Experimenterend Oranje recht rug, maar ziet De Goede uitvallen

Met drie nieuwe gezichten heeft het Nederlands elftal woensdagavond met 3-1 gewonnen van België, de nummer zeven van de wereld. Waar Oranje matig aan de eerste helft van het FIH Pro League-duel begon en zelfs op achterstand kwam, schoot het na rust uit de startblokken en keerde het binnen een tijdsbestek van vijf minuten de wedstrijd volledig. Zorgelijk is de blessure van aanvoerder Eva de Goede, die op krukken het Wagener Stadion verliet.

Even leek het net alsof het een willekeurig vriendinnenteam was dat schouder aan schouder voor een uitverkocht Wagener Stadion het Wilhelmus luidkeels meezong, in plaats van het Nederlands elftal. Althans, aan de rugnummers te zien dan. Zusterlijk stonden ze in dezelfde horizontale rij: nummer 29, nummer 33, nummer 35, nummer 36, nummer 41 en nummer 42. Opvallend hoge getallen, die meer dan een cijfer waren, maar een verhaal vertelden.

Kansen voor nieuwe speelsters

Voor bondscoach Alyson Annan zijn deze eerste maanden na het veroveren van de olympische titel in Tokio namelijk een uitgelezen moment om nieuwe speelsters een kans te geven en te kneden aan een nieuw kampioensteam, in aanloop naar het wereldkampioenschap van juli 2022. Een traject dat afgelopen seizoen voorzichtig al werd ingezet met de oprichting van de groep van potentials, maar nu verder wordt doorgevoerd, om het vertrek van gestopte internationals Caia van Maasakker, Lauren Stam en Malou Pheninckx op te vangen en daarnaast de voorsprong op de concurrentie te behouden.

Pleun van der Plas was één van de drie debutanten. Foto: Willem Vernes

Net als de met 2-0 gewonnen Pro League-wedstrijd tegen België van drie weken geleden was het Nederlands elftal dus niet op volle oorlogssterkte. Tokio-gangers Frédérique Matla, Maria Verschoor, Laurien Leurink, Felice Albers, die voor Amsterdam het hele seizoen nog geen minuut heeft gespeeld, en Anne Veenendaal (reserve in Tokio) waren door Annan in de gelegenheid gesteld om rust te nemen. Middenvelder Margot van Geffen zou aanvankelijk wel spelen, maar was ziek en werd vervangen door Renée van Laarhoven.

De absentie van deze vaste krachten gaf net als drie weken geleden andere speelsters dus een kans. Middenvelder Marente Barentsen en aanvaller Joosje Burg speelden hun tweede interland. Dat gold ook voor keepster en zaalinternational Alexandra Heerbaart, die voor het eerst sinds 10 april 2019 (tijdens de 6-0 zege op China, eveneens in de Pro League) weer een veldinterland speelde. De goalie van SCHC begon woensdagavond in de basisopstelling en werd na rust afgelost door Josine Koning.

Drie debutanten

Daarnaast kende het Nederlands elftal woensdagavond drie debutanten. Van hen was de opvallendste Fiona Morgenstern. De 25-jarige Morgenstern kent met Oranje-Rood, dat in de Hoofdklasse op de laatste plaats staat en dit seizoen nog geen wedstrijd gewonnen heeft, een zwaar seizoen. Desalniettemin maakte ze de afgelopen weken indruk op Annan, die een plekje voor haar in de wedstrijdselectie reserveerde. Morgenstern speelt de laatste weken bij Oranje-Rood vooral als aanvallende middenvelder, maar was tegen België aanvaller, haar vertrouwde positie.

Achterin debuteerde verdediger Tessa Clasener. De speelster van hdm nam in vergelijking met de vorige interland de plek over van Sabine Plönissen, die toen voor het eerst in Oranje speelde. Op het middenveld maakte Pleun van der Plas haar debuut.

België viert de 0-1 van Stephanie Vanden Borre. Foto: Willem Vernes

Met vijf speelsters binnen de lijnen met minder dan twee interlands op hun naam was het gebrek aan ervaring meteen vanaf het begin van de wedstrijd duidelijk zichtbaar. Alleen in het eerste kwart al slaagde België – onder leiding van Raoul Ehren – erin drie keer een strafcorner te halen, een zeldzaamheid tegen de nummer één van de wereld. Voor de Belgen was het daarom zaak meteen de trekker over te halen, maar dat lukte in eerste instantie niet. Twee sleeppushes van Stephanie Vanden Borre, waarvan Alexandra Heerbaart er met haar linkervoet één redde, troffen geen doel en poging nummer drie werd slecht gestopt.

Knieblessure Eva de Goede

Vervolgens kende Nederland aan het begin van het tweede kwart een rampminuut. In de cirkel van Oranje kwam Eva de Goede ongelukkig ten val. Tientallen seconden lag de aanvoerder geblesseerd op het veld, grijpend naar haar rechterknie. Ondersteund door teamgenoot Pien Sanders strompelde De Goede het veld af. Instinctief voelden alle aanwezigen in het Wagener Stadion aan dat het foute boel was. De hele wedstrijd keerde De Goede niet meer terug binnen de lijnen. Halverwege het vierde kwart verliet ze het stadion op krukken, waarna ze in een auto stapte en werd weggevoerd.

Eva de Goede viel uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure. Foto: Willem Vernes

Uit de strafcorner die De Goede had veroorzaakt, viel vervolgens de 0-1. De sleeppush van Vanden Borre dwars door het midden vloog via de legguard van Heerbaart in het doel. Er viel meteen een doodse stilte in het Wagener Stadion. Dit onherkenbare Oranje was niet waar de toeschouwers van tevoren op hadden gerekend.

De achterstand leek een wake-upcall voor het Nederlands elftal te zijn, dat de druk op de Red Panthers opvoerde en eindelijk kansen begon te creëren. Gedurende het tweede kwart mocht Yibbi Jansen vier keer aanleggen voor een strafcorner, maar haar vizier stond niet op scherp. Groot was de mogelijkheid die Van der Plas kreeg uit een rebound, maar haar schot ging voorlangs. Voor de rest was het spel van Oranje te slordig voor een olympisch kampioen.

Gretigheid Oranje na rust

Dat het Nederlands elftal drie minuten voor het begin van het derde kwart de kleedkamer al verlaten had en op het veld stond, vertelde veel over de gretigheid om orde op zaken te stellen. Dat gebeurde – en snel ook. Er waren nog geen drie minuten verstreken, of Stella van Gils speelde vanaf rechts Xan de Waard in, die in de cirkel op doel wilde schieten, maar haar schot werd geblokt. Links naast haar sloeg Joosje Burg de bal alsnog raak (1-1) voor haar eerste interlandgoal.

Debutant Tessa Clasener achtervolgt Lucie Breyne. Foto: Willem Vernes

Oranje kwam uitstekend uit de kleedkamer. Het waren Xan de Waard en Lidewij Welten die het team op sleeptouw namen. Op aangeven van Welten schoot Moes in de 36ste minuut de 2-1 binnen. Twee minuten later waren de rollen omgedraaid en was het Moes die Welten bediende, die de 3-1 maakte. De wederopstanding van Oranje binnen vijf minuten was geweldig voor het publiek, dat niet wist wat het meemaakte en bij elk doelpunt explodeerde van vreugde.

Vervolgens slaagden de Red Panthers er niet meer in het opnieuw een wedstrijd te laten worden. Het laatste kwart kabbelde voort, het publiek werd steeds rumoeriger, maar serieuze kansen werden er niet meer gehaald. Daardoor boekte Oranje een 3-1 winst, maar bleef het gevoel hangen dat dit Nederlands elftal met al die onervaren internationals nog niet op het oude niveau is.

Oranje viert de derde treffer tegen België tijdens het Pro League-duel in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Nederland – België 3-1 (0-1)
16. Stephanie Vanden Borre 0-1 (sc)
33. Joosje Burg 1-1
36. Freeke Moes 2-1
38. Lidewij Welten 3-1

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League 2021-2022

Lees hieronder het liveblog terug met de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen België en Nederland


7 Reacties

  1. robvisser

    Onverstandig van Annan om zoveel nieuwe speelsters tegelijk uit te proberen. Komt het spel totaal niet ten goede en is ook helemaal niet nodig.

    1. pietersmits

      Goed teruggekomen, klasse. Paar speelsters die dan op zo'n moment grote klasse laten zien. Ook een paar speelsters die helaas niet (sommige nog niet) voldoende meekunnen. Waarbij Yibi Jansen dat beeld helaas ook weer bevestigde.

  2. lynnBosman

    Beetje vreemde conclusie, natuurlijk is dit Oranje nog niet op Olympisch niveau. Het is pas de tweede wedstrijd waarin ze net zijn samengekomen. Nieuwe speelsters, een aantal dat nog niet meedoet of geblesseerd/ziek is. Gewoon prima overwinning. Ik vind het juist erg slim wat Annan doet, het is de Pro League en we zitten nog voor de winterstop. Er komen nog genoeg wedstrijden en na het WK zullen er maar verwachting een aantal stoppen. Ik vind Burg net als Moes een fijne speelster om naar te kijken. Wat krijgt Clasener die ballen ver zeg, wat een kwaliteit. MAAR Veel belangrijker is hoe is het met De Goede??

  3. robvisser

    @lynnBosman Als België de eerste helft haar strafcorners net zo had genomen als tegen Duitsland, dan had het met rust ook 0-3 kunnen staan. Breng je zoveel nieuwelingen tegelijk, dan duurt het te lang om als ploeg in je ritme te komen. Ik denk dat Annan beter moet doseren. Er zitten er sowieso een paar tussen die realistisch gezien geen kans maken, al is het natuurlijk mooi dat ze dit een keer mogen meemaken. Jammer van Eva de Goede inderdaad. Een heel ongelukkige valpartij na een overigens ook ongelukkige wedstrijd.

  4. lynnBosman

    Als telt niet in sport ;) Yibbi kreeg ook wel wat kansen. Kleine kanttekening is wel dat Duitsland met een heel nieuw elftal stond, waardoor ook de cornerverdediging anders is. Ik ben het wel met je eens dat er een aantal tekort zullen komen, anderzijds is het een mooie ervaring en Annan weer wat wijzer. Wie is jou van de niet olympiërs positief opgevallen RobV?

  5. robvisser

    @lynnBosman Sabine Plönissen (vorige wedstrijd) en Joosje Burg. Ik vond Yibbi Jansen vorige keer tegen de Belgen erg goed, nu kwam ze minder in het stuk voor. Van de destijds niet meespelende Olympiërs heeft Freeke Moes het wederom prima gedaan en Stella van Gils was wederom niet top. Ik vond Lidewij Welten vanavond de beste aan Nederlandse kant.

  6. lynnBosman

    Ja helemaal met je eens. Zij vielen mij ook allen positief op. Plönissen heeft een geweldige flats en oogt zeer stabiel achterin. Ik vind de scoop van Clasener ook echt een wapen. Ik las dat De Goede mogelijk kruisbandletsel heeft, ik hoop voor De Goede en Oranje dat het WK niet in gevaar komt.


Wat vind jij? Praat mee...