Oranje blijft ongeslagen onder Delmée en herstelt tegen Frankrijk

Twee jubilarissen, een basisdebuut, een vijftigste goal en een eerste treffer. Mooie momenten voor het nieuwe Oranje, dat zich zondagavond revancheerde tegen Frankrijk (1-5). Daarmee werd ook de laatste van de vier Pro League-wedstrijden van de wintertrip in Zuid-Afrika gewonnen.

Het duel tegen Frankrijk in Potchefstroom zal voor een aantal spelers memorabel blijven. Bijvoorbeeld voor Jasper Brinkman die met zijn 1-0 zijn eerste treffer in Oranje maakte. Of voor Derk Meijer, die voor het eerst een basisdebuut onder de lat te pakken had. Voor aanvoerder Thierry Brinkman, die met de 2-0 tekende voor zijn vijftigste treffer in Oranje. En niet te vergeten de honderdste interland voor Jorrit Croon (bekroond met heerlijk doelpunt) en Joep de Mol.

Zeven interlands onder nieuwe bondscoach Jeroen Delmée en nog altijd ongeslagen. Vijf zeges en twee gelijke spelen. De huidige koploper van de Pro League. Een knappe start voor de Brabander, die zondagavond tegenover zijn oude werkgever stond. Uitgerekend de ploeg die het Oranje woensdagavond nog knap lastig maakte (2-2). En mede daarmee (ook door de overwinning op India, 5-2) van plek dertien naar plek elf op de wereldranglijst klom. Maar nog een stunt in Potchefstroom zat er voor Frankrijk niet in: het werd door Oranje bij vlagen zoek gespeeld.

Brinkman en Brinkman voor rust 

Sterker nog, Derk Meijer moest pas na een half uur echt in actie komen. Tot die tijd was het Oranje dat in Potchefstroom de baas was. Terrance Pieters had de score tweemaal moeten openen, toen hij van dichtbij vrij kon uithalen, maar had het geluk – net als eerder deze week – niet aan zijn zijde. Toen later Oranje zijn eerste corner kreeg, was die buitenkans wel aan Jasper Brinkman besteed. Snoeihard pushte de nieuweling (derde interland) de bal op de plank, 0-1. Zijn eerste goal in Oranje. 

Jasper Brinkman. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

 

Naamgenoot en aanvoerder Thierry Brinkman was even later goed voor de 0-2, wat eveneens een persoonlijk feestje was: zijn vijftigste treffer in Oranje. Van dichtbij tikte hij binnen, nadat Frankrijk met tien man stond, na een gele kaart voor Timothée Clement. Oranje legde via Tijmen Reijenga nog tweemaal aan voor een corner, maar ging ‘maar’ met een 0-2 voorsprong rusten. 

Vlak na rust was het Pieters die de aanvoerder van Oranje heerlijk bediende en zo voor de 0-3 liet zorgen. De drie punten waren binnen, de wedstrijd was op slot. Althans, als het aan Oranje lag. Nog geen dertig tellen later was daar Frankrijk met de eerste corner, die vanuit de rebound van Amaury Bellenger snoeihard achter Meijer vloog (1-3). Even leek het weer een wedstrijd te worden. 

Doelpuntrijk derde kwart 

Maar niets was minder waar. Lang kon Frankrijk niet genieten, toen ook Croon het op zijn heupen kreeg. Scoren in je honderdste interland, wie wil dat nou niet. Croon deed het, en hoe: hij nam de hoge bal sierlijk aan en haalde nauwkeurig uit met een lage backhand: 1-4. Oranje oogde frivool, speels en hongerig. Dat bekroonde Jip Janssen toen ook hij voor het eerst aan mocht leggen voor een corner: 1-5. Voor de hockeyliefhebber een heerlijk kwart: van 0-2 naar 1-5. 

Jorrit Croon. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Ondanks kansen voor Derck de Vilder en Jonas de Geus, bleven de doelpunten in het vierde kwart uit. Desalniettemin bleef Oranje heer en meester tegen de Fransen en revancheerde zich na die moeizame eerste ontmoeting. De ploeg van Delmée zal maandag met een tevreden gevoel terug het vliegtuig instappen.

Frankrijk – Nederland (0-2) 1-5

15. Jasper Brinkman (sc) 0-1
24. Thierry Brinkman 0-2
32. Thierry Brinkman 0-3
33. Amaury Bellenger (sc) 1-3
34. Jorrit Croon 1-4
40. Jip Janssen (sc) 1-5

Jip Janssen. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Lees hieronder de update uit ons liveblog terug

 


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    Dit gaat prima met de ‘jonkies’. Zoals de ouderen vaak zeggen dat de onervaren spelers zich moeten aanpassen aan het team denk ik dat nu de ouderen hetzelfde moeten doen. In de afgelopen jaren was het niet erg goed wat NL heeft laten zien. Nu met een jongen ploeg... ik hoop dat Delmee tijd krijgt (van iedereen, werkgeven en publiek) om aan een team te werken. En ik hoop dat hij de jonge gasten de mogelijkheid geeft om hun kwaliteiten te laten zien. Ik heb het gevoel dat er veel naar de oudere en gevestigde garde werd geluisterd en dus weinig aandacht hebben gekeken. Ga lekker zo door mannen. Prima hockey.


Wat vind jij? Praat mee...