Even leek het alsof het weer 2016 was, toen de speelsters van Groot-Brittannië vanaf de middenlijn op keepster Maddie Hinch afstormden. Net als vijf jaar geleden eiste Hinch (32) de hoofdrol op in een olympische shootoutserie, deze keer in een zenuwslopende kwartfinale tegen Spanje. Voor de Britten was het de ultieme manier om Nederland, voorafgaand aan de halve finale van woensdag, angst in te boezemen voor een déjà vu.
Nog geen twee maanden geleden leek de drievoudig Wereldkeepster van het Jaar na haar burn-out en een aantal magere seizoenen met het afgegleden Engeland/Groot-Brittannië haar magie definitief kwijt. Knullig liet ze op het EK in Amsterdam een flats uit een strafcorner van de Belgische Stéphanie Vanden Borre onder haar lichaam doorschieten. Haar fout vlak voor tijd betekende de 1-1 en kostte Engeland behalve een halvefinaleplek ook een WK-ticket. Het was het verhaal van een gevallen ster.
Maar op het grootste mondiale podium, waarop Hinch vijf jaar geleden uitgroeide tot de koningin van de shoot-outs, herrees de 32-jarige keepster weer. Het was net alsof de Maddie Hinch van 2016 tot leven werd gewekt. Eerst was het Clara Ycart die het namens Spanje probeerde, daarna Begoña Garcia, vervolgens Gigi Oliva en tot slot Beatriz Perez, maar alle vier slaagden ze er niet in om hun shoot-out te scoren. Perez mocht het zelfs twee keer proberen, omdat Hinch een overtreding maakte, maar ook de herkansing was een prooi voor de oud-keepster van Stichtsche.
Ik had niet het gevoel dat ik iets te verliezen had. Eerder te winnen Maddie Hinch
Inclusief haar vier gestopte shoot-outs in de finale van 2016 tegen Nederland heeft Hinch op het grootste hockeytoernooi ter wereld nu acht (!) shoot-outs op rij haar doel schoongehouden. Wanneer ze op een Olympische Spelen staat te keepen, lijkt ze iets onoverwinnelijks in zich te hebben.
‘Ik voel me niet onoverwinnelijk, zeker niet. Het is ook niet altijd zo geweest dat ik goed stond te keepen tijdens shoot-outs. Maar op de Olympische Spelen wel’, lachte Hinch na haar nieuwste heldenrol. ‘Ik geniet altijd ontzettend van shoot-outs. Het is een moment waarop je als keeper je steentje kunt bijdragen. Ik was vrij ontspannen. Misschien een klein beetje nerveus, maar gezonde spanning hoort erbij. Bang was ik niet. Ik had niet het gevoel dat ik iets te verliezen had. Eerder te winnen.’
We respecteren Nederland, maar we zijn ook hier om wat onrust te zaaien. We willen de olympische titel winnen. Lily Owsley
De halvefinaleplaats op de Olympische Spelen betekent de wederopstanding van Groot-Brittannië als hockeyland. De afgelopen jaren nam een groot deel van de gouden generatie afscheid en namen de prestaties af. Dieptepunt was het Pro League-seizoen 2019, met slechts drie overwinningen in zestien wedstrijden. Zelfs kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio was geen vanzelfsprekendheid meer.
‘We hebben een paar moeilijke jaren achter de rug. We hebben pas een paar jaar geleden Mark [Hager] als bondscoach gekregen. Het is een echt wederopbouwproces geweest en dat heeft ons tijd gekost’, vertelt de 26-jarige Lily Owsley, die volgend seizoen voor hdm speelt en die vijf jaar geleden olympisch goud won.
‘We spelen nu ons beste hockey sinds een heel lange tijd. We hebben die aanvallende flair, maar ook de Britse bulldog-mentaliteit. Alles lijkt dit toernooi op z’n plek te vallen. We respecteren Nederland, maar we zijn ook hier om wat onrust te zaaien. We willen de olympische titel winnen.’
We hebben Nederland laten schrikken in de groepsfase Maddie Hinch
Nederland-Groot-Brittannië eindigde in de poulefase in 1-0, de vooralsnog kleinste overwinning van Oranje dit olympisch toernooi. Wanneer het woensdag lang spannend blijft en shoot-outs in de lucht hangen, is dat een mentaal voordeel voor de Britten, verwacht Hinch.
‘2016 zit nog steeds in het achterhoofd van de speelsters van Nederland. Ik weet zeker dat ze zullen zeggen van niet, maar dat zit het heus nog wel een beetje. Bovendien helpt het ons dat we Nederland hebben laten schrikken in de groepsfase. Het zal moeilijk voor ons worden en we moeten onze lessen trekken uit die eerste wedstrijd. Maar we gaan alles geven. We hebben speelsters in het team die hebben bewezen dat je op de Olympische Spelen van Nederland kunt winnen.’
Spanje-Groot-Brittannië* 2-2 (1-1)
*wint na shoot-outs (2-0)
’17 Hannah Martin 0-1
’20 Belen Iglesias 1-1 (sc)
’37 Grace Balsdon 1-2 (sc)
’51 Berta Bonastre 2-2
5 Reacties
RobV
De Britten lijken nog steeds te teren op de volstrekt onverdiende winst in Rio destijds, ondanks het feit dat ze sindsdien alle wedstrijden van de Oranje dames hebben verloren, met uitzondering van een enkele Pro League wedstrijd in Nederland dat eindigde in een gelijkspel. Het is natuurlijk waar dat de Nederlandse dames een aantal dagen geleden een onbegrijpelijk slechte pot speelden tegen GB (en desondanks wel gewoon wonnen), en de Engelsen hebben weer een strohalm om zich aan vast te klampen, maar gezien het kwaliteitsverschil mag GB echt geen probleem zijn voor de Oranje dames. Het blijft een technisch zeer beperkte ploeg dat het moet hebben van veel gehol en opportunistisch vechthockey.
JM Mulder
Inderdaad. Een goed moment voor een afgetekende NL overwinning middels snel combinatiespel!
misha-van-oostveen
Geen enkele ploeg mag een probleem zijn voor de Nederlandse vrouwen. Mooie prestaties maar volledig logisch.
haags-hopje
Alleen maar respect voor GB en Hinch in het bijzonder. En heel slim om de druk bij de NL dames neer te leggen. Die moeten in staat zijn daar mee om te gaan, maar dat dachten we in Rio ook, hoewel ik Oranje nu nog dominanter vind.
lexi-b
NED had tegen GBR de zwakste wedstrijd van het toernooi. Het bleek een goede alarmbel te zijn. Als de laatste toernooien een indicatie zijn dan heeft Oranje een aantal wedstrijden nodig om qua spelniveau op stoom te komen. Nu elke wedstrijd telt, verwacht ik dat de stijgende lijn van Oranje door wordt gezet. Ik ga mijn wekker zetten, het beloofd een vermakelijke pot te worden. Als fan ga ik natuurlijk uit van winst van NED.