Alyson Annan: ‘Bij aantal duels flink de mist in gegaan’

Eén van de thema’s waar het Nederlands elftal de afgelopen weken op trainde, is het aangaan en het winnen van duels. Precies op dat vlak legde Oranje het op een aantal cruciale momenten af in de eerste Pro League-confrontatie met Argentinië (2-0 verlies), dat Nederland in Buenos Aires na een reeks van 26 ongeslagen wedstrijden terug op aarde zette.

Met veel lopende speelsters was de thuisploeg, die met hart en ziel speelde, niet van plan mee te gaan in het passhockey van Nederland, dat de beuk erin moest gooien om aanspraak op de winst te maken. ‘Bij een van de twee goals verloren we in de as van het veld vier duels achter elkaar. Dat mag niet gebeuren. Daar kun je niet omheen’, analyseerde bondscoach Alyson Annan direct na de wedstrijd.

‘Omdat wij een passend team zijn, komen we normaal gesproken weinig in de duels. Dat is de reden dat we de laatste periode veel op één-tegen-één-duels hebben getraind. Om dat te leren. Ik vind dat we er beter in moeten worden. Ik wil ook dat we meer duels spelen. In de eindfase zag je het Lidewij een aantal keer fantastisch doen. Dus ik heb ook goede dingen gezien. Maar bij een aantal duels zijn we ook flink de mist in gegaan.’

Vreugde bij Argentinië, dat Nederland voor een eigen publiek met 2-0 versloeg. Foto: Rodrigo Jaramillo

De winst was verdiend voor Las Leonas

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg via Frédérique Matla een kans om snel op voorsprong te komen. Oranje verzuimde daarna te scoren, waarna Las Leonas hun ziel en zaligheid in de wedstrijd gooiden. De sleeppush van Augstina Gorzelany in het derde kwart vloog schitterend en steenhard in de kruising achter keepster Anne Veenendaal. Het aangeven en stoppen van de strafcorner ging vervolgens een paar keer mis bij Nederland, dat daardoor geen gerichte sleeppush op de Argentijnse goal kon afvuren. In de slotminuten verkaste Veenendaal voor een extra veldspeler, maar dat werkte averechts. Delfina Merino tekende voor de 2-0. De winst was verdiend voor Las Leonas.

Zonder aanvoerder en tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar Eva de Goede, die uit voorzorg niet speelde, bleek het middenveld van Oranje verzwakt. De in Nederland achtergebleven middenvelder Marloes Keetels deed natuurlijk ook niet mee en een groot deel van de wedstrijd speelde Oranje zonder Xan de Waard, die zich in het eerste kwart verstapte en last had van haar enkel.

Vlak voor het einde beslist Delfina Merino de wedstrijd door in een leeg doel de 2-0 binnen te schieten. Foto: Rodrigo Jaramillo

We komen niet vaak op achterstand. Dat is ook iets dat wij moeten leren, om dan iets af te dwingen. Bondscoach Alyson Annan

‘Ik vind dat we de eerste helft goed hebben gespeeld. We hadden redelijk wat kansen om te scoren. Maar als wij niet scoren, dan winnen we niet. Dat is in het verleden gebleken. Dit is de derde wedstrijd in drie jaar dat we niet hebben gescoord’, zei Annan.

‘De goal van Argentinië was een waanzinnig mooie corner. Die was onhoudbaar. Op het einde namen we risico om wat te forceren. We komen niet vaak op achterstand. Dat is ook iets dat wij moeten leren, om dan iets af te dwingen. Zonder keeper was ons fundament niet goed genoeg. Een van hun eerste aanvallen ging er meteen in.’

Een waarschuwing voor Tokio wilde Annan de 2-0 nederlaag niet noemen. ‘Als wij de tweede helft hadden gespeeld zoals de eerste helft, dan hadden zij geen kansen gecreëerd.’ Of De Waard zondag in de tweede confrontatie met Argentinië meespeelt, is nog onduidelijk. Annan gaf aan geen risico met haar te willen nemen. De Goede speelt zondag sowieso niet.


13 Reacties

 1. robvisser

  Onhandig van Annan om de keepster eruit te halen. Het levert bijna nooit iets op, je komt nog meer onder druk te staan en je speelt met vuur. Het gemis van De Goede, Keetels en De Waard (op gegeven moment) liet zich voelen. Lidewij Welten stond nadrukkelijk op en had een paar prachtige acties, maar je ziet dan ook dat anderen van wie je iets extra's mag verwachten niet thuisgeven, bijvoorbeeld Matla die weer zo'n avond had waarop alles aan haar voorbij leek te gaan. En in dit soort situaties mis je toch ook een goede strafcorner. Die hebben we helaas niet momenteel. Ja, op de tribune zat Yibbi. Maar al met al is het leerzaam. Hopelijk kan Xan de Waard nog spelen want anders zal het lastig worden om de tweede wedstrijd te winnen.

  1. circlestorm69

   Kort nachtje Rob 😉 Helemaal mee eens. De uitslag doet vermoeden dat ze een flink pak slaag hebben gekregen maar iedereen die de wedstrijd gezien heeft weet dat dat meevalt. Eentje uit een strafcorner (een erg mooie trouwens) en de tweede was omdat Annan de keepster er op het einde uit gehaald had. En dat levert behalve extra tegendoelpunten eigenlijk nooit wat op. NL was veruit de beste in de eerste helft maar ze wilden er niet in. Het was lastig om goed in hun cirkel te komen en echte kansen hebben we nauwelijks gehad. Matla was inderdaad vrij onzichtbaar en haar strafcorners waren een heel stuk minder dan de afgelopen maanden bij Den Bosch. En de paar die van Maasakker had mislukten volledig. Balen dat je een Jansen dan op de tribune hebt zitten. Als we er op het laatst nog een of twee gekregen zouden hebben had ik vd Assem geprobeerd. Die kan hem er onder druk soms ook in leggen. Welten was de uitblinker, de Waard had ook mooie acties maar helaas lang naast het veld gezeten. Verschoor had een paar mooie onderscheppingen. Hopelijk gaat het vanavond een stuk beter. En weer eens verliezen is ook wel goed. Ze waren al bijna weer vergeten wat het was.

 2. rosa1991

  Kan iemand mij vertellen hoe Nederland met 3 gewonnen wedstrijden, geen gelijke spelen en 1 verlies op 12 punten staat? Persoonlijk kom ik niet verder dan 9...

  1. chiel75

   De wedstrijd tegen de usa was 6 punten. Telde dubbel

 3. pietersmits

  Als het rendement van Yibi al hoger is (dubieus en meer een mythe dan realiteit) dan moet ze goed genoeg zijn om in het veld te staan zonder teveel tegendoelpunten te veroorzaken. Dat is wat mij betreft het zelfde als de keeper eruit halen zoals Anan nu deed. Het zal weinig opleveren.

 4. slbal

  Als je heel veel traint op duels zoals Annan zegt, ga je dat doen in de wedstrijd. Was het niet onder Lammers dat er bij Sylvia Karres veel getraind werd op haar backhand-aanname en dat ze daardoor steeds op backhand aangespeeld werd en niet uit de verf kwam(boek Lammers).En toen ze haar kracht weer gingen gebruiken(forehand-aanname en tip inn) werd ze topscoorder op WK...

 5. robvisser

  @hockeyster Klopt, Nederland had juist niet in het spelletje van Las Leonas moeten meegaan. Ze hadden gewoon door moeten gaan met het balletje snel heen en weer spelen. Annan is te angstig geweest door ze zo voor te bereiden. De eerste helft was goed, maar daarna vergat Nederland om zelf te spelen. Sowieso een beetje apart om drie weken van tevoren al in Argentinië te zijn, dat is echt lang. Nederland heeft in die tijd slechts een enkele oefenwedstrijd gespeeld tegen GEBA, een wedstrijd waarin Yibbi nog een prachtige strafcorner scoorde, en Argentinië speelde in die tijd testmatches tegen Spanje, Japan en Pro League wedstrijden tegen de VS. Die waren er meer klaar voor, zo leek het.

  1. edraket

   Moet je eens nagaan wat die 3 weken locale voorbereiding kosten. Net zoals dat snoepreisje naar Japan van afgelopen zomer. Lijkt wel alsof het geld op de rug groeit bij de KNHB.

  2. frans-j

   Inderdaad verbazingwekkend. Zonder denigrerend te willen is hockey toch geen grote sport. Genoeg clubs die het niet breed hebben. 3weken voorbereiding doen ze bij de topclubs in het voetbal nog niet. Een aantal meiden ziet er daarnaast ook nog eens niet echt afgetraind uit.

 6. robvisser

  @edraket Ja, je krijgt toch ook wel een beetje het vakantiegevoel als je drie weken in Argentinië bent met dat bloedwarme weer. Het is lang wachten op de wedstrijden en je kunt je afvragen of dat de focus ten goede komt. Ook de trip naar Japan was niet handig gepland, zo vlak voor de EK. Het was vermoeiend geweest. Dit alles nog los van de kosten inderdaad.

 7. slbal

  @edraket helemaal mee eens! En voor het Masterhockey(Nederlandse teams boven 35)is geen geld, moeten alles zelf betalen, zelfs niet meeliften op kortingen die KNHB heeft op vluchten etc. Maar wel de slogan: “Een leven lang hockey!” 🤔

 8. rudi wortmann

  tsja dat is de beslissing van de bondscoach en begeleiding. zoals je uit de reacties kan opmaken is de nadruk leggen op duels niet altijd even goed. Echter: het zijn wel dingen waarop getraind moet worden. Zoals iemand in haar reactie Sylvia Karres aanhaalde is dat waarschijnlijk ook hier gebeurd. Men gaat dan teveel de duels opzoeken. Een balans vinden, dus onze passing-game behouden is balangrijk. Het zou mooi zijn om naar de beweegredenen te vragen van Annan. Dus reporters werk aan de winkel.


Wat vind jij? Praat mee...