HK Dames: SCHC productief, recordzege lonkt voor Amsterdam

In de Livera Hoofdklasse Dames staat komende zondag de tiende speelronde op het menu. Pinoké jaagt op een zeldzame thuiszege op Laren, terwijl SCHC tegen Bloemendaal een unieke reeks kan neerzetten. Frédérique Matla en Yibbi Jansen zijn ieder één treffer verwijderd van een mijlpaal in hun hockeyloopbaan.

Bloemendaal – SCHC

Bloemendaal won in de Hoofdklasse nog nooit van SCHC. Van de twaalf eerdere ontmoetingen verloren de Mussen er elf.

De enige keer dat de speelsters van Bloemendaal niet met een nederlaag het veld afliepen was op 9 maart 2003, tijdens de eerste confrontatie ooit tussen deze ploegen op het hoogste niveau. Het werd toen 1-1 op ’t Kopje.

Overige stats
1
Bloemendaal startte dit Hoofdklasse-seizoen met drie opeenvolgende zeges, maar verzamelde sindsdien nog maar één punt (4-4 thuis tegen Laren).

4 Koploper SCHC, samen met Den Bosch nog ongeslagen dit seizoen, won haar laatste drie wedstrijden en was in deze drie duels telkens minimaal vier keer trefzeker. Nog nooit maakte Stichtsche minimaal vier goals in vier opeenvolgende competitieduels.

9 Yibbi Jansen en Pien Dicke (foto) zijn dit seizoen topscorers van de Hoofdklasse met elk negen goals. Jansen maakte acht van haar negen doelpunten uit een strafcorner (één velddoelpunt). Dicke maakte acht veldgoals (één strafcornergoal).

50 Jansen is nog één treffer verwijderd van haar vijftigste doelpunt in de Hoofdklasse (reguliere competitie). Ze maakte eerder veertig van haar 49 competitiegoals in dienst van Oranje-Rood.

Scheidsrechters Constantijn Schaap en Marc van Tuijl

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – SCHC (D)  Ophalen van gegevens

 

Den Bosch – Oranje-Rood

Den Bosch verloor slechts één van haar laatste 36 Hoofdklasse-duels met Oranje-Rood, een 0-1 thuisnederlaag tijdens het vorig seizoen (goal Jimena Cedrés).

In eigen huis verspeelde Den Bosch slechts twee keer punten tegen Oranje-Rood. De Eindhovense formatie voorkwam alleen vorig seizoen en op 15 september 2013 (2-2) een uitnederlaag tegen de Eindhovenaren.

Overige stats
40
Den Bosch bleef in de Hoofdklasse in veertig van haar laatste 41 thuisduels ongeslagen. De enige nederlaag in die reeks was de eerdergenoemde 0-1 tegen Oranje-Rood van vorig seizoen.

9 Den Bosch hield in acht van haar laatste negen thuisduels in de Hoofdklasse haar doel schoon. In deze reeks lukte het alleen SCHC op 13 oktober te scoren aan de Oosterplas (2-2).

50 Matla heeft nog één doelpunt nodig voor haar vijftigste goal op het hoogste niveau (regulier seizoen). Liefst 41 van haar 49 goals kwamen tot stand vanaf het seizoen 2017/18.

Scheidsrechters Lisette Feuth en Erik Grufman

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Oranje-Rood (D)  Ophalen van gegevens

 

HGC – HDM

HGC en hdm staan voor het eerst sinds 23 maart 2011 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De ontmoeting in Wassenaar eindigde destijds onbeslist (1-1). Pien van Nes (hdm) en Krystal Forgesson (HGC) waren de doelpuntenmaaksters.

HGC won op 17 maart 2010 voor het laatst in de Hoofdklasse thuis van hdm. De Gazellen wonnen die dag mede dankzij goals van Kayla Whitelock, Katie Glynn en Astrid Gravesteijn met 3-1.

Hdm won 22 jaar geleden voor het laatst in de Hoofdklasse een uitduel met HGC: 1-2. Maaike Schröeder maakte toen beide doelpunten voor de gasten.

Overige stats
0
HGC pakte dit seizoen nog geen punt en beleeft daarmee haar slechtste seizoensstart ooit in de Hoofdklasse. De enige andere twee ploegen die na tien speelronden nog puntloos waren, waren Push in 2015/16 en Klein Zwitserland in 2011/12.

17 In totaal verloor HGC elk van haar laatste zeventien Hoofdklasse-wedstrijden. De enige ploeg die ooit een langere reeks nederlagen in de Hoofdklasse had, was Laren: 22 nederlagen op rij tussen 1984 en 1987.

300 Hdm verloor afgelopen speelronde thuis met 0-1 van Pinoké en is nu nog één nederlaag verwijderd van haar driehonderdste verliespartij in de Hoofdklasse (reguliere competitie).

Scheidsrechters Cocky Stam en Guido Dekker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – HDM (D)  Ophalen van gegevens

 

Kampong – Amsterdam

Kampong is dé ploeg in vorm in de Livera Hoofdklasse Dames: ze won vijf van haar laatste zes duels. In deze reeks verspeelde de ploeg alleen thuis tegen hdm punten (1-3 nederlaag). Geen enkele ploeg verzamelde in de laatste zes speelronden zoveel punten als Kampong (vijftien). SCHC volgt met veertien punten.

Kampong won in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste negen thuisduels met Amsterdam, een 3-2 zege op 6 november 2016. De gasten kwamen destijds op een 0-2 voorsprong via goals van Kelly Jonker en Charlotte Vega, maar door doelpunten van Sophie Bray (twee) en Michelle Fillet won de ploeg uit Utrecht alsnog.

Overige stats
600 Amsterdam is nog één zege verwijderd van haar zeshonderdste overwinning in de Hoofdklasse (reguliere competitie). Den Bosch volgt als eerstvolgende club op gepaste afstand met 465 overwinningen).

2500 Ook qua doelpunten kan Amsterdam een bijzondere mijlpaal bereiken. De ploeg heeft nog drie goals nodig voor haar 2.500ste in de Hoofdklasse (reguliere competitie).

4 Alleen Yibbi Jansen (SCHC) was dit Hoofdklasse-seizoen net als Charlotte Vega trefzeker in elk van de laatste vier speelronden.

9 Eva de Goede maakte alleen meer Hoofdklasse-goals tegen Laren (elf), Nijmegen en hdm (elk tien) dan tegen Kampong (negen), haar oude club.

Scheidsrechters Tom van der Wulp en Ronald Rovers

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – Amsterdam (D)  Ophalen van gegevens

 

Pinoké – Laren

Pinoké staat voor een lastige opgave tegen Angstgegner Laren. Liefst dertig van de laatste 31 Hoofdklasse-duels met Laren resulteerden in een nederlaag, inclusief elk van de laatste 21. Alleen op 16 september 2007 konden de Steekneuzen verlies voorkomen (1-2 uitzege).

Pinoké verloor in de Hoofdklasse haar laatste vijftien thuisduels met Laren. In 1999 pakte de ploeg voor het laatst een punt tegen (1-1), in 1998 boekte ze voor het laatst een zege (1-0).

Overige stats
100 Pinoké, dat nog één zege verwijderd is van haar honderdste overwinning in de reguliere Hoofdklasse.

10 Pinoké leed op 17 december 2000 tegen Laren haar grootste nederlaag ooit op het hoogste niveau. De Steekneuzen verloren die dag met 10-0 bij Laren, door onder meer vijf goals van Kim Lammers.

7 Laren won dit seizoen in de Hoofdklasse pas één keer (3-1 tegen Victoria) en beleeft met zeven punten uit negen duels haar slechtste seizoensstart sinds 1989/90. Destijds had de ploeg drie punten na negen wedstrijden (alle seizoenen omgerekend naar driepuntensysteem).

Scheidsrechters Bart Schippers en Rene van der Zanden

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Pinoké – Laren (D)  Ophalen van gegevens

 

Victoria – Hurley

Victoria en Hurley zijn pas voor het tweede seizoen ooit tegelijkertijd actief in de Hoofdklasse. In 2005/06 wonnen de Rotterdammers zowel thuis (2-1) als uit (3-1) van Hurley.

Op 12 maart 2006 stonden deze ploegen voor het laatst tegenover elkaar in de Hoofdklasse. Victoria versloeg Hurley die dag thuis met 2-1. Hélène Hendriks (nu presentatrice bij Fox Sports) en Karlijn Petri maakten de Rotterdamse goals. Emma Verhaar was trefzeker namens de gasten.

Overige stats
7
Victoria verloor dit seizoen in de Hoofdklasse zeven van haar negen wedstrijden. Alleen thuis tegen Kampong (3-3) en uit tegen HGC (0-2) werd een nederlaag voorkomen.

17 Victoria wacht in de Hoofdklasse al zeventien thuisduels op een overwinning. De laatste thuiszege was op 26 maart 2006 tegen Push (1-0).

0 Hurley won dit kalenderjaar in de Hoofdklasse nog geen enkel uitduel (W0, G3, V5). De laatste keer dat de ploeg op vreemde bodem won, was op 4 november 2018 bij Laren (2-3).

Scheidsrechters Bart Vriens en Lorijn de Kraker

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Victoria – Hurley (D)  Ophalen van gegevens

 


4 Reacties

 1. edraket

  Leuke en informatieve voorbeschouwing 👍

 2. KarinvanOdijk

  Stemmen lukt niet......??

 3. KarinvanOdijk

  Kan het balkje niet scrollen

 4. kim

  Ik kan me niet voorstellen dat er niet 1 betere foto was om bij dit artikel te plaatsen?! Beetje lullig deze foto en past zeker niet bij het artikel


Wat vind jij? Praat mee...