Er is veel gebeurd deze Spelen. Wereldklasse spelers van bijvoorbeeld de Australische mannen en de Argentijnse vrouwen die totaal niet uit de verf kwamen, maar ook spelers van de Argentijnse mannen en de Britse vrouwen die juist opstonden en een geweldig toernooi speelden. Op basis van de Olympische Spelen stelde de redactie van Hockey.nl (toegegeven: na de nodige felle discussies) het Hockey.nl olympisch All Star-elftal samen van zowel de heren als de dames.
Dames
Keepster
Maddie Hinch. Ze keepte al een steengoed toernooi, maar blonk al helemaal uit in de finale. Toegegeven: ze had het geluk dat ze alle shoot-outs van Nederland al in de halve finale Nederland-Duitsland al had kunnen bekijken, maar dan nog. Hinch had voor elke shoot-out een plan, toonde lef, en pakte ze allemaal. Joyce Sombroek is een goede 2e en ook een shoot-outkoningin, maar werd in de finale overtroffen door Hinch.
Verdediging
Maartje Paumen. Ze speelde niet haar beste toernooi ooit, maar stond wel haar mannetje in de verdediging. En met haar strafcornersleep is ze onmisbaar. Scoorde op belangrijke momenten. En als het met de sleep niet lukt, dan slaat ze hem gewoon binnen. En die strafbal in de finale? Die vergeten we gewoon heel snel weer.
Willemijn Bos. Was belangrijk met haar passing: de bekende splijtende Bos-flats bereikte in Rio menig aanvaller. Maar Bos verrichtte met haar uitschuifarmen ook veel onderscheppingen en toonde haar waarde in zowel verdedigend als aanvallend opzicht.
Kate Richardson-Walsh. Captain van Groot-Brittannië en zowel sturend als hockeyend bijzonder belangrijk voor het Britse team. De 36-jarige toonde zich een rots in de branding in de finale. Veel van de Nederlandse aanvallen liepen vast in haar stick.
Janne Müller-Wieland. De beste verdedigster aan Duitse kant. De aanvoerster van UHC Hamburg pakte ook op de Olympische Spelen een hoofdrol. Waar Julia Müller verdedigend hier en daar steken liet vallen, was Müller-Wieland nauwelijks op een fout te betrappen.
Middenveld
Naomi van As. Want wat was zij ontzettend belangrijk voor Nederland in het olympisch toernooi. Van As nam Oranje veelvuldig op sleeptouw en was zowel in dienst van het team als in haar individuele acties ijzersterk. Kijk naar het ogenschijnlijk gemak waarmee ze tegenstanders passeert en dan weet je dat het voor het Nederlands hockey een groot verlies is dat ze nu is gestopt is als international.
Lidewij Welten. Naast Van As 1 van de sterkhouders bij Oranje. Met haar aanvallende power stond ze aan de basis van veel goals van de Oranje Dames. Dat kon ook op de goedkeuring van Fatima Moreiro de Melo rekenen, die Welten regelmatig de hemel in prees op de bank bij de NOS.
Anita McLaren. Met haar snelheid was ze een grote kracht voor de Nieuw-Zeelandse dames. Passeerde gemakkelijk tegenstanders, en was sterk in haar passing. Haar sleeppush liep dit toernooi helaas helemaal niet, maar daarvoor staat in team Paumen tussen de lijnen.
Aanval
Kitty van Male. Wat was ze goed deze Olympische Spelen. Een meer spectaculaire comeback is nauwelijks te bedenken. Kroon op het werk was haar schitterende goal in de finale. Met haar backhand schoot Van Male snoeihard in het dak van de goal. Van Male maakte daarna ook de 3e voor Oranje uit een variant van de strafcorner. Ook Jonker was flink op dreef, maar speelde haar beste wedstrijden in de poulefase, waardoor Van Male, door haar grote aandeel in de beslissende wedstrijden, er met de plek in het hockey.nl-elftal vandoor gaat.
Alex Danson. De ervaren spits van Groot-Brittannië toonde haar waarde dit toernooi. Met de Champions Trophy kwam ze nog niet lekker uit de verf, maar de Britse piekte op het goede moment. In Rio werd ze topscorer van het toernooi en speelde zo een hoofdrol voor GB.
Charlotte Stapenhorst. De nog jonge Duitse aanvalster (21 jaar) nam de Duitse voorhoede op sleeptouw in Rio. Ze toonde zich sterk aan de bal en was verrassend snel en kwam zo menig verdediger voorbij. Gleed de openingstreffer in de strijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland fraai binnen.
Lees verder
- Het hockey.nl All Star elftal Heren
- Alles over de Olympische Spelen in Rio
2 Reacties
danique728
Knap hoeveel fouten je over een speelster kan schrijven. Kate Richardson-Walsh is 36 en degene die de eerste treffer maakte bij de shoot-out reeks was haar vrouw Helen Richardson-Walsh.
Jolien Scholte
Je hebt helemaal gelijk! Aangepast.