Wat je moet weten over het EK Zaal voor dames in Minsk

Het EK Zaal voor dames gaat vrijdag van start in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De Oranje Dames veroverden in 2018 het EK-zilver. Hoe zal Oranje het er dit keer van afbrengen in een sterk deelnemersveld? Om je alvast op te warmen voor deze continentale clash hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waardoor jij goed voorbereid het toernooi in gaat.

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie in 2018?

Duitsland veroverde in Praag voor de vijftiende maal de Europese titel. In de finale werd Nederland (1-1) na shoot-outs verslagen. Pas in de sudden death van de shoot-outs (2-1) viel de beslissing in het voordeel van de Duitse ploeg. In de strijd om het brons won Wit-Rusland met 5-3 van Tsjechië. Met tien treffers kroonde Valeriia Borisova zich tot topscorer van het toernooi. Het was niet voldoende om Rusland te behouden voor degradatie. Ook Polen, in 2016 nog verliezend EK-finalist, moest een stapje terug doen. Hun plaatsen zijn ingenomen door België en Oostenrijk. In twintig wedstrijden op het EK werd 122 keer gescoord, een gemiddelde van 6,1 doelpunt per wedstrijd.

Speelstad

Voor de tweede keer in de historie wordt het EK Zaal gehouden in Minsk. Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland, een voormalige deelrepubliek van de voormalige Sovjet-Unie, het huidige Rusland. Met bijna twee miljoen inwoners is Minsk ook de grootste stad van Wit-Rusland. In 2016 organiseerde Minsk voor de eerste keer het EK. Slechts twee keer was Wit-Rusland gastheer van het EK Zaal, beide keren dus in de hoofdstad.

Speellocatie

Alle wedstrijden worden gespeeld in het Sports Palace, geopend in 1966. Het complex was in 2010 de thuishaven van de ijshockeyclub HC Dynamo Minsk waarna het verhuisde naar het veel grotere en modernere Minsk Arena. Het Sports Palace biedt plaats aan 3311 toeschouwers en kan voor concerten worden uitgebreid naar 4500 plaatsen. Vorig jaar vond het EK judo plaats in dit complex.

Marijn Veen juicht na een doelpunt van Nederland tegen Polen (4-1) op het EK in 2018 in Praag. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Wie doen er mee?

Er doen acht landen mee aan het EK Zaal. De Oranje Dames treffen in de poulefase gastland Wit-Rusland, het gepromoveerde Oostenrijk en Zwitserland. De andere poule bestaat uit titelverdediger Duitsland, België, eveneens gepromoveerd, Tsjechië en Oekraïne.

Voorgaande edities

De dames spelen in Minsk alweer de twintigste editie van het Europees kampioenschap, dat in 1975 voor het eerst op de kalender stond. Met vijftien gouden medailles behaalden de Duitse dames de meeste titels. De Oranje Dames werden twee keer Europees kampioen (2014 en 2016), zeven keer eindigde de ploeg als tweede (1975, 1977, 1985, 1987, 2004, 2006 en 2018) en eenmaal als derde (2008).

Overzicht laatste vijf edities

2010: 1.Oekraïne 2.Spanje 3.Duitsland
2012: 1.Duitsland 2.Wit-Rusland 3.Polen
2014: 1.Nederland 2.Duitsland 3.Polen
2016: 1.Nederland 2.Polen 3.Wit-Rusland
2018: 1.Duitsland 2.Nederland 3.Wit-Rusland

Opzet toernooi

In het damestoernooi zijn de landen verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen alle landen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee landen van beide poules gaan door naar de halve finales. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde landen in deze poule degraderen naar de B-divisie.


Wat vind jij? Praat mee...