Delmée over doorgaan trainingsstage: ‘We hebben duels nodig’

Waar diverse sportploegen door de oplopende besmettingscijfers ervoor kiezen om een streep te zetten door een buitenlandse trainingskamp, gaat de trainingsstage in Spanje van de Oranje Heren wel door. Zij het ingekort. Een bewuste keuze van Jeroen Delmée en zijn staf. ‘We zijn een ploeg in ontwikkeling. Willen we onszelf doorontwikkelen, moeten we wedstrijden spelen’, aldus de bondscoach. 

De Oranje Heren speelden sinds de aanstelling van Delmée pas twee officiële interlands, de Pro League-dubbel tegen België. Het eerste duel met de olympisch- en wereldkampioen eindigde in 2-2 en werd door Oranje uiteindelijk gewonnen met shoot-outsDe tweede wedstrijd in het Wagener Stadion werd na een goede start met 2-1 gewonnen.

Dat deed Oranje in een vrij nieuwe samenstelling. Delmée selecteerde negen nieuwe spelers en nodigde onlangs twee spelers van Jong Oranje, David Huussen en Guus Jansen, uit om te proeven aan het ‘grote Oranje’. Over exact 364 dagen staat het WK in Bhubaneswar op het programma. Delmée wil voor die tijd in deze samenstelling zoveel mogelijk wedstrijden spelen.

Striktere bubbel

Hoewel de besmettingscijfers door de omikronvariant oplopen, is dat voor de bondscoach geen redenen om de trip naar Spanje te annuleren. Hij stelt dat Oranje op trainingsstage de bubbel beter kan afsluiten dan in Nederland. ‘We hebben strikte afspraken gemaakt rondom vervoer, hotel en contactmomenten met mensen van buitenaf’, zegt Delmée. ‘Dat is toch anders dan wanneer mensen na een training weer teruggaan naar hun thuissituatie. Ik denk dat we in Spanje corona makkelijker buiten de deur kunnen houden.’

Aanvankelijk zouden de Oranje Heren van 12 tot en met 23 januari naar Spanje gaan, maar de trainingsstage is nu teruggebracht naar vier dagen. In die tijd speelt Oranje drie wedstrijden, tegen Engeland (2x) en Spanje. Het duel dinsdag met Spanje geldt als officiële interland.


Wat vind jij? Praat mee...