Bijen over de kritiek op de aanval: ‘Mogen echt wel tevreden zijn’

Hij is in het tijdperk van Jeroen Delmée met negen doelpunten en zeven assists het vaakst bij een doelpunt van Oranje betrokken, na strafcornerkanon Jip Janssen. Maar de grootste kracht van aanvaller Koen Bijen (24) – de maker van de 3-0 tegen Nieuw-Zeeland – zit hem niet eens in zijn hoge rendement. Vaak vormt hij de belangrijke eerste pion in de turn-overs van Oranje, inmiddels de specialiteit van het huidige Nederlands elftal.

Niet scoren, maar jagen is de grootste kwaliteit van de aanvaller van Den Bosch, die de longinhoud heeft van een paard. Moe wordt hij zelden. Als hij de gashendel opendraait, krijgen zijn directe tegenstanders het zwaar in de benen. Dan worden ze met de bal aan hun stick vol door Bijen op de huid gezeten. Maandag tegen Nieuw-Zeeland leidde dat in Rourkela al na twee minuten hockeyen tot resultaat. Vleugelverdediger Kane Russell werd door Bijen dusdanig onder druk gezet, dat hij een slordige breedtepass afleverde en de bal zomaar in de stick van Tjep Hoedemakers speelde, waarna Nederland kon omschakelen en Thierry Brinkman de 1-0 scoorde.

‘Ik speelde een lekkere wedstrijd. Ik leverde een goede bijdrage aan het team. Zeker in niet-balbezit’, benadrukte de onvermoeibare aanvaller, die zichzelf verantwoordelijk voelt voor de energie en de intensiteit waarmee Oranje dit wereldkampioenschap speelt. ‘Ik wil zoveel mogelijk ballen afpakken. Ik heb een leidinggevende rol in de press, met als doel dat we zoveel mogelijk turn-overs kunnen creëren. Daar zijn we goed in.’

Koen Bijen wordt na zijn doelpunt omhelsd met Thierry Brinkman en Tjep Hoedemakers. Foto: WorldSportPics

Ik was het niet met hem eens Koen Bijen over de kritiek van analist Wouter Jolie

Technisch gezien beschikt Nederland over goede aanvallers, maar niet over de allerbesten van de wereld. Oranje heeft weinig internationals die in de kleine ruimte drie man kunnen passeren en de rust bewaren om de bal in de kruising te schieten. Nederland moet het veel meer hebben van zijn snelheid. Spelers als Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers zijn voor haast geen enkele tegenstander bij te houden als ze doorschakelen naar de vijfde versnelling. Oranje heeft zodoende een tactiek geformeerd waarin het wat meer achterover leunt. Doel: de tegenstander proberen te verleiden wat meer uit hun schulp te kruipen, om vervolgens de bal te veroveren en met een snelle omschakeling genadeloos toe te slaan.

Tegen Nieuw-Zeeland scoorde Nederland vier keer, maar miste het ook een handvol kansen. Zaterdag in de openingswedstrijd tegen Maleisië (4-0 winst) creëerde Oranje niet veel mogelijkheden. Oud-international Wouter Jolie uitte zondag in een artikel op hockey.nl kritiek op de aanval. Hij vond dat de aanvallers te weinig hadden gebracht.

Bijen: ‘Ik was het niet met hem eens. Dat mag ook. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Natuurlijk hadden we meer kansen moeten creëren, maar wij kijken ook vanuit niet-balbezit. Tegen Maleisië veroverden onze spitsen 28 ballen op hun helft. Daaruit creëerden we ook echt wel een paar serieuze kansen. Dan heb je het gewoon goed gedaan. Bovendien, Maleisië is een defensieve ploeg. Die liggen met z’n elven voor de goal. Wij hebben nu gemiddelde van vier goals per wedstrijd. Daar mogen we echt wel tevreden over zijn.’

Goal van Bijen

Zelf haalde Bijen tegen Nieuw-Zeeland een hoog rendement. Met een passje door de benen van een verdediger van Nieuw-Zeeland bediende hij aanvoerder Brinkman op maat, die de 2-0 scoorde. Nog voor rust maakte Bijen zelf de 3-0. Zelden wordt een bal van zó ver raak getipt als Bijen deed, na een heerlijke pass van Jonas de Geus. Vanaf de kop van de cirkel tipte Bijen knap de 3-0 binnen, door de benen van keeper Dixon. ‘Prachtig dat ik nu mijn eerste WK-doelpunt heb gemaakt. Zeker voor mij als spits is dat lekker. Het gevoel dat vrijkwam, was echt heerlijk. Onbeschrijfelijk’, besloot de trotse Bijen.