Scoren in je eerste interland: 85 internationals deden het

De vorige maand gelanceerde interlanddatabase van de KNHB is een unieke verzamelplek van heerlijke feitjes en cijfers over de Oranje-teams. Deze keer richten we onze blik op de 85 internationals die in hun eerste interland tot scoren kwamen. Achttien van hen scoorden zelfs meteen twee keer of nóg vaker.

We gaan even terug naar 17 november 2018. De Oranje Dames beginnen in het Chinese Changzhou aan de allerlaatste Champions Trophy. In de openingswedstrijd tegen Japan (3-1 zege) dragen aanvaller Marijn Veen (foto) en verdediger Renée van Laarhoven voor het eerst het Oranje-tenue.

De talentvolle Veen maakt meteen naam door twee keer te scoren in haar eerste Oranje-optreden. Wat we toen nog niet snel konden achterhalen, levert nu met de opgepoetste Oranjehistorie eindelijk mooie inzichten op. De spits van Amsterdam voegt zich met die prestatie bij een select groepje internationals: slechts negen andere speelsters slaagden er ooit in minstens twee doelpunten te maken bij hun debuut in Oranje.

Van die negen internationals is Gerda Stocker-Garrels de absolute recordhouder. De voorhoedespeelster van Amersfoort maakte er op 18 maart 1939 in de interland tegen België meteen vier en levert zo een enorme bijdrage aan de 9-2 zege van de Oranje Dames. Ook bijzonder was het debuut van spits Heleen Welschen-van Rooij. Zij produceerde in 1963 als zestienjarige (!) een hattrick in haar eerste optreden voor de nationale ploeg tijdens een 9-2 zege op de Belgische dames.

In totaal zijn er in de historie van de Oranje Dames 41 speelsters geweest die doel troffen bij hun debuut. Veen was de meest recente, Stannie Bauduin was op 23 maart 1926 de eerste.

Van Groesen en Van Baal in illuster rijtje

Bij de Oranje Heren is het 44 internationals ooit gelukt meteen te scoren in interland nummer één. De lijst met scorende debutanten herbergt gerenommeerde namen als Mink van der Weerden, Ties Kruize, Piet-Hein Geeris, Frans Spits, Thierry Brinkman en Roel Bovendeert, maar ook veel minder bekende spelers. Zo zullen de meeste hockeyvolgers niet meteen weten wie Rob Westdijk, Nick Meijer en Roderik Huber zijn.

Net als Marijn Veen zijn er zeven spelers geweest die meteen twee keer scoorden bij hun vuurdoop in het Nederlands elftal. Twee van hen deden dat drie jaar geleden nog tijdens een oefentrip van Oranje naar Zuid-Afrika, begin januari 2017. Bram van Groesen (Den Bosch) en Milan van Baal (toen Oranje-Rood) namen in Kaapstad samen vier van de zeven Nederlandse doelpunten voor hun rekening tegen gastland Zuid-Afrika (7-1 zege). In dat duel maakte ook Rik van Kan zijn debuut én zijn eerste interlandgoal. De drie spelers hebben na die stage nooit meer in Oranje gespeeld.

Eelco van der Meulen is de enige speler die er ooit in slaagde een hattrick te maken bij zijn debuut. De voormalige ausputzer van hdm deed dat tegen Maleisië tijdens het toernooi om de Indira Ghandi Cup in het Indiase Lucknow. Oranje, dat daar aantrad met liefst zeven (!) debutanten, won met 5-1 en Van der Meulen schoot drie keer feilloos raak uit een strafcorner. De interlandloopbaan van Van der Meulen zou uiteindelijk niet verder reiken dan vier caps.


2 Reacties

  1. robboomsma

    Is wel een prestatie opzich, nice!

  2. Eelco Houwink

    Zeker - maar Marijn lijkt me geen ééndagsvlieg als het op Oranje aankomt


Wat vind jij? Praat mee...