Mijlpaal voor Yibbi Jansen bij 3-1 winst op India

Met de Nederlandse Janneke Schopman nog altijd op de bank bij de tegenstander boekten de Oranjevrouwen zondag een 3-1 winst op India. De ploeg van Paul van Ass speelde geen geweldige wedstrijd, maar bleef overeind tegen de Aziaten. In het Kalinga Stadium in Bhubaneswar maakte Yibbi Jansen haar 49ste en vijftigste doelpunt in Oranje.

Vrij onverwacht zit oud-international Schopman (212 interlands, 39 doelpunten) deze maand toch in de dug-out van India. Onder haar vleugels greep de huidige nummer acht van de wereldranglijst twee weken geleden naast een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs komende zomer. Drie jaar geleden eindigden de Spelen van Tokio onder leiding van de Nederlander Sjoerd Marijne nog in een sprookje voor India, met als eindresultaat de vierde plaats. Het missen van het olympisch toernooi in Parijs is een ramp voor het Indiase vrouwenhockey. Er zijn in het verleden coaches voor minder weggestuurd in het hockeygekke land.

Voor eigen publiek in Ranchi ging het op het kwalificatietoernooi twee wedstrijden op rij mis. In de halve finale tegen Duitsland vergooide India de eerste kans op een olympisch ticket. Daarna werd ook de herkansing tegen Japan verloren. Daardoor greep India naast het olympisch ticket.

Ook na het missen van de Olympische Spelen van Parijs staat Janneke Schopman nog aan het roer van India. Foto: WorldSportPics/Sankalp Tripathi

Schopman mocht blijven na het missen van Parijs

De vraag was natuurlijk of Schopman na dit debacle mocht aanblijven. Bestuurders van de Indiase hockeybond lieten zich in het verleden regelmatig leiden door onderbuikgevoelens. Zeker bij de mannen bleek India de afgelopen jaren een trainerskerkhof.

Desondanks was het de voorzitter van de Indiase hockeybond, Dilip Tirkey, die het een dag na het olympisch kwalificatietoernooi in de landelijke media voor Schopman opnam. Ze heeft een contract tot en met de Spelen van Parijs. ‘We zijn blij met haar als coach. Als we de strafcorners niet kunnen verzilveren en geen shoot-outs kunnen scoren, is het niet gerechtvaardigd om de coach de schuld te geven. Het is tenslotte een teamprestatie’, zei Tirkey opvallend genuanceerd.

Zelf verklaarde Schopman – die in 2020 begon als assistent in het Aziatische land – de afgelopen dagen in de Indiase pers vanaf nu weer vooruit te willen kijken. India speelt in februari acht Pro League-wedstrijden voor eigen publiek. ‘We willen laten zien dat we goed kunnen hockeyen’, vertelde Schopman. Zaterdag begon haar ploeg met een valse start. Tegen het China van Alyson Annan verloor India met 2-1.

Yibbi Jansen maakte haar vijftigste interlanddoelpunt in Oranje. Foto: WorldSportPics/Sankalp Tripathi

India kwam terug tot 1-1

Met Schopman dus op de bank van India maakte het Nederlands elftal zijn opwachting in het prachtige Kalinga Stadium. Voor twee internationals van Oranje was het duel op voorhand al bijzonder. Verdediger Sanne Koolen speelde haar honderdste interland. Middenvelder Ilse Kappelle speelde haar eerste interland sinds 13 oktober 2021.

Nederland kende een droomstart. Al in de derde minuut verzilverde Jansen de eerste strafcorner van de wedstijd. Ze pushte de bal door de benen van keepster Savita, drievoudig Wereldkeepster van het Jaar.

Niet lang daarna gaf Oranje de gelijkmaker weg. Navneet Kaur draaide weg bij Margot van Geffen en schoot de 1-1 binnen. De bal rolde langs het linkerbeen van Josine Koning, van wie het zicht werd belemmerd door een speelster van India. India kreeg daarna uit een strafcorner ook nog een kans om op voorsprong te komen, maar doelpuntenmaakster Kaur sloeg naast.

Pien Sanders aan de bal in de gewonnen wedstrijd tegen India. Foto: WorldSportPics/Sankalp Tripathi

Vijftigste goal van Yibbi Jansen in Oranje

Daarna was het woord weer aan Nederland. Pien Dicke schoot op de paal. Oranje voerde het tempo op en vervolgens schoot Fay van der Elst op aangeven van Laura Nunnink de 2-1 binnen.

Aan het begin van het derde kwart vergrootte Yibbi Jansen de voorsprong uit een strafcorner naar 3-1. Steenhard sleepte de middenvelder van SCHC de bal hoog in het doel. Het was haar vijftigste doelpunt in Oranje. Jansen had daar slechts 62 interlands voor nodig. Door het doelpunt evenaarde Jansen ook teamgenoot Frédérique Matla als Oranje-topscorer aller tijden in de FIH Pro League (35 doelpunten). Om dat aantal te bereiken, had Jansen zes wedstrijden minder nodig dan Matla.

Na de 3-1 kreeg Nederland mogelijkheden om de voorsprong verder te vergroten. Freeke Moes schoot voorlangs. Jansen raakte de paal. Ook India kreeg nog meerdere kansen om te scoren, maar al hun zes corners werden niet verzilverd. Daardoor eindigde de wedstrijd in 3-1. Dinsdagmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd hervat Oranje de Pro League-campagne tegen de volgende tegenstander: China.


2 Reacties

  1. robvisser

    Geen Verschoor, geen Matla, misschien ook net wat teveel speelsters binnen de lijnen waarvan je kunt verwachten dat ze niet bij de OS selectie zullen zitten. Het was wat moeizaam vandaag en India had niks te verliezen. Op zich wel mooi om te zien dat Nederland rustig en professioneel bleef spelen, al was dit niet hun beste wedstrijd.

  2. Sjang Fijen

    Het heeft even geduurd maar ik kom na een langurige 500 Server Error gelukkig weer op hockey.nl.Mooi toch. Oranje is goed bezig, maar Janneke Schopman lijdt zichtbaar onder de druk in India. Hopelijk komt het in de komende periode goed met haar. Hoewel ze start met twee nederlagen in het thuisland. We kennen Schopman vanuit Oranje en Den Bosch als een doorbijter en dat ze de komende jaren zeker nodig hebben. Sterkte Janneke. Nou maar verder zien of Oranje de overwinningsreeks vast kan houden. Naar mijn idee kan dat nog wel even. Anders wordt het op de OS in Parijs want daar zal de tegenstand, afgetraind en de messen scherp veel sterker zijn. Toch jammer dat Lidewij Welten door blessureleed Oranje vaarwel moet zeggen. Ik had het haar, even als Eva De Goede, het blijft de Goede voor mij, gegund de carriere af te sluiten met een mooie medaille in Parijs. Maar ja, sport is hard en onverbiddelijk, zie je maar weer. Ik kijk al uit naar het vervolg van de competitie, met name op 10 maart de kraker tussen Den Bosch en Stichtse aan de Oosterplas. Voor mij duurt het allemaal veel te lang. All the best en hockeygroet van.........Sjang.


Wat vind jij? Praat mee...