Yibbi Jansen helpt Oranje aan minimale zege op de Belgen 

De Oranje Dames hebben dinsdagavond met de vijftiende seizoenszege (van de zestien wedstrijden) de Pro League-campagne afgesloten. In Antwerpen versloeg de ploeg van Paul van Ass België met 1-2. Geen monsterzege, maar wel een sterker optreden dan zaterdag. Zo slaagde Oranje voor haar laatste examen voor het EK.

Het treffen met België was de allerlaatste test voor het Europees kampioenschap. Over ruim twee weken komt Oranje weer samen, na een korte vakantie. Dan gaat de focus vol op het toernooi, dat van 18 tot en met 27 augustus in Mönchengladbach plaatsvindt. Die vier weken die volgen staan volledig in het teken van het EK, maar zonder echte krachtmetingen. Het wordt dan trainen geblazen voor de selectie van Van Ass. 

Die trainingsuren worden vooral gestoken in details. De afgelopen maand – waarin Oranje twaalf duels speelde – ging de focus op het spelsysteem. Daarin was duidelijk aandacht voor de aanvalsdrang van Van Ass. Algehele conclusie: Oranje heeft haar vorm steeds beter te pakken, maar de puntjes op de i ontbreken. 

Logisch, gezien de steeds wijzigende samenstellingen. Dinsdag was er ook weer een aanpassing ten opzichte van zaterdag. Eentje met gevolgen. Sanne Koolen sloot weer aan en Marijn Veen maakte plaats. Dat betekende dat Margot van Geffen naar het middenveld doorschoof en Maria Verschoor in de aanvalslinie meedraaide. Onder de lat stond Anne Veenendaal, die het eerste kwart vooral toekeek naar een sterk Oranje. 

Foto: Willem Vernes

Sterk begin van Oranje 

Want in het redelijk gevulde Wilrijkse Plein was het Oranje dat na een kwartier al voor drie strafcorners tekende. Yibbi Jansen pushte op keepster Elena Sotgiu, Frédérique Matla deed hetzelfde en ook de combinatie tussen de twee cornergiganten mislukte. Eerder was er het schot van Elzemiek Zandee dat rakelings voorbij het Belgische doel ging. Oranje had zich na een kwartier spelen moeten belonen, maar de laatste paar procenten – inderdaad, de puntjes op de i – ontbraken. 

België stond laag en hield de ruimtes klein. Maar toen de ploeg van Raoul Ehren even niet oplette, was het Zandee die een splijtende pass in de diepte gaf op Matla. Vanaf een meter of veertig ging de spits van Den Bosch alleen op Sotgiu af. Een giga kans, eentje die je eigenlijk al telde, maar toch zonder resultaat bleef. Matla faalde in de afronding en ook de rebound van Laura Nunnink leverde niets op, net als strafcorner nummer vier (push van Jansen) en vijf (stopfout Margot van Geffen). 

Twee minuten voor rust moest Veenendaal voor het eerst in actie komen. Delphine Marien slalomde de cirkel binnen en duwde de bal bekeken in de verre hoek. Niet ver genoeg, want de keepster van Amsterdam tikte de inzet met haar linkervoet uit de goal. In de tegenaanval benutte Xan de Waard een prachtige combinatie met Freeke Moes niet. 

Foto: Willem Vernes

Gevaar van Blockmans 

Toen na rust de regen in Antwerpen met bakken naar beneden viel, was het opnieuw Oranje dat goed begon. Freeke Moes kwam over de rechterachterlijn de cirkel binnen, maar de voorzet werd door zowel Luna Fokke als Matla niet tot doelpunt gepromoveerd. Vervolgens was het Oranje dat goed wegkwam. Twee keer mocht Vanessa Blockmans aanleggen voor een strafcorner. Haar flats werd gepareerd. 

Een heel duidelijke waarschuwing van de Red Pathers, zo bleek later. Want Marien – de Veenendaal als enige al eerder testte – probeerde haar kunstje nog eens. Met Yibbi Jansen en Sanne Koolen in de achtervolging rende de Belgische aanvaller de cirkel binnen. Dit keer was haar rush wel succesvol: 1-0. 

Oranje keek een minuut of vier tegen een achterstand aan, toen Jansen de achtste corner eindelijk benutte. Zij pushte de gelijkmaker hard in de linker benedenhoek: 1-1. Diezelfde Jansen herhaalde dat kunstje in het laatste kwart nog eens. Nu niet in de benedenhoek, maar vol in de touwen: 1-2. Zo tekende zij niet alleen voor de gelijkmaker maar ook voor de overwinning. 

De Oranjedames overleefden in de slotminuten nog drie Belgische strafcorners, waardoor ze ook voor het laatste examen slaagden. Niet met een heel erg ruime voldoende, maar wel met vertrouwen. Ze hebben de afgelopen maand twee keer gewonnen van zowel Duitsland als België. De belangrijkste uitdagers voor Oranje op het EK. Als zij Nederland niet kunnen temmen, dan is de vraag wie dat straks wel gaat doen.


9 Reacties

  1. robvisser

    Het leek wel of Kim Lammers en John van Vliet de Belgen aan het supporteren waren. Een vreemde gewaarwording. Rosa Fernig zag er niet goed uit bij de tegengoal, ze hield zich volledig afzijdig en greep niet in. Nederland speelde eigenlijk beter dan in de vorige wedstrijd maar Matla miste deze keer teveel opgelegde kansen en zo maak je het jezelf onnodig moeilijk. Gelukkig liep de strafcorner van Yibbi uiteindelijk wel, het werd ook wel eens tijd. Nederland toonde karakter na de achterstand.

    1. hanna-reijneveld

      Ik vond ze juist erg positief over mooie acties. Bij de dames hadden de Belgen veel mooie acties, bij de mannen beide. Vond ze eigenlijk erg goed commentaar geven voor de neutrale toeschouwer. Vond John van Vliet wel wat op Matla gericht

  2. daansteenbergen

    Sterk optreden van Zandee, een paar mooie passes op onder andere Matla die niet verzilverd werden. Ik snap wel dat van Ass haar erbij heeft gehouden

  3. lynnBosman

    Het lag niet alleen aan Matla dat Nederland het zichzelf onnodig moeiljjk maakte, ik vind dat een beetje te kort door de bocht. De corner loopt niet bepaald lekker en dat met 2 goede schutters. Gelukkig knalde Jansen ze er uiteindelijk wel in. Ik ben het wel met je eens betreft Fernig, zij deed niets bij de tegengoal. En dat ze karakter hebben getoond is belangrijk. België is een aardig elftal met een paar zeer goede speelsters en bovenal een uistekende coach. Het moet echt wel beter, nu vakantie en daaraan dan werken. Ik ben benieuwd welke knopen doorgehakt gaan worden. Ik vind Burg juist erg goed spelen, maar zij stond er dit weekend dan weer naast. Ik vind Moes en Veen de laatste wedstrijden niet op hun best spelen. Misschien ben ik de enige, maar ik denk dat De Goede niet had misstaan in deze selectie.

    1. Esthermug@icloud.com

      Ik ben het met je eens dat Joosje van Burg erg goed speelt en ik vind haar vaak trefzeker!! Ongelooflijk dat zij er vandaag weer niet bij was!! Als zij speelt vlamt het voorin gewoon meer!! Nederland had het vond ik moeilijk vandaag!! België is een geduchte tegenstander met een zeer goede coach die ook erg tactisch is!!

  4. LiesedeVos

    Ik krijg de indruk dat Sanders de corner net iets harder aangeeft dan Moes waardoor Yibbi een grotere kans heeft om te scoren. Verder vond ik Verschoor minder zichtbaar vandaag. Knap het niveau dat Ehren heeft bereikt met zijn dames. Belooft een geduchte tegenstander te worden op het EK. Nu eindelijk de welverdiende vakantie voor de dames om daarna vol nieuwe energie op het EK te verschijnen.

  5. lynnBosman

    ^ ja dat idee heb ik ook. Als de stop dan ook daarna goed is, gaat de corner wel beter lopen denk ik.

  6. edwin-smolders

    Mijn belangrijkste conclusie na de vele Pro League wedstrijden van de afgelopen weken is dat ik hoop dat ook de Hoofdklasse wedstrijden snel weer van Viaplay naar Ziggo Sport gaan. Ik vind John van Vliet en Kim Lammers uitstekende verslaggevers

  7. LiesedeVos

    @Edwin, helemaal mee eens. Verder hoorde ik Van Vliet zeggen dat Joosje Burg een lichte blessure heeft en daarom niet meedeed (Veen was ziek).


Wat vind jij? Praat mee...