Matig Oranje onderuit in eerste serieuze test in Pro League

Aan de imponerende reeks van de Oranje Dames van 26 ongeslagen interlands op rij is in Buenos Aires tijdens de eerste ontmoeting met Argentinië een einde gekomen. Zonder captain Eva de Goede speelde Nederland over de hele wedstrijd gezien te zwak om voor de winst in aanmerking te komen. De eerste serieuze test in de Pro League-campagne eindigde daardoor in een 2-0 winst voor Las Leonas.

Nederland begon wel sterk aan de wedstrijd, met al snel een kans voor Frédérique Matla, die door keepster Belen Succi knap met haar stick naast getikt werd. In het begin domineerde Oranje en leek een nederlaag niet in de maak. Maar naarmate de eerste helft vorderde, kreeg Oranje het moeilijker. Het waren de Argentijnen die beter werden en een aantal keer opdoken voor het doel van keepster Anne Veenendaal, die de hele wedstrijd keepte. Met een buikschuiver van een meter of vijf deed Delfina Merino een uiterste krachtsinspanning om de bal te tippen. Het was het spectaculairste moment van de eerste helft, maar de voormalig Wereldspeelster van het Jaar kwam net te laat.

Even leek de wedstrijd voorbij te zijn voor middenvelder Xan de Waard, voor wie het duel een feestelijke aangelegenheid had moeten worden. Ze speelde haar 150ste interland (voor Margot van Geffen was het haar 200ste). Op de rand van de Argentijnse cirkel verstapte De Waard zich in de eerste helft en greep ze naar haar enkel. Door de teamarts en de fysiotherapeut van Oranje werd ze vervolgens van het veld gedragen. Na rust stond De Waard toch weer binnen de lijnen om het middenveld van Nederland van de nodige power te voorzien. Daar was vanaf het begin van de wedstrijd ook een plekje ingeruimd voor Pien Sanders, die normaal gesproken in de verdediging speelt.

Xan de Waard wordt in het eerste kwart behandeld aan haar enkel. Na rust keerde ze terug op het veld. Foto: Rodrigo Jaramillo

Steenharde sleeppush in de kruising: 1-0 voor Argentinië

Voor het oog van een paar duizend Argentijnen op het bijna uitverkochte complex Cenard in Buenos Aires voltrok zich een interessant gevecht, waarin Nederland echt aan de bak moest. Vooral in de duels had Oranje soms het nakijken. Halverwege het tweede kwart ontstond er een opstootje. Lidewij Welten werd onderuit gehaald door Silvina d’Elia, die bij haar verhaal ging halen. Vervolgens deelde de Argentijnse een duwtje uit en werd er over en weer wat geroepen. De arbitrage hield de kaarten op zoek, maar het toonde aan dat de Argentijnen bereid waren alles in de strijd te gooien.

Het was uiteindelijk de Argentijnse Augstina Gorzelany die met een harde sleeppush vanaf de kopcirkel de bal vol in de rechterkruising jaste en Argentinië op een 1-0 voorsprong zette. Nederland was het toen even kwijt. Verdediger Ireen van den Assem werd bijvoorbeeld vlak voor de achterlijn prachtig uitgespeeld door routinier Carla Rebecchi, die haar het nakijken gaf. Even was het galleryplay voor de Argentijnen, die bloed roken.

Uit een strafcorner kwam Argentinië na rust met 1-0 voor. Foto: Rodrigo Jaramillo

Zonder keeper in het doel werd het 2-0

Vlak voor het einde van het derde kwart leek Nederland zich te gaan herpakken toen het voor de tweede keer een strafcorner versierde. De lage push van Matla werd door keepster Succi gered. Nederland haalde aan het begin van het laatste kwart ook twee corners kort achter elkaar. Het samenspel op de kopcirkel was echter onvoldoende, waardoor Caia van Maasakker niet kon slepen en Lauren Stam niet kon flatsen. Allebei moesten ze slaan, wat geen doelpunt opleverde.

De laatste minuten zette Nederland steeds meer aan om toch nog een goal te maken. Vier minuten voor tijd probeerde bondscoach Alyson Annan iets in gang te zetten door keepster Veenendaal naar de kant te halen voor een extra veldspeelster. Doordat het doel in de slotfase dus leeg was, kon Delfina Merino in een snelle counter glijdend de 2-0 binnenschuiven. Vijf maanden voor de Olympische Spelen in Tokio is die uitslag een waarschuwing voor het Nederlands elftal.


15 Reacties

 1. frank-hagemans

  Kan het geluid van Steens op nul? Zijn gezwets is niet om aan te horen.

  1. popov0702

   Zijn niveau is heel wat hoger dan de mentale weerbaarheid van oranje of te wel ze kunnen niet zonder de Goede

 2. robvisser

  Tim Steens is irritant als verslaggever. Nederland verzuimde tijdens de periode van overwicht te scoren. Zwakke arbitrage. Slecht derde kwart van NL. Xan de Waard zat te lang aan de kant. en Matla, Zerbo en Koolen vallen door de mand.

 3. circlestorm69

  Waar zijn de andere comments?

 4. robvisser

  Het was al 1-0, maar de keeper eruit halen was totaal onnodig. Na een hele goede start waarbij NL verzuimde te scoren liet Oranje zich toch afbluffen na de rust. Welten was de absolute uitblinkster aan Nederlandse kant, maar tegen topploegen (zie ook Australië) komt Nederland echt moeilijk tot scoren en zijn er teveel kansen nodig. En de strafcorner van Oranje blijft een dingetje. Jammer wat dat betreft dat Yibbi op de tribune zat.

  1. sachab

   Corner van Yibbi misschien een oké corner, echter forse verzwakking van je team qua spel

 5. mo9ja

  "Het samenspel op de kopcirkel was echter onvoldoende, waardoor Caia van Maasakker en Lauren Stam allebei moesten slaan, wat geen doelpunt opleverde." Alleen slaat Lauren Stam altijd, dat was niks nieuws. Zij heeft geen sleeppush. Dit gebeurde inderdaad wel 2x bij Casa van Maasakker die normaal gesporken uiteraard sleept.

  1. Nvanas012

   Bij Amsterdam pusht stam vaak zat.

 6. RobertSnel

  Nederland moet wel iets zorgvuldiger met strafcorners omgaan. Wellicht wat meer varianten spelen. Verder 2e helft teveel duels en dat is tegen Argentinië niet slim

 7. Nvanas012

  Jammer maar helaas. Maar geen schande, ja kan niet blijven winnen, Argentinië uit is nooit gemakkelijk. Trouwens, ik vond vd assem echt sterk spelen! Geen ‘sterspeelster’ maar stond er vandaag echt! (Mits die actie van rebecchi😚)

  1. circlestorm69

   Die speelt bijna altijd heel sterk. Als iemand briljante lange ballen naar voren kan geven is zij het wel. En haar soms zaalhockey achtige verdedigend werk is ook mooi om te zien. Ze valt (half) achterin altijd wat minder op, maar veel voorbereidende acties hebben vaak direct of via een tussenstation tot een doelpunt geleid.

 8. Nvanas012

  Vind Delia zo’n mooie speelster; temperamentvol, gedisciplineerd, en beren sterk. Blij dat er geen gevecht ontstond met Welten😂

 9. Nvanas012

  Als je Welten zo ziet spelen is het toch echt een grote grap dat zij geen kandidaat was voor POY? De Goede terecht gewonnen, maar Welten hoort absoluut bij de wereldtop. (Matla🔄 Welten? 😅)

 10. robvisser

  @Nvanan012 Ik vond vooral Albetario goed aan Argentijnse kant. Daar had NL het moeilijk mee. En Welten was erg goed, verreweg het grootste gevaar van Oranje.. Matla oogt vaak wat zwaarlijvig in Oranje, maar misschien komt dat omdat het tempo hier een stuk hoger ligt dan in de Hoofdklasse. En verder is het idd geen schande om een keer te verliezen, het kan ook erg leerzaam zijn. @hockeyster Als je haar corner 'misschien oké' noemt, laat ik dan maar met een behoorlijk gevoel voor understatement zeggen dat de huidige corners 'misschien niet oké' zijn.

  1. sachab

   Corner op dit moment zeker niet oké! Bedoel alleen te zeggen dat je meer moet kunnen dan een corner om in Oranje te spelen. Veldspel van Yibbi veel te zwak internationaal en op hoofdklasse niveau leuke speelster(maar die lopen er zoveel rond!). Misschien leert ze het nog......


Wat vind jij? Praat mee...