Bakker: ‘Moet een nieuw model komen voor internationals. Clubs lijden hieronder’

Aanvoerder Billy Bakker vindt dat er opnieuw moet worden gekeken naar het model zoals het er nu is voor internationals. ‘Wij spelen 180, 190 dagen hockey met Oranje. Ik wil de KNHB niet afvallen, maar clubs en spelers lijden daaronder. Die wisselwerking tussen clubs en Oranje moet goed begeleid en gecommuniceerd worden. Er zal links en rechts geschikt moeten worden.’ 

Als aanvoerder Billy Bakker na de 0-1 nederlaag tegen Duitsland in de catacomben van het clubhuis in Rotterdam gaat zitten in de provisorische persruimte, plukt hij even aan zijn knie, gaat hij zitten en puft hij nog even uit. Het is eigenlijk niets voor de rashockeyer om te zeggen na de wedstrijd, maar ook voor de aanvoerder van Oranje en Amsterdam waren de afgelopen maanden zwaar.

Zijn lichaam voelt de uren in het vliegtuig, de jetlags, de uitwedstrijden aan de andere kant van de wereld. En dat allemaal in combinatie met zijn club Amsterdam, zijn bedrijf en zijn privéleven, met een jong gezin.

Billy Bakker spreekt de manschappen van Oranje toe op dinsdagavond. Foto: Willem Vernes

‘Clubs zijn ook belangrijk’

‘Het is een héél vol programma. De Pro League is gewoon echt lang. Tien jaar geleden had je bij wijze van spreken eens een dubbeltraining op Kampong en dan speelde je een toernooi. Nu is het superdruk. De clubs lijden daaronder. Als je kijkt naar mijn club Amsterdam en de KNHB, dan zal er links of rechts geschikt moeten worden. Een keer een wedstrijd niet spelen. Clubs zijn ook belangrijk. Straks is er weer EHL, dan is er in juni weer veel Pro League. Dan komt daar het EK overheen en dan zit je daarna alweer in een olympisch jaar.’

De routinier concludeert: ‘Om dit volle programma te draaien moet je als speler van goeden huize komen. Maar het is heel dubbel: het is ook leuk. Ik hockey  ook om dit soort potjes tegen Duitsland te spelen.’

 


28 Reacties

  1. jappiekrekel

    Beste publicatie en eerlijke reactie van een speler sinds de aankondiging van de HPL.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    Eindelijk een speler die zich uitspreekt. Rogier Hofman luister je mee? De spelers zijn het beu!

  3. cmb-koning

    He he inderdaad eindelijk vanuit de basis terechte kritiek op FIH en KNHB . De ProLeague in deze vorm moet stoppen, gaat ten koste van de spelers en onze verenigingen en levert niets maar ook niets op mondiaal gezien. Komende maanden is het helemaal een overvol en niet verantwoord programma , hoofdklasse, PL wedstrijden door de week, april-mei, eindtoernooi PL eind juni , EK clubs mannen en vrouwen en playoffs eind mei. In juli even paar weken rust vervolgens EK in België( midden eind aug) precies midden in de voorbereiding Hoofdklasse seizoen 2019 . Hoe bedenk je dit !!! Onbegrijpelijk dat de KNHB dit heeft doorgedrukt. Zo ga je niet als goed werkgever met je spelers /verenigingen om .Terug asap naar een championsformule , incl continentaal voortoernooi en eindtoernooi voor de beste 8. Wanneer gaat de KNHB nu eens reageren? Op zijn minst kan je een grondige evaluatie aankondigen met datum publicatie eind conclusie en actieplan, Desnoods terug trekken uit dit failliete circus komende ProLeague .

  4. Runa Honig

    Ik vind dit gezeur over drukke programma’s en overbelasting grote onzin. Enig idee hoe tennissers dit volhouden? Ajax? De kern is dat het huidige programma tijd en inspanning kost en dat hebben de spelers er niet voor over, omdat het in de knel komt met hun privé- en maatschappelijk leven. Legitiem, maar zeg het gewoon eerlijk. Zeg gewoon ik ben en blijf amateur!

    1. francakh

      Een tennisser en voetballer doet het professioneel, heeft geen “normale” baan of studie. Niemand kan leven van hockey, maar je kunt wel leven van tennis en Ajax.

    2. Bart Scholten

      Salarissen zijn vergelijkbaar? Wat een appel peer vergelijking met Ajax en tennis.

    3. sophie

      Deze reactie raakt kant noch wal, als prof voetballer of tennisser op dat niveau verdien je een hoop geld en heb je geen maatschappelijk carrière nodig om meer dan prima rond te komen.. Bij hockeyers ontkom je er niet aan om 2 banen te hebben (maatschappelijk en het hockey zelf).. Om naast 2 banen nog heel de wereld over te reizen, is voor vrijwel niemand haalbaar als je top fit wilt blijven.. Laat staan dat je ergens nog tijd in moet plannen om je privéleven te hebben..

    4. conegut

      Je slaat de plank mis. Een voetballer die uitkomt voor het Nederlands team is niet zoveel weg voor een kwalificatie duel, twee dagen voor de wedstrijd intern en gelijk na de wedstrijd weer vrij. Een tennisser is niet in dienst bij een werkgever, lees club, die zijn totale salaris betaald en vervolgens daar niet aanwezig is. Dat reizen doen zij om wedstrijden te spelen en daar toernooi geld te verdienen per wedstrijd. Een hockeyer die deelneemt aan de Pro League ontvangt geen salaris van de KNHB omdat deze spelers al boven de NOC*NSF norm verdienen. Hun club betaald dus hun maandelijkse salaris. Als je dan vervolgens daar niet aanwezig kan zijn ivm die internationale wedstrijden dan kan ik mij voorstellen dat de clubs liever andere spelers gaan kiezen. En daarmee staan de internationals dus onder druk.

    5. Freekie

      Of... De intensiteit van hockey ligt hoger dan voetbal... Wandelsport

  5. luchtisblauwgrasisgroen

    Spelers van het Nederlands elftal krijgen niet betaald voor het spelen van interlands... de enige inkomsten die ze hebben komt van de clubs en sponsor contracten. Dus als je 180 dagen met Oranje bezig bent ben je een slecht betaalde amateur... Het is de Hockey Pro(!) League - het geld moet naar de professionele spelers en niet naar de hockey bobos.

  6. rancoburgzorg

    In een jaarverslag van de FIH kunnen we lezen dat er bij elkaar een kleine 6 miljoen euro aan salarissen wordt uitgekeerd aan de fih directeuren en medewerkers in Lausanne. Er is dus wel degelijk sprake van een PRO liga. Maar het geld komt niet terecht bij de spelers nee. In een aantal landen (zoals Zuid Afrika bv) moeten spelers zelfs hun eigen tickets betalen als ze willen spelen voor hun land. Over amateurisme gesproken.

  7. jappiekrekel

    Het is dus wachten op een fijn interview met de KNHB voorzitter die zal zeggen dat het een fantastisch nieuw concept is met prachtige vooruitgang en enkele dingen die mss beter kunnen. Maar vermoedelijk komt dat pas over maanden want nu nog bezig dus ‘kan er nog geen uitspraak over doen’ Wordt vast wel kort toegelicht op de jaarlijkse KNHB borrel

  8. jappiekrekel

    De KNHB doet er alles aan: HPL berichten zijn onophoudelijk positief. Van enig realisme, reflectie en evaluatie is geen sprake. En let wel... hoeveel KNHB leden hebben we in NL en hoeveel daarvan zijn geïnteresseerd en gecharmeerd van deze media aandacht. Is daarmee de media push acceptabel en investering van ‘ons’ budget verantwoord en gerechtvaardigd. Let wel geen kwaad woord over de spelers.. die doen het voor hun sport. Helaas zit daar een Bestuurlijk apparaat boven die niet zoveel heeft met de factor ‘mens’ maar meer met ‘status’ binnen de FIH

  9. rancoburgzorg

    Is er ook een model voor die ruim 200 Hoofdklasse spelers die niet geselecteerd worden voor hun land om in de tussentijd ergens te hockeyen? Of moeten die 4 maanden stilzitten? Of gaan we de internationals gewoon helemaal uit de HK houden zodat de Hoofdklasse weer een eigen planning kan aanhouden? En dan hebben de internationals ook meer tijd om te rusten.

    1. jappiekrekel

      Als jij het weet... mss melden wellicht dat er iemand meekijkt en denkt...he! Dat waren we ff vergeten..

  10. Conrad

    Bakker moet niet zo piepen. Dit is topsport 2.0. Doe het of doe het niet.

  11. mickh

    Er is veel werk aan de winkel voor de KNHB; de komende maanden kan Gerritsen eindelijk eens bewijzen dat dat hij zowel `de brains als de ballen heeft`.

  12. mickh

    De mondigheid van de spelers is beperkt anno 2019. De generatie uit de jaren `70-`90 had zich veel luider geroerd. Mij is ooit eens een verhaal ter ore gekomen dat een heren Oranje selectie onder leiding van bondscoach Wim van Heumen neerstreken voor een oefentrip in een Afrikaans land en dat de spelers na aankomst direct met lokale schoonheden `in de bush verdwenen` en pas na een paar dagen weer eens terug in het hotel kwamen, waar de bondscoach met 1 speler, debutant Pierik, de dagen aan het zwembad had doorgebracht. Aanvullingen, nuancering, dan wel meer details zijn natuurlijk van harte welkom.

  13. de-leermeester

    Overdaad schaadt!

  14. lynnBosman

    Juist FH, voetballerij, tennis en hockey zijn niet te vergelijken met elkaar. De PL is ook ontzettend zwaar met al haar toermooien (FA CUP, league Cup (waarin vaak de reserves mogen opdraven), CL/EL) en interlandverplichtingen (echter is dat gewoon goed afgestemd met de competities) maar daar is het salaris ook naar.. Zij hoeven niet daarnaast te werken, dit is hun werk.. Zijn na de training ook gewoon vrij. 75 miljoen aan inkomsten voor AJAX voor het bereiken van de kwartfinale, wat krijgen de heren of dames voor het winnen van het WK? @mickh: geen informatie hier, maar wel nieuwsgierig.

  15. cmb-koning

    Lyne e.a., Het bruto inkomen per jaar via NOC van de standaard e oranje hockey(st)er( dit geldt niet voor allemaal !!) is ongeveer 10000- e 26000 bruto ( afhankelijk van leeftijd) . Bron NOC.stipendium . Daarbij komt een zeer bescheiden bruto vergoeding vd club, mogelijk extra bruto inkomsten uit clinics/lezingen en sponsors .Verdien je incl NOC toelage en clubtoelage etc boven een bepaalde vrijstelling moet je je NOC toelage ,mogelijk deels terug betalenof wordt verlaagd. Deze NOC uitkering is een vangnet uitkering met veel restricties niet meer en niet minder Premies bij behalen 1e plaats Ek WK of PL varieert tussen 4 a 8 duizend bruto . Min of meer is gegarandeerd de NOC maand toelage (iets lager dan het minimumloon tot 23 jaar ,vanaf 23 jaar is het hoger)) als vangnet en de rest zijn extra werkzaamheden of overwinningsbonussen . Kortom een bescheiden minimum-modaal inkomen vooral aan het NOC te danken .

  16. peterbrands

    Om dit circus te laten draaien hheb je spelers nodig die professioneel met de sport omgaan. Dus spelers betalen. Dan zal het ook niet voorkomen dat spelers een competitie in Maleisië gaan spelen voor extra inkomsten.

  17. mickh

    Ik denk dat de gemiddelde Oranje International toch meer dan 30.000 Euro per jaar opstrijkt bij de club. Ineens blijken de heren `te moeten werken` voor hun geld, dat was waarschijnlijk niet op voorhand ingecalculeerd:) Bescheiden zou ik een dergelijk bedrag niet willen noemen. Wel meen ik dat de clubs met een dergelijk programma onevenredig financieel zwaar belast worden. Ik ga er vanuit dat de Donderdag training ongeveer de 1e keer is dat ze weer aansluiten bij `hun maatjes`. Lekker. 3 dagen later weer aan de bak voor de club. In zoverre heeft Bakker gelijk dat `het systeem op de helling moet`.

  18. cmb-koning

    Mick e.a. .Mijn inkomen cijfertjes( ik heb kennis van zaken ) benaderen toch echt de realiteit en gelden voor de gemiddelde Oranje speler(ster). Het kan best zijn dat er enkelen zijn die inderdaad een mooi bruto salaris ontvangen van zijn/haar club of sponsor of uit een andere (sport)gerelateerde werkzaamheden maar in dat geval verdwijnt zijn/haar NOC toelage zoals eerder omschreven . Het is een hefboom.

  19. mickh

    @Zijlijn, Ik geloof direct wat je zegt, doch ga er vanuit dat er best constructies bedacht zijn door clubs/spelers waardoor `de hefboomwerking` wat minder in het nadeel van de dames/heren uitvalt... Als je een sport wilt professionaliseren, dan moet je als FIH/KNHB stappen maken en `de uitvoerenden` behoorlijk faciliteren. Zoals ik al eerder schreef; er is flink wat werk aan de winkel. Indien men daartoe niet in staat is, dan wel de middelen ontbreken, laat dan maar alles gewoon bij het oude...zo slecht was dat allemaal niet:)

  20. rudi wortmann

    kijk we draaien nu al een beetje bij. Gelukkig dat vanuit de basis (speler) wordt aangegeven dat deze opzet niet kan. Ik moet wel zeggen dat dit door vrijwel niemand zo is verwoord, terwijl er voldoende kansen waren ten tijde van actie “steun de PRO-league” van hockey.nl. We kijken hier als sport helemaal verkeerd tegen aan. Het organiseren van dit soort evenementen moet vanuit de sport komen, er moet dus een behoefte voor zijn. Deze basis (behoefte) is er nauwelijks (gezien vanuit de sport). Goed, onze nieuwe CEO denkt dat we het meer professioneel moeten opzetten en daar hoort een mondiale league bij. De noodzaak is er niet. Daarnaast is de opzet verkeerd. Bakker verteld het prima zo. Nu zien we mensen denken dat de clubs (en dat is nog steeds een heel groot onderdeel van hockey in Nederland), de spelers en daardoor onze competitie daar onder gaan leiden. Ook lees ik (met onterechte vergelijkingen en verwijzingen naar andere sporten en sporters) dat het allemaal wel tegen al dan niet mee valt. Wees voorzichtig mensen, als je dit zelf nooit heb meegemaakt roep dan niet zo maar iets. Het vliegen alleen al kan heel veel energie kosten, en dan heb ik het over de lange afstanden. Al ben je als sporter afgetraind en fit het ligt aan hoe je weerstand is en deze kan met name op lange vluchten flink worden aangetast. Daarnaast steeds wisselende hotels en eten. Je kan nagaan dat er op vele momenten je in aanraking met virussen en bactieren komt en dat je lichaam dit dit 99 van de 100 keer (ten kostte van veel energie) zelf oplost totdat die ene keer iets mis kan gaan. Ik wil ook graag een kanttekening zetten naar de verwijzingen van de gelden die deze spelers krijgen. Jaren geleden, toen ik in Nederland woonde, hadden alleen die (door de KNHB aangewezen) spelers recht op NSF/NOC gelden. Dat waren toen 18 spelers. Ik neem aan dat dit nog steeds zo is omdat ik niet kan indenken dat de NOC 32 spelers betaald voor een team sport waar je niet meer dan 16-18 spelers kan meenemen naar een tournooi. Dus het kan zo zijn dat anderen alleen een onkosten vergoeding van de KNHB krijgen. Maar wat me het meest verbaasd is dat dit helemaal niet te sprake moet komen. Als we al over geld praten dan moet de FIH, die voor dit project heeft gekozen, met geld over de brug komen voor de spelers. Ik blijf erbij dat dit project met zo’n opzet niet werkt en (te) weinig toevoegt aan ons mondiaal hockey.

  21. lize

    Het nieuwe Moderne Spectaculaire Hockey is zoals de Australiers doen: hele dagen sporten in fitness zalen 270 kg squatten ,als criminelen ,aslof je leven ervanaf hangt trainen en trainen ,atletiek trainingen,australian rugby erbij af en toe cricket spelen om te ontspannen en wakker worden op de surfplank ,straf en boot kampenstrandtrainingen, heuveltraining etc > daarnaast 200 dagen met je Team overal ter wereld tegen de beste spelen die kracht en Power omzetten in Hockey en samenspel ,hockeytrainingen vooral richten op de D, Thuis Competitie Minder belangrijk : Dus de Europese student die Tophockeyer geworden is omdat hij talentvol is ,en die bekwame trainingen gekregen heeft van de KNHB met bekwame coaches en Trainers met een HT4,een beetje op papendael erg afziet daarna en daarnaast nog een bedrijfje opzet ,...een familie start ....stages geeft ...maar ook wil presteren is des te mooi ,des te Nederlands en continentaal maar niet meer Winnend maar ouderwets,te grote spreiding van je Energie ! op dit punt zijn we nu beland kies maar,je zou kunnen zeggen het leuke is er vanaf ik kan het niet meer aan ,je zult toch nog meer moeten opofferen blijkbaar. ga tegen die wind in of dans ermee ! welkom in de wereld van het Hockey van de Toekomst waar een scheiding onstaat tussen de hoofdklasse beste competitie van de wereld waar Talentvolle Studenten hun kunstjes laten zien en Internationale Competitie waar de beste en meest gemotiveerden SuperAtleten aan meedoen die eigenlijk alleen heel goed kunnen Hockeyen zonder al die andere leuke Rand Activiteiten.

  22. davis wilfred

    ben een heel gelukkige weduwe vandaag heb ik net mijn langverwachte lening van 10000 euro ontvangen allemaal dankzij davis wilfred je kunt contact met hem opnemen daviswilfred18@gmail.com voor meer informatie over hoe je je lening kunt krijgen. vergeet hem niet te vertellen dat ik je heb voorgesteld.


Wat vind jij? Praat mee...