In the spotlights: India-Spanje (m)

Een ongelooflijk aantal van 76 hockeywedstrijden dendert tijdens de Olympische Spelen in Tokio als een waterval over ons heen. Elke dag vissen wij er een opvallend affiche tussen twee buitenlandse teams uit. Dit keer: India-Spanje. Dinsdag 27 juli. Afslag: 03.00 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Na twee wedstrijden staan India en Spanje respectievelijk vierde en vijfde in Poule A. In een toernooi waarin de nummers een tot en met vier zich plaatsen voor de kwartfinales is dit een wedstrijd waarin beide landen zich eigenlijk geen grote misstap meer kunnen veroorloven.

Hoe staat Spanje ervoor?
Niet best dus. Een vijfde plaats met slechts een punt uit twee wedstrijden. Na het gelijkspel tegen olympisch titelverdediger Argentinië volgde een nederlaag tegen Nieuw-Zeeland. Een zuur verlies voor de Spanjaarden, want Nieuw-Zeeland scoorde pas vlak voor tijd de winnende treffer. Na India treft de ploeg van bondscoach Fred Soyez – die na de Spelen wordt opgevolgd door Max Caldas – gastland Japan en daarna titelfavoriet Australië. Kortom, de Spanjaarden moeten aan de bak.

De Spanjaard Marc Bolto viert zijn treffer tegen Nieuw-Zeeland tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Hoe staat India ervoor?
Iets beter dan de Spanjaarden. India heeft drie punten na twee duels verzameld. Een zege op Nieuw-Zeeland werd gevolgd door een 7-1 nederlaag tegen Australië. Dat verlies zal het zelfvertrouwen geen goed hebben gedaan. Sowieso heeft het doelsaldo een knauw gekregen en wellicht geeft dat straks de doorslag voor een plek in de kwartfinales. Na Spanje speelt India nog tegen Argentinië en gastland Japan. Ook de Indiërs zullen aan de bak moeten en kunnen daarnaast gezien het doelsaldo zich niet al teveel tegentreffers meer veroorloven.

Hoe goed kennen ze elkaar?
Deze landen speelden in 2019 voor het laatst tegen elkaar. De twee oefenduels in Antwerpen werden elk door India met een ruime marge gewonnen: 6-1 en 5-1. In de historie van de Olympische Spelen kwamen India en Spanje elkaar acht keer tegen. De eerste keer was al in 1948. In 1980 in Moskou stonden de landen tegenover elkaar in de finale, gewonnen door India. Het was voor de Indiërs de laatste olympische titel.

Manpreet Singh haalt uit tijens het duel op de Olympische Spelen in Tokio tussen India en Australië. Foto: FIH/Worldsportpics

Op wie moeten we ons geld zetten?
Een vraag waarop het lastig antwoorden is. India versloeg Nieuw-Zeeland en Spanje ging onderuit tegen de Black Sticks. Op basis hiervan zou je kunnen concluderen dat India wint van de Spanjaarden. Maar het duel tegen Australië heeft ook geleerd dat India het lastig heeft als het niet loopt. Het was ook behoorlijk tam van de Indiërs tegen de Kookaburras. En tam is een ploeg als Spanje zeker niet. Passie is zeker een onderdeel van het spel van de Spanjaarden. Dat heeft het pouleduel tegen Argentinië nog een keer bewezen. In dit soort wedstrijden, waarin veel op het spel staat, is die passie een extra kwaliteit. Deze kwaliteit zal Spanje zeker moeten aanspreken om te kunnen winnen van India. Alleen is het wel zaak het hoofd koel te blijven houden.

Staat er nog een rekening open?
Die twee dikke nederlagen in 2019 zullen de Spanjaarden niet lekker zitten, maar het echte pijnpunt zit in die verloren olympische finale van 1980. Ondanks drie treffers van Juan Amat ging India er in Moskou toch met het goud vandoor.


Wat vind jij? Praat mee...