Welten tilt doelpuntentotaal naar vijftig tegen Spanje

Lidewij Welten heeft vrijdagavond in de door regen geteisterde EK-groepswedstrijd tegen Spanje (3-1 zege) haar vijftigste doelpunt in Oranje gemaakt. De 27-jarige spits brak in de 24ste minuut de score open met een tip-in uit een strafcorner.

Welten maakte haar allereerste doelpunt voor Oranje ook tijdens een EK. Op 22 augustus 2009 droeg ze met één treffer bij aan een klinkende 10-0 groepszege op Azerbeidzjan, saillant genoeg in het oude Wagener Stadion. Dat was destijds de perfecte opmaat voor de zevende Europese titel van de Oranje Dames.

Het doelpunt tegen Azerbeidzjan was voor Welten één van de in totaal 28 treffers in duels om het echie. De spits maakte namens Oranje in totaal vier goals op een EK, één op een WK, drie op de Olympische Spelen, negen in de strijd om de Champions Trophy en elf in de Hockey World League. De overige 22 doelpunten kwamen tot stand in interlands die niet aan een toernooi zijn gerelateerd.

Duitsland werd het vaakst slachtoffer van een doelpunt van Welten. In 28 duels met Die Danas trof ze zeven keer doel. China en Nieuw-Zeeland volgen met respectievelijk zes en vijf goals. Welten maakte in negen van haar 156 interlands twee doelpunten of meer. Eén keer lukte het haar om drie keer te scoren in één duel: op 20 juni 2015 tegen Frankrijk tijdens de halvefinaleronde van de HWL in Brussel (11-0 zege).

Nog geen topnotering

Welten is met haar vijftig doelpunten weliswaar de meest scorende speelster in de huidige EK-selectie, maar is nog ver verwijderd van een absolute topnotering in de Oranje-historie. Mijntje Donners en Wietske de Ruiter bezetten met elk 98 goals de gedeelde vier plek, achter Kim Lammers (124), Fieke Boekhorst (128) en topscoorder aller tijden Maartje Paumen (175).


Wat vind jij? Praat mee...