Round-up Champions Trophy (D) Dag 4: Britten bungelen onderaan

De Oranje Dames wonnen in de 4e speelronde van de Champions Trophy met 2-1 van Australië, en zijn daardoor al verzekerd van de finale zondag 26 juni. Oranje treft daarin Argentinië, dat vandaag met 4-2 won van Nieuw Zeeland. Groot-Brittannië liet het wederom liggen in de afronding en verloor met 0-2 van de Verenigde Staten. Daardoor is het thuisland nu hekkensluiter op de ranglijst.

Groot-Brittannië – Verenigde Staten 0-2 (0-0)

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten speelden een spannend duel en waren aan elkaar gewaagd. Met als onderscheid dat de Amerikanen hun kansen wel afmaakten, en de Engelsen overtuiging misten in de afronding. De Verenigde Staten wonnen uiteindelijk met 2-0. Daardoor staat Groot-Brittannië nu laatste.

De Britten en de Amerikanen waren aan elkaar gewaagd in het 1e kwart, al waren de grotere kansen voor de Verenigde Staten, die een aantal strafcorners mochten nemen. De verdediging van Groot-Brittannië zat daar echter steeds goed bij. De enige goal die eruit volgde werd afgekeurd: de flats van Michelle Vitesse was hoog boven de plank.

Groot-Brittannië groeide in de wedstrijd en kreeg de handen van het publiek op elkaar wanneer de ploeg doordrong tot het 23-metergebied van de Amerikaanse dames. In de cirkel konden de Britten echter geen moment overtuigen. De Verenigde Staten konden er echter met hun snelheid gevaarlijk uitkomen. Alex Danson had de beste kans om het thuisland op voorsprong te zetten, maar sloeg hard voorlangs. 3 minuten voor rust kwamen de Britse dames in overtal, door een discutabele gele kaart voor Rachel Dawson. Lily Owsley kreeg vervolgens de kans om met haar backhand binnen te prikken, maar Michelle Vitesse kon de bal nog net van de lijn halen, waardoor de ploegen met de brilstand de rust ingingen.

Rust

Schitterende redding van Hinch, die ingleed op een voorzet van de Amerikanen. Daarmee gaf de Engelse keepster wel een strafcorner weg, maar die werd er prima uitgelopen, waardoor het 0-0 bleef. Het veldoverwicht was in het 3e kwart voor Groot-Brittannië, maar het ontbrak de Britse dames aan creativiteit om de Amerikaanse verdediging te slim af te zijn. Susannah Townsend stuurde met een schitterende actie 3 verdedigers van de Verenigde Staten het bos in, maar probeerde vervolgens zelf uit een te moeilijke hoek te scoren. Nog geen minuut later lag hij er aan de andere kant in. Emily Wold was alert en tikte uit een rommelige situatie voor de goal van Hinch binnen: 0-1. 2 minuten later was het opnieuw raak. Een strafcorner werd slim van richting veranderd door Kathleen Sharkey: 0-2.

In het 4e kwart waren de Verenigde Staten een aantal keer dichtbij de 0-3, maar ook Groot-Brittannië liet van zich horen. Tot 2 keer toe vroegen de Engelsen succesvol een video-referral aan, en mochten daardoor 2 strafcorners nemen. Die troffen echter beide geen doel. Ook een kans recht voor de goal was niet aan de Britten besteed. Owsley pushte, zonder échte overtuiging, recht op Amerikaanse goalie Jacky Briggs af. Met nog 2 minuten op de klok mocht Groot-Brittannië nog aanleggen voor een strafcorner, maar de sleeppush werd gepakt door Briggs.

39’ Emily Wold 0-1
41’ Kathleen Sharkey 0-2 (sc)

Australië – Nederland 1-2 (0-1)

Lees hier het wedstrijdverslag.

6′ Michelle van der Pols 0-1
31′ Maartje Paumen 0-2 (sc)
51′ Kathryn Slattery 1-2

Argentinië – Nieuw Zeeland 4-2 (2-0)

Argentinië bleek in de 1e helft effectiever dan Nieuw Zeeland. Een strafcorner en een stopfoutje van keepster Rutherford waren genoeg voor een 2-0 voorsprong voor rust. Nieuw Zeeland speelde een sterke slotfase, maar kon de achterstand die inmiddels op het scorebord stond niet meer goedmaken.

De 1e kansen van de wedstrijd waren voor Nieuw Zeeland, hoewel Argentinië in de beginfase meer balbezit had. Petrea Webster kon uithalen met haar backhand, maar Argentijnse keepster Maria Mutio, die in de plaats van 1e keeper Belen Succi speelde, zat er goed bij. Een flats van Charlotte Harrison werd vervolgens door de Argentijnse verdediging van de lijn gehaald. De Argentijnse dames wachtten geduldig hun kans af. Captain Carla Rebecchi, de sterspeelster van de Argentijnen, haalde na een rush een strafcorner binnen. De flats van Florencia Habif leek te houden, maar werd onderweg nog aangeraakt door een Nieuw Zeelandse stick, waardoor keepster Sally Rutherford werd verrast: 1-0. In de slotfase van het 1e kwart had Nieuw Zeeland de kans om de stand gelijk te trekken, maar de strafcorner werd tot 2 keer toe sterk verdedigd door Argentinië.

In het 2e kwart hadden de Argentijnse dames de overhand. Een stopfout van keepster Rutherford leidde de 2-0 in. Zij schopte een zacht balletje vanaf de zijkant recht in de stick van Rebecchi. Die aarzelde geen moment en pushte de bal achter de keepster van Nieuw Zeeland. Nieuw Zeeland kreeg nog een aantal kansen op de aansluitingstreffer, maar de Argentijnse verdediging bleek solide.

Rust

Nieuw Zeeland kreeg de bal vanuit de opbouw maar niet bij de aanvallers, en liet ook verdedigend steekjes vallen. Wie anders dan Carla Rebecchi, tot nu toe topscorer van het toernooi, kon daar gebruik van maken. Haar backhandgoal werd eerst nog afgekeurd door de scheidsrechter vanwege bolle kant, maar uit een video-referral bleek dat de bal prima werd geraakt: 3-0. Niet lang daarna deed Nieuw Zeeland echter iets terug. Sophie Cocks was het eindstation van een aanval over verschillende schijven, en sloeg uit de draai raak in de korte hoek.

Echt imponeren kon Nieuw Zeeland echter geen moment, al waren er door slordigheden van Argentinië wel mogelijkheden. Kirsten Pearce had de ultieme kans om Nieuw Zeeland weer terug in de wedstrijd te brengen, maar mikte net voor de goal mis. De eerste de beste aanval aan de andere kant was wel raak. Maria Granatto slalomde om de verdedigsters van Nieuw Zeeland heen en creëerde ruimte voor een vernietigend schot: 4-1. Maar Nieuw Zeeland kwam terug. Na een serie sterke combinaties kon Olivia Merry binnentikken. Een slotoffensief, waarbij de keepster werd omgewisseld voor een extra veldspeelster, mocht echter niet meer baten. Eindstand: 4-2

10’ Florencia Habif 1-0 (sc)
23’ Carla Rebecchi 2-0
33’ Carla Rebecchi 3-0
37’ Sophie Cocks 3-1
47’ Maria Granatto 4-1
56’ Olivia Merry 4-2

Bekijk hier het gehele programma en alle uitslagen.