Jonas de Geus: ‘Misschien zijn we te hard voor onszelf geweest’

Met een heerlijke aanname in de lucht had international Jonas de Geus een belangrijke rol bij de 1-0 tegen Groot-Brittannië. Het 2-2 gelijkspel was onnodig, waardoor De Geus gemengde gevoelens aan de wedstrijd overhield. Wel overheerste het positieve gevoel, zei hij.

De vinger van doelpuntenmaker Thierry Brinkman wees na de openingsgoal van Oranje naar De Geus, die op de achterlijn van Groot-Brittannië een prachtige diagonale scoop van Robbert Kemperman fraai met zijn stick uit de lucht plukte, door er zelfs bij te springen.

Blindelings vond De Geus vervolgens Mirco Pruyser. Hij speelde hem in en ontving de bal direct terug. Ondertussen hoorde hij Thierry Brinkman al roepen. De Geus hoefde de bal nog maar voor het doel te gooien, waarna Brinkman de belangrijke 1-0 scoorde, na 22 minuten hockeyen.

‘Dankjewel, man. Dankjewel,’ zegt de 23-jarige De Geus bescheiden, wanneer hij een compliment krijgt over zijn mooie en belangrijke aanname. ‘Het was inderdaad een moeilijke bal om aan te nemen. Het was een heerlijke scoop van Kemp, maar wel een beetje ver, haha! Misschien dat hij me de volgende keer wat strakker kan aanspelen,’ grapt de middenvelder van het Nederlands elftal.

Jonas de Geus neemt de scoop van Robbert Kemperman in de lucht aan. Thierry Brinkman maakt vervolgens de 1-0. Foto: Koen Suyk

Ten opzichte van het duel tegen Canada hebben we opnieuw een stap gezet

Drie kwarten lang was er voor Oranje niet veel aan de hand. Met het ingaan van het laatste kwart was de voorsprong 2-0. Maar uiteindelijk moest het Nederlands elftal toch weer een teleurstelling verwerken en genoegen nemen met een punt.

‘Ik houd hier gemengde gevoelens aan over. Wanneer je het laatste kwart in gaat met een 2-0 voorsprong, moet je de wedstrijd gewoon winnen. Het mag niet gebeuren dat je dat nog uit handen geeft. Aan de andere kant hadden we het een groot deel van de wedstrijd goed voor elkaar. Ten opzichte van het duel tegen Canada hebben we opnieuw een stap gezet. Dat is het belangrijkste gevoel dat we aan vandaag overhouden’, zegt De Geus.

Van 2-0 naar 2-2

Na 52 minuten hockeyen gaf Nederland uit een counter van Groot-Brittannië de 2-1 weg. Bij de tweede paal had De Geus een man in zijn rug, toen hij aanvaller Sam Ward helemaal vrij in de cirkel zag opduiken. De Geus stapte nog naar voren, maar was net te laat. Met een tip-in scoorde Ward de 2-1. Er sloop vervolgens onnodig veel onrust in het Nederlands elftal, waarna de Britten een strafcorner versierden en Ward hard de 2-2 binnensleepte.

Opnieuw staken de spelers van Oranje toen de koppen bij elkaar, zoals ze dat ook deden tegen Zuid-Afrika, toen ze verrassend met 3-0 achter kwamen. Deze keer hield De Geus zich op de vlakte. Tegen Zuid-Afrika sprak de normaal gesproken rustige international woest zijn medespelers toe. ‘Ik had toen in het veld een misverstand met Jorrit [Croon]. Vandaar dat we fel tegen elkaar waren. Soms is dat even nodig, zeker wanneer je met 3-0 achterstaat. Uiteindelijk is het goed dat we elkaar scherp houden. Nu was ik rustiger, maar nu hadden we ook twee goals gemaakt. Dat scheelt.’

Jonas de Geus aan de bal op de Olympische Spelen tegen Groot Brittannië (2-2). Foto: Koen Suyk

 

Wij hielden geen lekker gevoel aan de wedstrijd tegen Zuid-Afrika over, maar nu zie je dat Duitsland het ook zwaar tegen ze heeft


Voor De Geus kwam het als een verrassing dat Duitsland donderdag met 4-3 verloor van Zuid-Afrika. ‘Die uitslag had ik niet verwacht. Nu komt het toch een beetje in een ander perspectief te staan dat wij het moeilijk met Zuid-Afrika hadden. Misschien zijn we achteraf iets te negatief naar onszelf geweest. Zuid-Afrika heeft gewoon een gevaarlijke ploeg met goede spitsen en veel fitte, lopende gasten. Wij hielden geen lekker gevoel aan die wedstrijd tegen hen over, maar nu zie je dat Duitsland het ook zwaar tegen ze heeft. Misschien hadden we iets minder streng voor onszelf moeten zijn.’

Bovendien lonkt voor Oranje ondanks de stroeve start aan het toernooi nog altijd de tweede plaats. Bij een gelijkspel of een overwinning op Duitsland wordt Oranje tweede of derde in de poule en ontloopt het zodoende Australië, de ongeslagen koploper van de andere groep.

‘Als we tweede van onze groep worden, mogen we tevreden zijn. Maar stel dat we als derde of vierde eindigen, dan maakt dat alsnog niet uit. Op het EK vond ook iedereen het gek dat we die zesde goal maakten en daardoor in de halve finale tegen België moesten spelen. Vervolgens werden we Europees kampioen. Wij zijn vooral met onszelf bezig en niet met de tegenstander.’


8 Reacties

 1. ronald

  Het feit dat NL zichzelf nu gaat vergelijken met een kwakkelend Duitsland en daarmee de eigen wanprestatie goed probeert te praten… pfff. Hoor je een olympisch kampioen ooit zeggen “ja maar zij hadden het ook moeilijk”??

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Inderdaad, en Duitsland won wel met 5-1 van GB….

  2. eefgorter

   Nee da’a waar, dat hoor ik olympisch kampioenen nooit zeggen. Ik spreek ze overigens ook niet vaak, jij wel?

 2. ronald

  Ik zou zeggen zet je tv aan en dan zie je een hoop interviews.

 3. stekel

  Wat een droevenis..

 4. WilHoebergen

  Canada gelijk tegen Zuid Afrika, dan heeft NL het helemaal zo slecht nog niet gedaan, want in potentie heeft Canada dus een beter team dan Duitsland, want Canada haalt een punt tegen Zuid Afrika en Zuid Afrika wint van Duitsland. En Nederland wint van Canada, dus vanmiddag hoeft helemaal niet meer gespeeld te worden, want NL wint van Duitsland, toch? Hoe ging het ook alweer: winnaars hebben een plan, verliezers een excu..? Kleine voorspelling: kwartfinale: NL-AUS. En die speelden gelijk tegen Spanje en NL heeft daar in het recente verleden van gewonnen, dus die zit ook in de pocket!

 5. Gekkie123

  Jonas is echt een mooie jonge

 6. horn964

  @WilHoebergen; dat is wat ze scorebord journalistiek noemen. We hebben de sterkste competitie van de wereld. Winnen nipt van Canada en Zuid-Afrika en spelen gelijk tegen GB. Hoe je die teams ook gaat vergelijken; we spelen tot nu toe al onze wedstrijden zeer onder ons niveau. Kan gebeuren, hopelijk zien we op tijd het licht maar laten we vooral niet proberen uit te leggen dat het allemaal ‘wel meevalt’ ….


Wat vind jij? Praat mee...