Aanvoerder Van Ass kan niet geloven dat finale niet is gehaald

In het laatste kwart zette het Nederlands elftal tegen India echt aan en kwam het op de Champions Trophy bij een 1-1 stand ongelofelijk dicht bij de finale, maar kansen, strafcorners en een ogenschijnlijk loepzuivere treffer telden uiteindelijk niet. ‘Wij wilden ze kapot spelen en dat hebben we gedaan’, vond aanvoerder Seve van Ass.

De eerste minuten van het interview na de wedstrijd blijft het gevoel van Seve van Ass er een van ongeloof. Hoe kan het dat Oranje niet de finale van de Champions Trophy speelt? De middenvelder leeft nog vol in zijn emoties na de wedstrijd, waarvan het drie kwarten leek alsof het Nederlands elftal het niet ging redden (alleen winst was genoeg in deze wedstrijd). Maar het laatste kwart sloeg dan toch de vlam in de pan. De eindsprint van Oranje kwam te laat, hoewel het afkeuren van de treffer van Jeroen Hertzberger tot uren na de wedstrijd werd betwist. De meeste mensen vonden dat er weinig aan de hand was. Aan de andere kant: India speelde een heel goede wedstrijd, was aanvallend gevaarlijk, verdedigend scherp en had in Sreejesh Parattu een keeper die bijna niet te passeren was.

BREDA – Teleurstelling bij Mirco Pruyser (Ned) tijdens Nederland- India (1-1) bij de Hockey Champions Trophy. India plaatst zich voor de finale. Foto: Koen Suyk

‘Ongelofelijk dat we er nog af zijn gegaan’

‘Ik vind het allemaal een beetje onwerkelijk allemaal. Het meest onwerkelijk is dat we niet in de finale staan. Er wordt een goal afgekeurd, terwijl India hun videoreferral al kwijt was. Het is unfair dat het dan niet lukt. Wij krijgen zoveel kansen op het laatst. Levensgrote kansen. Ongelofelijk dat we er nog af zijn gegaan’, vond Van Ass na de wedstrijd.

‘Wij hadden ze kapot gespeeld. Het is dan onwerkelijk dat-ie niet valt. Ik kan daar niet over uit. Ik denk dat de statistieken ook in ons voordeel zijn. Ik krijg een levensgrote kans. Ik ben boos op mezelf dat die er niet ingaat. Die moet ik gewoon maken. Er hadden wel meer jongens kansen. Die zullen er straks ook nog wakker van liggen.’

De uitstekend keepende Sam van der Ven gestrekt. Foto: Willem Vernes

Sam van der Ven keepte geweldig

Dat India drie kwarten heel goed speelde en zelf eerder de wedstrijd had kunnen beslissen, en dat bij Oranje er te veel spelers onzichtbaar waren in grote delen van de wedstrijd, wilde er bij Van Ass zo kort na de teleurstelling niet per se in. Wel vond hij – terecht – dat Sam van der Ven ‘werelds’ had gekeept. Van der Ven hield alles tegen wat er op hem werd gegooid, op een lullige rebound na, die precies voor de stick van Mandeep Singh viel. Dat Oranje niet scherp begon, kwam ook door India. ‘Zij begonnen heel fel en goed. Voor ons was het aanpoten om dat niveau bij te kunnen benen. Zij deden dat heel goed in het begin. Elke keer met één keer raken richting de ‘helpkant’, waar de bal niet was. Daar moesten wij heel veel meters maken en achteraan lopen.’

Nadat India het jaren geleden probeerde met Paul van Ass, Roelant Oltmans en Sjoerd Marijne als coach, staat daar sinds kort Harendra Singh. De invloed van de Nederlandse coaches moet uiteraard groot zijn geweest. Zij hebben geholpen bij de terugkeer van India als hockeynatie. Maar het is opvallend dat India voor het eerst sinds lange tijd met een coach uit eigen land een hele serie wedstrijden achter elkaar goed speelt. Dit India is een goede en leuke ploeg om naar te kijken. De typische Indiase kwalen van matig verdedigen, weinig structuur en wisselvaligheid zijn dit toernooi afwezig. Dat maakt India een serieuze speler op het wereldpodium.

‘India is echt een goede ploeg. Zij zitten er heel dicht op. Ze spelen fris en gretig. Ze ogen heel fit. Het verdedigen doen ze beter dan voorheen. Maar ze konden het op een gegeven moment niet bijbenen’, zei Van Ass, die zelf nog in de Hockey India League (HIL) hockeyde, maar zeker moest beamen dat het weer een hele andere manier van hockeyen is. ‘India heeft echt een heel andere hockeycultuur. Wat jullie vanaf de kant zien, voelen wij in het veld ook. Ze maken net andere bewegingen met hun stick. Net andere loopacties. Ze hebben andere opvattingen van het spel. Het is gewoon heel anders hockey.’

De teleurstelling bij Jeroen Hertzberger en Seve van Ass. Foto: Koen Suyk

‘Complimenten aan India’

Dat Nederland in de eerste helft en het laatste kwart meerdere strafcorners mocht nemen, hielp ze niet. Het scoringspercentage uit de strafcorner is bijzonder laag. Op een gegeven moment pushte Glenn Schuurman, voor het eerst dit toernooi. Ook Jeroen Hertzberger en Seve van Ass kwamen vanaf de rand van de cirkel niet tot een doelpunt. Dat kwam mede door de fantastische Indiase keeper Sreejesh Parattu, maar ook door cornerverdediging als geheel. De varianten die Oranje probeerde, mislukten. ‘De varianten hadden we van tevoren geanalyseerd. Zij hadden dat bij ons ook gedaan, want ze lagen niet vrij vandaag. Dat hebben zij goed gedaan. Zij liepen alles dicht en hielden ook druk op ons eerste schot. Dat is klasse van ze. Complimenten aan India.’

 


11 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Hockey.nl: het was geen loepzuiver doelpunt, dus schrijf dat ook niet!

  1. circlestorm69

   “Ogenschijnlijk.....”

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Loepzuiver en ogenschijnlijk zijn niet complementair..

 3. rancoburgzorg

  Nederland zal toch het krachthockey van Australie gaan moeten volgen. Anders staan we op de OS ook met lege handen.

 4. robboomsma

  Tja, niet veel over te zeggen, alleen dat het doelpunt werd afgekeurd omdat de bal niet op de exacte locatie lag...... Apart.....

 5. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen Had Nederland in India gespeeld en waren het de Indiërs geweest die op dezelfde wijze hadden gescoord (en die zich zo zouden plaatsen voor de finale), dan had diezelfde bal gewoon geteld, zeker weten.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  @RobV Want? Het was gewoon geen goal, kan NL lang over blijven zeuren. En als Nederland op basis van een onterecht goal de finale wil claimen is dat best zielig! Ze hadden gewoon beter moeten speln en kansen moeten benutten. Nog een keer de speel situatie: Er is een overtreding van India, de scheidsrechter fluit, de bal rolt door en wordt vervolgens 4 meter van de originele positie in een keer (zonder stil te liggen) genomen. Regel 13 geeft duidelijk aan dat de vrije slag binnen de 23 meter dicht bij de overtreding genomen moet worden. Verder: NL claimt dat alle India spelers op de scheidsrechter af rennen, als je de video er op na kijkt gebeurd dit helemaal niet! Het is de scheidsrechter (die waarschijnlijk op indicatie van zijn collega) zelf de referral aan vraagt.

 7. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen Leuk allemaal, deze verhandeling, maar het doet niks af aan wat ik zeg. En reken maar dat de Indiërs geen gewetenswroeging hadden gehad. Sterker nog, die scheids was niet eens levend uit het stadion gekomen waarschijnlijk.

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  @Rob: nogal tendentieus en tegen het racistische aan om India zo weg te zetten...

 9. robvisser

  Je kunt idd zeggen dat de beleving en het fanatisme daar anders is dan hier. Ik denk niet dat we het komende WK dit soort toernooi uitkomst beslissende arbitrage tegen India gaan zien.

 10. luchtisblauwgrasisgroen

  Waarschijnlijk ben je nog nooit in India geweest. Anyway, het is te hopen dat dit soort beslissingen wel worden genomen in het teken van Fair Play!


Wat vind jij? Praat mee...