijke leden in wordt gestoken. Wel de opmerking, dat bij meerdere verenigingen dit soort constructies ook spelen, bij de ene vereniging extremer dan de andere. Hoe lang houden wij het nederlandse hockey nog in stand op deze manier en blijft de talentvolle jeugd in the picture. Te veel talenten haken af door de aankoop van buitenlandse spelers(speelsters) Het lijkt een trend te zijn, die niet is te stoppen en waar het nederlandse hockey mee moet leren leven. Maar hoelang gaat dit nog goed?

  5. misha-van-oostveen

    Ik hoop dat het heel snel fout gaat waardoor clubs eindelijk gezond maar vooral een goed sportief beleid gaan voeren. Lees HGC Dames 1, lachwekkend. Ga toch lekker met eigen meiden spelen, ook als dit een niveautje lager is. Komen er misschien wel toeschouwers kijken. De concurrentie van de andere landen is zo minimaal dat het lijkt of er in Nederland een topsport klimaat is. Begrijp me goed dat de speelsters topsport bedrijven maar dat de clubs geen topsport beleid voeren. Uitzonderingen daar gelaten.


Wat vind jij? Praat mee...