OS Dag 1 (v): Ierse debutant boekt zege op Zuid-Afrika

Ierland heeft haar olympisch debuut opgeluisterd met een overwinning. In Tokio werd op de eerste dag van het hockeytoernooi Zuid-Afrika met 2-0 verslagen. In de enige andere dameswedstrijd op zaterdag rekenden de Oranje Dames af met India. Het werd 5-1.

De Ierse dames kwamen in de zesde minuut op voorsprong. Roisin Upton verzilverde de eerste strafcorner van het duel door de bal keihard tegen de plank te pushen. Daarna verzuimde de ploeg van Sean Dancer de score op te voeren. Na een schermutseling na een strafcorner raakte Naomi Carroll de paal.

Na rust bereikte een pass van Kathryn Mullan de geheel vrijstaande Sarah Torrens. Zij maaide compleet langs de bal, die vervolgens op haar voet kwam. Koelbloediger was Torrens aan het einde van het vierde kwart. Vlak nadat de Zuid-Afrikaanse Taryn Mallett met groen aan de kant zat, ging de bal na de vrije slag via een verdedigende stick omhoog, waarna Torrens de bal met een stuit in het doel tenniste.

Ierland–Zuid-Afrika 2-0 (1-0)

‘6 Roisin Upton 1-0 (sc)
’45 Sarah Torrens 2-0

Chloe Watkins stoomt op voor Ierland tijdens het duel met Zuid-Afrika op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Nederland-India 5-1 (1-1)

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van het duel tussen de Oranje Dames en India